Sosyal Medya

Ekonomi

Bankalardan Aralık Hamlesi: Yıl Sonu Yaklaşırken Emekli Promosyonları Güncellendi

Yıl sonunun yaklaşmasıyla birlikte emekli banka promosyonlarında dikkat çekici bir hareketlilik yaşanıyor. Aralık ayına özel kampanyalarla bankalar, emeklilere daha yüksek promosyon ödemeleri sunabilmek için rekabeti artırdı. Maaş tutarına göre şekillenen promosyonlara eklenen ilave avantajlar, emekliler için cazip fırsatlar oluşturuyor.

Bankalardan Aralık Hamlesi: Yıl Sonu Yaklaşırken Emekli Promosyonları Güncellendi

Yıl sonunun yaklaşmasıyla birlikte emekli banka promosyonlarında dikkat çekici bir hareketlilik yaşanıyor. Aralık ayına özel kampanyalarla bankalar, emeklilere daha yüksek promosyon ödemeleri sunabilmek için rekabeti artırdı. Maaş tutarına göre şekillenen promosyonlara eklenen ilave avantajlar, emekliler için cazip fırsatlar oluşturuyor.

Aralık ayı emekli promosyonları, milyonlarca emeklinin gündeminde üst sıralarda yer alıyor. Bankalar, yılın son ayında müşteri sayılarını artırmak amacıyla kampanyalarını güncellerken, promosyon tutarlarında da artışa gitti.

PROMOSYONLAR KADEMELİ OLARAK BELİRLENİYOR

Emekli promosyonları, maaş aralıklarına göre kademeli şekilde belirleniyor. Maaş miktarı arttıkça sunulan promosyon da yükselirken, bankalar arasındaki rekabet daha da yoğunlaşıyor. Bazı bankalar, nakit ödemelere ek olarak sundukları kampanyalarla toplam promosyon tutarını artırmayı amaçlıyor.

Otomatik fatura ödeme talimatı, kredi kartı kullanımı gibi ek şartlar karşılığında verilen ekstra ödemeler, emeklilerin elde edeceği toplam kazancı artırıyor. Uzmanlar, banka tercihi yapılırken sadece promosyon miktarının değil, sunulan ek avantajların da dikkate alınması gerektiğini vurguluyor.

Ayrıca, yıl sonuna doğru kampanyaların yeniden gözden geçirilebileceği ve promosyon tutarlarının yukarı yönlü güncellenebileceği belirtiliyor. Konuya ilişkin değerlendirmelerde bulunan Sosyal Güvenlik Müşaviri Murat Bal, CNN Türk ekranlarında Muhabir Emel Telli’nin sorularını cevapladı.

Murat Bal’ın yanıtları şu şekilde:

“Milyonlarca emeklinin gözü kulağı emekli promosyonlarında. Rakamları banka ismi vermeden değerlendiriyoruz. Anlatacaklarımızdan en önemli konu kamu bankalarında iki yıldır promosyonlarda artış olmadı. Kamu bankalarında iki yıl önce yapılan artışı hatırlatmak istiyorum. 8 ila 12 bin TL arasında bir rakama denk gelmişti. O dönemde bu rakam çok anlamlaydı. Ama bugün enflasyon karşısında bu rakamlar eridi. Bu rakamlar açıklanır açıklanmaz bankalarda bir rekabet yarışı başladı. Rakamlar bir anda o döneme göre çok arttı. Şimdi ben kamu bankalarında bu artışı bekliyorum ki, özel bankalarda bu rekabet yarışına girdiğinde rakamların 40 bin TL’lere çıkacağını göreceğiz.

Şu anda özel bankalarda 21 bin TL ile 30 bin TL arasında değişen rakamlar var. Sadece promosyon rakamları değil aynı zamanda bankaların sağladığı başka imkanlarda var. Hoş geldin faizi veya mevduat faizlerinde daha yüksek oranlar belirliyorlar.

Genel olarak hepsinde havale ve EFT’lerden ücret alınmıyor. Buna da vatandaşlarımız dikkat etsinler. Burada banka değiştirirken sadece rakama bakarak değişiklik yapmamalarını öneriyorum. Mesela bankanın şube ağına, ATM ağına dikkat etsinler. Her yerde olmayabiliyor. Tabi ortak ATM’ler var ama memleketinizde bankada bir imza atmanız gerekiyor. Belki seçtiğiniz banka şehrinizde yok.

