Sosyal Medya

Ekonomi

Konut fiyatlarındaki artış enflasyona yenildi!

Nisan 2025’te konut fiyatları yıllık bazda yüzde 32,9 artarken, enflasyondan arındırıldığında reel olarak yüzde 3,6 geriledi. Ankara, yıllık bazda en yüksek artışı gördü.

Konut fiyatlarındaki artış enflasyona yenildi!

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), 2025 yılı Nisan ayına ilişkin Konut Fiyat Endeksi (KFE) verilerini yayımladı. Kalite etkisinden arındırılmış fiyat değişimlerini yansıtan endeks, bir önceki aya göre yüzde 1,5 artarak 176,4 seviyesine yükseldi.

Konut fiyatları, Nisan 2024’e göre nominal olarak yüzde 32,9 oranında artış gösterdi. Ancak yüksek enflasyonun etkisiyle aynı dönemde reel bazda yüzde 3,6 oranında düşüş kaydedildi. Bu durum, konutun yatırım aracı olarak enflasyon karşısındaki gücünü yitirdiğine işaret ediyor.

Üç Büyük İlde Fiyat Artışları Farklı Seyretti

TCMB verilerine göre;

  • İstanbul’da fiyatlar bir önceki aya göre yüzde 2,7,

  • Ankara’da yüzde 2,8,

  • İzmir’de ise sadece yüzde 0,2 oranında arttı.

Yıllık bazda ise en dikkat çekici yükseliş Ankara’da gözlemlendi:

  • İstanbul: %34,4

  • Ankara: %41,9

  • İzmir: %30,9

TCMB Açıklaması

TCMB’nin yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“Konut Fiyat Endeksi (2023=100), 2025 yılı Nisan ayında bir önceki aya göre yüzde 1,5 oranında artarak 176,4 seviyesine ulaşmıştır. Yıllık bazda yüzde 32,9 oranında artış gösteren endeks, aynı dönemde reel olarak yüzde 3,6 oranında azalmıştır.”

Yıllık nominal artış dikkat çekici olsa da reel düşüş, konutta enflasyonun üzerinde getiri beklentisinin kırıldığını gösteriyor. Bu tablo, yatırımcıların konut piyasasındaki yönelimlerini yeniden değerlendirmelerine yol açabilir.

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler