Sosyal Medya

Ekonomi

Erdal Sağlam: TCMB Enflasyon Raporu Piyasayı İkna Edemedi, Beklentiler Zirve Yaptı

Önde gelen ekonomi yazarları ve analistler, TCMB'nin enflasyon yeterince düşmeden faiz indirimlerine devam edeceği algısının güçlendiğini, bunun da enflasyonla mücadeleyi zayıflatan temel etken olduğunu belirtiyor.

Erdal Sağlam:  TCMB Enflasyon Raporu Piyasayı İkna Edemedi, Beklentiler Zirve Yaptı

Merkez Bankası’nın (TCMB) son Enflasyon Raporu’nu 7 Kasım’da açıklamasının ardından, piyasaların enflasyonla mücadeledeki kararlılığa olan güveni azaldı. Raporun yayımlanması sonrasında yapılan anketler, piyasa katılımcılarının kısa, orta ve uzun vadeli enflasyon beklentilerini yukarı yönlü revize ettiğini ortaya koydu.

Önde gelen ekonomi yazarları ve analistler, TCMB’nin enflasyon yeterince düşmeden faiz indirimlerine devam edeceği algısının güçlendiğini, bunun da enflasyonla mücadeleyi zayıflatan temel etken olduğunu belirtiyor.

Rakamlarla Kayıp Güven

TCMB’nin Enflasyon Raporu sonrasında piyasa katılımcılarıyla yapılan Kasım ayı anketi, beklentilerin ne denli bozulduğunu net bir şekilde gösterdi:

  • 12 Aylık Beklenti: TCMB raporu öncesi %23,49 seviyesinde olan 12 ay sonrası enflasyon beklentisi, Kasım anketinde %23,72’ye yükseldi.
  • 24 Aylık Beklenti: Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) beklentisi, önceki dönemdeki %17,36’dan %17,69’a çıktı.
  • 5 Yıllık Beklenti: Enflasyon beklentisi, %31,77 seviyesinden %32,2’ye yükseldi.

TCMB’nin 2026 yılına ilişkin %16’lık hedefini değiştirmeme yönündeki tercihi, piyasada ciddi bir algı sorunu yarattı. Analistler, herkesin yılın ilk Enflasyon Raporu’nda bu hedefin önemli oranda yükseltilmek zorunda kalınacağını bildiğini, bu durumun TCMB’nin sıkı duruş sözüne rağmen “enflasyonla yeterince güçlü mücadele edemeyeceği” kanısını pekiştirdiğini ifade ediyor.

 

Aralık Ayı İndirim Beklentisi ve Uluslararası Uyarılar

Piyasa anket sonuçlarına göre, Para Politikası Kurulu (PPK) üyelerinin Aralık toplantısında Merkez Bankası’nın 100 baz puan (yüzde 1) faiz indirimi yapacağı yönünde genel bir hakim görüş bulunuyor.

Deutsche Bank Ekonomisti Yiğit Onay, Merkez Bankası’nın 2026 hedefini sabit tutmasının, para politikasının duruşunu hafifletecek bir mesaj içerdiğini ve bunun, piyasaların hükümetin enflasyonla mücadeleye inancı konusunda şüphelerini haklı çıkardığını belirtti.

S&P’den Türkiye’ye Yüksek Enflasyon Uyarısı

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu S&P Global Ratings Kıdemli Direktörü Frank Gill de Türkiye ekonomisine dair ciddi uyarılarda bulundu. Gill, mevcut enflasyonun yüksek seviyelerde olduğunu ve politika faizlerinin düşük tutulmasının “yapısal açıdan iki kötü işaret” yarattığını söyledi.

  • Gill, düşük faiz oranlarının reel sektör zorunluluğu nedeniyle Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri (KOBİ) mali açıdan zorladığını belirtti.
  • Uzun vadeli beklentiler hakkında konuşan Gill, 2026-2030 döneminde ortalama enflasyonun %20 civarında seyredeceğini öngördü ve 2026 boyunca enflasyonun inatçı bir şekilde yüksek kalma riski taşıdığını, hatta %28’lerde kalabileceği uyarısını yaptı.

Özetle, piyasaların TCMB’nin “sıkı duruş” söylemi ile “faiz indirimine devam etme” eylemi arasındaki çelişkiyi yakından takip ettiği, bu güven krizinin de kısa, orta ve uzun vadeli tüm enflasyon beklentilerini bozduğu görülüyor.

 

Kaynak:  SÖZCÜ Gazetesi, alıntıdır

BAKMADAN GEÇME

  • ABD Yüksek Mahkemesi Trump’ın Gümrük Tarifeleri Hakkında Karar Verebilir: Ekonomi İçin Ne Anlama Geliyor?

    ABD Yüksek Mahkemesi’nin cuma günü Başkan Donald Trump’ın gümrük tarifelerinin hukuki dayanağına ilişkin kritik bir karar açıklaması bekleniyor. Karar, yalnızca ABD ticaret politikasını değil, bütçe dengelerini, şirket kârlılıklarını ve küresel ticaret akışlarını da doğrudan etkileyebilecek sonuçlar doğurabilir. Piyasalar, olası bir iptal ya da sınırlama kararının ardından Washington’un hangi alternatif yolları devreye sokacağını yakından izliyor.

  • Türk Medyasında Kara Para Temizliği: Ekol TV ve Ersan Şen Hakkında Flaş Gelişmeler

    Türk medyasında taşlar yerinden oynamaya devam ediyor. Son dönemde yayın hayatına son vereceğini duyuran Ekol TV ve kanalın finansman kaynakları hakkında başlatılan "kara para aklama" soruşturması yeni bir boyuta evrildi. Küçükçekmece Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen soruşturma kapsamında, aralarında tanınmış hukukçu Prof. Dr. Ersan Şen’in de bulunduğu dört kritik isim büyüteç altına alındı.