Bir bankadan promosyon alan bir emekli daha sonra bankasını tekrardan değiştirebilir. Mesela bundan 2 yıl önce bir bankadan 9 bin TL promosyon aldınız ve emekli maaşınızı taşıdınız. Bu 9 bin TL’nin 2 yıl geçtiği için 6 bin TL’sini hak etmiş oluyorsunuz. 1 yıl daha kalırsanız kalan 3 bin TL’yi dehak etmiş oluyorsunuz. Ama derseniz ben banka değiştirmek istiyorum. Buna hakkınız var. Yeni bankaya geçtiğinizde eski bankanıza hak etmediğiniz 3 bin TL geri ödeniyor. Anlaştığınız bankadan promosyonunuzu tekrardan almış oluyorsunuz. Yani değiştirmek avantajlı hale geliyor. Bunda kanunen herhangi bir kısıtlama veya sıkıntı bulunmuyor.

 

 

BAKMADAN GEÇME

  • Avrupa Parlamentosu, Rus Gazı İthalatını 2027’ye Kadar Yasakladı

    Avrupa Parlamentosu, Avrupa Birliği’nin Rusya’dan doğalgaz ve sıvılaştırılmış doğalgaz (LNG) ithalatını kademeli olarak durdurma planını onayladı. Parlamentonun bugün öğle saatlerinde gerçekleştirdiği oylamada, Rus gazının 2027 sonbaharına kadar tamamen sıfırlanmasına yönelik teklif kabul edildi.

  • BETAM ‘Otomobil Piyasası Görünümü’ Raporu: Kasım Ayında Otomobil Talebi Azaldı, Reel Fiyatlar Düşüşte

    Bahçeşehir Üniversitesi Ekonomik ve Toplumsal Araştırmalar Merkezi (BETAM) tarafından, sahibinden.com’da yer alan ilanlar temel alınarak hazırlanan “Otomobil Piyasası Görünümü” raporu kamuoyuyla paylaşıldı. Kasım ayı verilerinin incelendiği raporda, ikinci el otomobil piyasasındaki son gelişmeler detaylı biçimde ele alındı.

  • TÜİK: Türkiye’nin Kişi Başına Geliri AB Ortalamasının Altında

    Türkiye’nin 2024 yılına ilişkin Satın Alma Gücü Paritesi’ne (SGP) göre kişi başına Gayrisafi Yurt İçi Hasıla (GSYH) endeksi 72 olarak belirlendi. Bu değer, Avrupa Birliği (AB) ortalaması olan 100’ün yüzde 28 altında kaldı.

  • Geleceğimiz Tehlikede: Türkiye’de Çocuk Suçluluğu Rekor Seviyede Arttı

    Ekonomik sıkıntılar çocukları en çok etkileyen alanlardan biri olmaya devam ediyor. Eğitimden ve çalışma yaşamından uzak kalan çocuklar, kolay para vaatleriyle yeni nesil mafya çetelerinin hedefi haline geliyor ve bu da onları suça yönlendiriyor. Son 9 yılda çocuk suçluların sayısında yüzde 51’lik bir artış görüldü; 2024’te 14-17 yaş grubundaki 202 bin çocuk suça karıştı. TÜİK verilerine göre, 2023’te 179 bin, 2024’te ise 202 bin 785 çocuk suça bulaştı. Bu veriler, bir önceki yıla göre yüzde 13.9, dokuz yıllık dönemde ise yüzde 51.5’lik bir artışı gösteriyor.

  • TCMB Başkanı Karahan, TBB Yönetimiyle Makroekonomik Görünümü Görüştü

    Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Sayın Fatih Karahan, Türkiye Bankalar Birliği (TBB) Yönetim Kurulu Başkanı Alpaslan Çakar ve TBB Yönetim Kurulu üyeleriyle bir araya geldi.

  • GİB, Vergi Borcu Listesi Yayınlandı: Borcu 4 Milyar TL’yi Aşan Can Holding İlk Sırada

    Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB), Eylül ayında Resmî Gazete’de yayımlanan tebliğe istinaden illerde 50 milyon TL’nin üzerindeki vergi borçlarını içeren listeleri paylaşmaya başladı. Listede dikkat çeken isimler arasında Uzan Ailesi, Çiftlik Bank vurgunu ile tanınan “Tosuncuk” lakaplı Mehmet Aydın ve TMSF tarafından el konulan Can Holding yer aldı.

