Ekonomi
Mehmet Şimşek TBMM’de Ekonomik İstikrar Programı’nı Savundu
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Plan ve Bütçe Komisyonu’nda 2026 bütçesi görüşmelerinde soruları yanıtladı. Şimşek, deprem harcamaları, vergi yükü, borçlanma, cari açık ve enflasyon hedeflerine ilişkin eleştirilere yanıt vererek “Türkiye kötü bir bütçe açığına sahip değil, program çalışıyor” mesajını verdi.
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Plan ve Bütçe Komisyonu’nda 2026 bütçesi görüşmelerinde soruları yanıtladı. Şimşek, deprem harcamaları, vergi yükü, borçlanma, cari açık ve enflasyon hedeflerine ilişkin eleştirilere yanıt vererek “Türkiye kötü bir bütçe açığına sahip değil, program çalışıyor” mesajını verdi.
TBMM’de 2026 bütçesi: Şimşek, programın “çalıştığını” savundu
Mehmet Şimşek, Plan ve Bütçe Komisyonu’nda milletvekillerinin sorularını yanıtlayarak ekonomi programını kararlılıkla savundu. Komisyon toplantısına AK Parti Samsun Milletvekili Mehmet Muş başkanlık etti.
Şimşek, 2026 bütçesi üzerinden yürütülen eleştirilerin büyük bölümünün depremin yarattığı mali yük dikkate alınmadan yapıldığını söyledi. Toplantıda deprem harcamalarından vergi politikalarına, enflasyon hedeflerinden cari açığa kadar çok sayıda kritik başlık gündeme geldi.
“Deprem harcamaları 3,6 trilyon liraya ulaştı”
Deprem bölgesine yönelik harcama ve teşviklere ilişkin eleştirileri yanıtlayan Şimşek:
“Bu seneki fiyatlarla 2025 sonuna kadar deprem harcamaları 3,6 trilyon liraya ulaşacak. Dünyada hiçbir ülke bu kadar büyük bir felaketin makro dengeleri bozmadan üstesinden kolay gelemez.”
Şimşek, deprem sonrası bölgede mücbir sebep uygulamasının süresinin dolduğunu, yeniden uzatılabilmesi için kanun değişikliği gerektiğini vurguladı.
Vergi affı ve yapılandırma: “Uyumu bozuyor”
Vergi yapılandırmalarına ilişkin sorular üzerine Şimşek, yeni bir vergi affının gündemde olmadığını net biçimde belirtti:
“Yapılandırmalar uyumu bozuyor. Gerçekten zorda olan mükellef taksitlendirme talep ettiğinde biz yapıyoruz. Ancak genel bir vergi affı için hazırlığımız yok.”
Şimşek, geçmiş düzenlemelerde vergi aslına yönelik indirim yapılmadığını, sadece gecikme faizi ve zamların güncellendiğini aktardı.
Emek yoğun sektörlere destek: “Sorunları görmezden gelemeyiz”
Tekstil, mobilya, konfeksiyon ve deri gibi sektörlerde talep daralması ve istihdam kayıpları yaşandığına yönelik uyarılara Şimşek şu yanıtı verdi:
-
Çalışan başına aylık 2.500 TL KOSGEB desteği sağlandı.
-
İhracatçılara kredi faiz sübvansiyon oranı %50’ye ulaştı.
-
Yılın ilk dokuz ayında 700 milyar TL üzerinde kredi verildi, günlük limit 4,5 milyar TL’ye yükseltildi.
“Bu sektörlerin sıkıntılarını biliyoruz. Ek tedbirler alacağız. Üretimi ve istihdamı en güçlü şekilde desteklemeye devam edeceğiz.”
“Türkiye kötü bir bütçe açığına sahip değil”
Şimşek, programın işleyip işlemediğine dair eleştirilere bütçe verileri üzerinden yanıt verdi. Deprem harcamalarına rağmen bütçe açığının düşürüldüğünü belirterek şunları söyledi:
“Geçen yıl bütçe açığını %5,1’den %4,7’ye düşürdük. Bu yıl büyük ihtimalle %3,5 olacak. Program çalışıyor.”
Karşılaştırmalı tablo:
| Gösterge | Türkiye | Gelişmekte olan ülkeler ortalaması |
|---|---|---|
| Bütçe açığı / GSYH | %3,5 (2025 tahmini) | %5’in üzerinde |
| Kamu borcu / GSYH | %24,5 – %25 | %74 |
Faiz yükü ve borçlanma: “Yükseliş geçici, faiz dışı fazla ile düşecek”
Şimşek, faiz harcamalarındaki artışın deprem sonrası borçlanma nedeniyle gerçekleştiğini ancak bunun geçici olduğunu ifade etti:
“Faiz giderlerinin milli gelire oranı 2027’den itibaren aşağı yönlü bir trende girecek.”
Cari açık: “Sorun kökten çözülmedi ama yönetilebilir hale geldi”
Cari açığa ilişkin değerlendirmesinde Şimşek meydan okudu:
“Sorun kökten çözüldü demiyorum ama yönetilebilir. Altın hariç geçen yıl cari fazla verdik.”
Şimşek’e göre Türkiye’nin yönetebileceği cari açık seviyesi: %2 – %2,5.
Enflasyon: “Hedefte sapma var ama düşüş devam edecek”
Şimşek, dezenflasyon sürecinin zor olduğunu ancak ilerlemenin sürdüğünü söyledi:
“2023’te enflasyon %64’tü, bugün %32–33 civarına indi. Düşüş devam edecek.”
Enflasyon hedefinde sapma olduğunu kabul etti, ancak bunu geçici arz şoklarına ve gıda fiyatlarındaki olağanüstü artışa bağladı:
“Enflasyon hedefini tutturmakla sorumluyuz. Yaklaşmak da başarıdır.”
Ayrıca KKM nedeniyle kurda kontrollü yaklaşımın zorunlu olduğunu, aksi halde hiperenflasyon riski doğacağını ifade etti.
Sonuç: “Program çalışıyor, not artışları bunun kanıtı”
Şimşek, konuşmasını dış kredi derecelendirme kuruluşlarına atıfla tamamladı:
“Program çalışmasa notumuz yükselmezdi. Bu yıl birçok şoka rağmen ekonominin dayanıklı olduğu ortaya çıktı.”
Kaynak: ANKA
Atilla Yeşilada ve Güldem Atabay tarafından kaleme alınan özel raporlarımıza abone olmak ister misiniz? Raporlarımız kurumsal müşterilere yöneliktir. Abonelik ücretlidir. Koşulları öğrenmek için bize e-mail atın: [email protected]
