Ekonomi
Fiyatlar uçtu, satışlar patladı: Otomotivde rekor üstüne rekor!
Yüksek fiyatlar ve daralan kredi imkanlarına rağmen otomotiv pazarı yeni rekorlarla yoluna devam ediyor. Mart ayından sonra nisan ayında da tarihinin en yüksek satış rakamlarına ulaşıldı. Elektrikli araçların payı da artış gösterdi.

Yüksek fiyatlar, enflasyon baskısı ve sınırlı kredi şartlarına rağmen otomotiv pazarlı büyümeye devam ediyor. Otomotiv Dağıtıcıları ve Mobilite Derneği’nin (ODMD) verilerine göre, Nisan 2025’te otomobil ve hafif ticari toplam satışları, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 38.8 artarak 105 bin 352 adete ulaştı. Bu rakam, nisan ayları baz alındığında tüm zamanların en yüksek satış seviyesi oldu.
Nisan ayında otomobil satışları yüzde 39’lık artışla 85 bin 411 adede çıkarken, hafif ticari araç pazarda da yüzde 37.8 büyümeyle 19 bin 941 adetlik satış gerçekleşti.
Yılın İlk 4 Ayında Satışlar Artışta
Ocak-Nisan 2025 döneminde toplam pazar satışları, bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 2.7 artarak 381 bin 636 adete yükseldi. Otomobil satışları bu dönemde yüzde 4.9 artışla 309 bin 204 adede ulaşırken, hafif ticari segmentte yüzde 5.4’lük bir daralma kaydedildi ve satışlar 72 bin 432 adete geriledi.
Elektrikli Araçlar Pazarda Ağırlığını Artırıyor
Vergi avantajları ve artan model seçenekleriyle elektrikli otomobillere olan ilgi de hızla yükseliyor. Nisan 2025’te 13 bin 191 adet elektrikli otomobil satışı gerçekleştirildi. Bu rakam, toplam otomobil satışları içinde yüzde 15.44’lük bir pazar payına denk geliyor. Ocak-Nisan döneminde ise toplam 42 bin 290 elektrikli otomobil satılırken, bu segmentin pazar payı yüzde 13.68 olarak kayıtlara geçti.
Uzmanlara göre yılın ikinci yarısında Tesla’nın Model Y teslimatları ve yeni modellerin pazara girmesiyle elektrikli payının yüzde 20’yi aşması bekleniyor.
Pazarın Lideri Renault Oldu
Nisan ayında toplam pazar lideri 36 bin 900 adetlik satışla Renault oldu. Bu markayı ÖTV muafiyetli modelleriyle dikkat çeken Toyota izledi. Fiat üçüncü sırada yer alırken, Peugeot ve Volkswagen ise dördüncü ve beşinci sıralarda yer aldı.
Ocak-Nisan 2025 Döneminin ‘En’’leri:
- En Çok Satan Otomobil: Renault Clio – 15.824 adet
- En Çok Satan Elektrikli: Togg T10X – 10.325 adet
- En Çok Satan Hafif Ticari: Ford Transit Courier – 7.166 adet
- En Çok Hafif Ticari Satan Marka: Ford – 20.729 adet
- En Çok Otomobil Satan Marka: Renault – 36.900 adet
- Toplam Pazarın Lideri: Renault – 36.900 adet