Ekonomi
BBVA Research, Türkiye için aşağı yönlü risklerin varlığını kabul etti…
BBVA Research'ın değerlendirme notunda, "GSYH büyümesi, sıkılaşan finansal koşullar ve zayıf dış talep arasında devam eden iç talepteki düzeltmenin etkisiyle 2Ç25'te yavaşlıyor...

BBVA Research’ın değerlendirme notunda, “GSYH büyümesi, sıkılaşan finansal koşullar ve zayıf dış talep arasında devam eden iç talepteki düzeltmenin etkisiyle 2Ç25’te yavaşlıyor. Nisan ayındaki kesin veri gerçekleşmeleri sektörler genelinde geniş tabanlı bir bozulmayı doğrularken, Mayıs ve Haziran için öncü göstergeler (özellikle güven endeksleri) yavaşlamanın 2Ç25’te daha belirgin hale geleceğini gösteriyor.
Çıktı açığı 2Ç25’te daha da derinleşerek negatife dönebilir ve bu da TCMB’nin son para politikası kararında ima ettiği dezenflasyon görünümüne yardımcı oluyor.” denildi.
Değerlendirmede şu bilgiler verildi:
“Yurt içi talep tarafında, özel tüketim zayıf kalmaya devam ediyor ve yatırım harcamalarında bir toparlanma gözlemliyoruz, öncü göstergeler genel olarak devam eden bir düzeltmeye işaret ediyor. Zayıf dış talep koşulları, ihracatın 2Ç25’te durgun kalmasına neden olurken ithalat, zayıf yurt içi taleple normalleşmeye devam ediyor. Ancak, net ihracat hala çeyreklik bazda büyümeye olumsuz katkıda bulunabilir.
Aylık GSYH göstergemiz 2025’in ikinci çeyreğinde çeyrek bazında %0-0,5 büyüme öngörüyor, yıllık büyüme ise olumlu takvim günü etkisi sayesinde %4,5 civarına çıkabilir.
Daha sıkı finansal koşullar, devam eden jeopolitik gerginlik ve küresel korumacı politikalardaki belirsizlik, yakın vadeli büyüme görünümü için aşağı yönlü riskler oluşturuyor. Öte yandan, savunma ve altyapı harcamaları yoluyla AB’de büyümeye yönelik beklenen destek, Kredi Garanti Fonu (CGF) limitlerinin uzatılması gibi ek yarı mali politikalar olasılığı ve 2H25’te beklenen parasal gevşeme destekleyici faktörler olarak hizmet edebilir. Bu nedenle, aşağı yönlü risklerin varlığını kabul ederken 2025 büyüme tahminimizi %3,5 olarak koruyoruz.”
ForInvest