  • Konutta umutlar başka bahara: Satışlar yavaşladı, reel fiyatlar yerinde sayıyor

    2025’e faiz indirimleriyle güçlü başlayan konut sektörü, yılın son çeyreğinde belirgin bir ivme kaybı yaşadı. Kasım itibarıyla konut fiyatları nominal olarak yükselmeye devam etse de reel artış neredeyse sıfırlandı. Satışlar ekim ve kasım aylarında düşüşe geçerken, yüksek kredi faizleri ve belirsizlikler hem oturum amaçlı alıcıyı hem de yatırımcıyı beklemeye itti. Sektörde canlanmaya dair beklentiler büyük ölçüde 2026 yılına ötelenmiş durumda.

  • İngiltere Enflasyonu Beklentilerin Altında: Faiz İndirimi İhtimali Artıyor

    İngiltere’de Kasım ayında yıllık enflasyon, piyasa beklentilerinin altında kalarak yüzde 3,2 seviyesinde gerçekleşti. Bu rakam, ekonomistlerin yüzde 3,5, İngiltere Merkez Bankası’nın (BoE) ise yüzde 3,4 tahminlerinin altında kaldı ve ülke genelinde enflasyon sekiz ayın en düşük seviyesine geriledi. Beklenenden hızlı düşüş, BoE’ye faiz indirimi için potansiyel bir alan sundu.

  • TCMB Tarafından Faaliyet İzni İptal Edilmişti: Mahkeme, Papara Lehine Yürütmeyi Durdurma Kararı Verdi

    TCMB tarafından faaliyet izni iptal edilen Papara hakkında mahkemeden yeni bir karar çıktı. Papara’nın, söz konusu iptal kararına karşı açtığı yürütmenin durdurulması talepli davada mahkeme, şirket lehine karar verdi.

  • TÜİK: Kasım 2025’te Taşıt Kayıtları Aylık Arttı, Yıllık Geriledi

    Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Motorlu Kara Taşıtları Kasım 2025 istatistiklerini yayımladı. Buna göre Kasım ayında trafiğe kaydı yapılan taşıt sayısı bir önceki aya göre artış gösterirken, geçen yılın aynı ayına kıyasla düşüş kaydetti. Otomobil ve kamyonet kayıtlarında yükseliş öne çıkarken, motosiklet ve traktörde belirgin bir gerileme yaşandı. Elektrikli ve hibrit araçların payındaki artış ise devam etti.

  • GÜNÜN Stratejisi: Zayıf dolar, düşen petrol, Türkiye için destekleyici zemin

    Küresel piyasalarda zayıf dolar teması korunurken, petrol fiyatları son yılların en düşük seviyelerine gerileyerek enerji ithalatçısı ülkeler için önemli bir rahatlama alanı yarattı. ABD’de açıklanan istihdam verileri resesyon korkularını artırmazken, Fed’in “bekle-gör” duruşu korunuyor. Düşen enerji maliyetleri, güçlü rezerv pozisyonu ve iyileşen risk algısıyla birlikte Türkiye varlıkları için olumlu zemin güçleniyor. TL ve TL cinsi varlıklar açısından pozitif görünüm korunuyor.

  • Piyasaların Gündemi: BoJ’da Faiz Artışı Beklentisi Güçleniyor, Piyasalar Ueda’nın Açıklamalarına Odaklandı

    ING Global’in değerlendirmesine göre, piyasalarda Japonya Merkez Bankası’nın (BoJ) bu hafta yapması beklenen 25 baz puanlık faiz artışı büyük ölçüde fiyatlanmış durumda. Bu nedenle yatırımcıların asıl odağı, BoJ Başkanı Kazuo Ueda’nın basın toplantısında vereceği mesajlara çevrilmiş bulunuyor. Raporda, piyasa faizlerindeki yükselişe dair hassasiyetler nedeniyle Ueda’dan belirgin biçimde şahin bir duruş beklenmediği vurgulanıyor.

  • Günün Başlıkları: Piyasalar Yoğun Veri Gündemiyle ABD Verilerine Odaklandı

    Yurt içinde veri akışı görece sakin seyrederken, küresel piyasalarda gözler ABD perakende satışlar verisi ve tahvil ihalelerine çevrildi. Gün boyunca Avrupa ve ABD’den gelecek enflasyon, güven endeksleri ve merkez bankası yetkililerinin açıklamaları fiyatlamalar üzerinde belirleyici olacak.

Benzer Haberler