  • ABB Konser Harcamaları Davasında Ara Karar: Tutuklu Sanıklar Tahliye Edildi

    Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin 2021–2024 dönemindeki konser harcamalarının kamu zararına yol açtığı iddiasıyla açılan davada mahkeme ara kararını açıkladı. 5’i tutuklu 14 sanığın yargılandığı davada, tüm tutuklu sanıklar yurt dışı çıkış yasağı uygulanarak tahliye edildi.

  • Merkez Bankası Rezervlerinde Görünmeyen Açık: Artış Var Mı Gerçekten? 

    Ekonomi yönetimi son dönemde Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) rezervlerindeki artışı sıkça gündeme getirirken, resmi verilerin detayları incelendiğinde tablo çok daha farklı bir hikâye anlatıyor. Yüksek faiz ortamına rağmen Merkez Bankası’nın rezervlerinde gerçek anlamda bir güçlenme değil, zayıflama yaşandığı görülüyor.

  • Çetin Ünsalan Yazdı: Sahibinden kelepire mi geldik?

    Türk reel sektörü en kritik dönemeçlerinden birinden geçiyor. Bugüne kadar verimlilik ile ilgili tartışmalar ön plana çıkıyordu...

  • Akfen GYO, BIST Sürdürülebilirlik Endeksi’nde Yerini Aldı

    Akfen Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı A.Ş. (Akfen GYO), çevresel, sosyal ve kurumsal yönetim (ESG) alanlarındaki performansı doğrultusunda Borsa İstanbul Sürdürülebilirlik Endeksi’nde yer aldı...

  • Meysu Halka Arz Sonuçları Açıklandı…

    Meysu Gıda Sanayi ve Ticaret A.Ş. halka arz sonuçları belli oldu. Pay başına 7,50 TL sabit fiyatla gerçekleştirilen halka arzın toplam büyüklüğü 1 milyar 312 milyon 500 bin TL olarak gerçekleşirken, halka arz sürecinde toplam tahsisat tutarının 8,5 katı talep oluştu...

  • Bitcoin için 2026 Tahminleri Uçurum Gibi: 75 Bin Dolardan 225 Bin Dolara Kadar Geniş Bir Bant

    2025 yılında tarihi zirveyi test ettikten sonra sert bir düzeltme yaşayan Bitcoin için 2026’ya yönelik tahminler son derece geniş bir bantta şekilleniyor. CNBC’nin sektör profesyonelleriyle yaptığı derlemeye göre öngörüler 75 bin dolar ile 225 bin dolar arasında değişiyor. Ortak nokta ise yüksek volatilitenin kalıcı olacağı beklentisi.

  • İran Fay Hattı: 2026’da Türkiye’yi Bekleyen Riskler ve Fırsatlar

    2026 yılının başında İran, 1979 Devrimi’nden bu yana en derin iç krizlerinden birini yaşıyor. Tahran’da hayat pahalılığı ve döviz kriziyle başlayan gösteriler, bugün rejim karşıtı topyekûn bir halk hareketine dönüşmüş durumda. 534 kilometrelik ortak sınıra sahip olan Türkiye için bu durum sadece komşuda çıkan bir yangın değil; göç, enerji ve jeopolitik dengeler açısından bir "sıçrama" (spillover) riskidir.

  • BDDK Raporu: Bireysel Kredi Büyümesi Ticari Kredileri Solladı

    Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu’nun (BDDK) yayımladığı son veriler, kredi piyasasında tüketici ve ticari krediler arasındaki büyüme farkının giderek açıldığını gösteriyor. Tüketici kredileri, 2 Ocak haftası itibarıyla art arda dördüncü haftasında da yükselişini sürdürerek yıllıklandırılmış bazda yüzde 62,5 seviyesine ulaştı.

  • Marc Champion: ABD’nin Venezuela Modeli İran’da İşe Yaramaz

    ABD’nin Venezuela’da gerçekleştirdiği sürpriz operasyon ve Nicolas Maduro’nun ülke dışına çıkarılması, Washington’un benzer bir stratejiyi İran için de devreye sokup sokamayacağı tartışmasını alevlendirdi. Ancak Bloomberg yazarı Marc Champion’a göre, İran’ın iç dengeleri, bölgesel konumu ve rejimin yapısı Venezuela’dan çok daha karmaşık. Dahası, dış askeri müdahaleler Tahran’da rejimi zayıflatmak yerine milliyetçi refleksleri güçlendirebilir ve daha istikrarsız sonuçlar doğurabilir.

  • TCMB Rezervlerinde Düşüş: Toplam Rezervler 189,1 Milyar Dolara Geriledi

    Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) toplam brüt rezervleri gerileme kaydetti. 2 Ocak 2026 ile sona eren haftada TCMB’nin toplam rezervleri, önceki haftaya göre 4,8 milyar dolar azalarak 189,1 milyar dolara düştü. Bir önceki hafta rezervler 193,9 milyar dolar seviyesindeydi.

  • Jeopolitik Riskler GOÜ Varlıklarını Baskılıyor

    Gelişmekte olan ülke hisse senetleri ve para birimleri, artan jeopolitik risklerin etkisiyle düşüşünü sürdürdü. MSCI gelişmekte olan piyasalar hisse endeksi yüzde 0,8 gerileyerek Aralık ortasından bu yana en sert günlük düşüşünü kaydetti. Döviz tarafında ise Tayland, Güney Kore ve Güney Afrika para birimleri kayıplara öncülük etti.

Benzer Haberler