Ekonomi
Azerbaycan’da Kritik Zirve: Ekonomik İşbirliği Teşkilatı Liderleri Aynı Masada
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın da katılımıyla Ekonomik İşbirliği Teşkilatı (EİT) 17. Zirvesi, Azerbaycan'ın sembolik kenti Hankendi'de başladı.

Zirveye, bölge liderlerinin yanı sıra gözlemci ve ortak ülkelerden üst düzey temsilciler de katıldı. Etkinliğin Karabağ’da düzenlenmesi, Azerbaycan için diplomatik anlamda önemli bir mesaj niteliği taşıyor.
Erdoğan ve Liderler Hankendi’de Bir Araya Geldi
Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev’in ev sahipliğinde gerçekleşen zirvede, Cumhurbaşkanı Erdoğan alana gelişinde bizzat Aliyev tarafından karşılandı. Zirve öncesi liderler, geleneksel “aile fotoğrafı” için kameraların karşısına geçti. Zirve, “Sürdürülebilir ve İklim Değişikliğine Dayanıklı Bir Gelecek İçin Yeni EİT Vizyonu” temasıyla gerçekleştiriliyor. Gündemde, çevresel tehditler, bölgesel kalkınma ve ekonomik entegrasyon var.
Bir Dönemin Başkenti Artık Diplomasi Sahnesi
Zirvenin, Karabağ’da bir dönem işgalci rejimin “başkent” olarak kullandığı Hankendi’de yapılması, Azerbaycan için hem siyasi hem psikolojik anlamda güçlü bir mesaj niteliği taşıyor.
1964’te Türkiye, İran ve Pakistan tarafından İstanbul’da kurulan RCD’nin devamı olan EİT, bugün Türkiye, İran, Pakistan, Azerbaycan, Afganistan, Orta Asya ülkeleri ve KKTC’den oluşan 10 üyeli bir ekonomik iş birliği platformuna dönüştü.
Cumhurbaşkanı Erdoğan: Ticaret Hacmini Yüksek Rakamlara Taşımalıyız
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, Azerbaycan’ın Hankendi kentinde düzenlenen Ekonomik İşbirliği Teşkilatı (EİT) 17’nci Zirvesi’nde konuştu.
Zirvenin ana temasının iklim değişikliği olmasını “son derece isabetli” bulduğunu belirten Erdoğan, iklim krizinin olumsuz etkilerinin en yoğun hissedildiği bölgelerin başında geldiklerini vurguladı.
Türkiye’nin 2053 yılı için net sıfır emisyon ve yeşil kalkınma vizyonu doğrultusunda kilit sektörleri dönüştürdüğünü aktaran Erdoğan, şöyle devam etti;
Bilhassa, enerji alanında yenilikçi girişimlerimizle yenilenebilir enerjinin toplam kurulu güç içerisindeki payını yüzde 59’a çıkardık. Bu oranla Avrupa’da 5’inci, dünyada 11’inci sıraya yükseldik. Eşim Emine Erdoğan’ın himayesinde küresel düzeye taşınan Sıfır Atık projesi iklim değişikliği ile mücadelemize ilave güç katıyor. Projenin başlangıcından bu yana yaklaşık 6 milyon ton sera gazı emisyonunun önüne geçtik.
Erdoğan, Türkiye’nin BM İklim Değişikliği 31. Taraflar Konferansı’na (COP31) ev sahipliğinin onaylanması durumunda adil ve kapsayıcı bir yaklaşımı hakim kılma gayretinde olacaklarını belirterek, “Türkiye, güçlü tecrübesini ve en iyi uygulama örneklerini teşkilatımızla paylaşmaya hazırdır.” dedi.
Konuşmasında teşkilatın başlıca işbirliği alanı olan ekonomi ve ticarete de değinen Cumhurbaşkanı Erdoğan, vizyonu daha da geliştirme mecburiyetinde olduklarını söyledi. Erdoğan, “100 milyar dolarlık bölgesel ticaret hacmi hedefimizi daha yüksek rakamlara taşıyacak adımları hep birlikte atmalıyız. Bu bakımdan 5. Ticaret Bakanları Toplantısı’nın mümkün olan ilk fırsatta düzenlenmesine büyük önem atfediyoruz.” diye konuştu.
Erdoğan, EİT’in günümüz dinamikleri ve ihtiyaçlarıyla uyumlu bir yapıya kavuşturulması gerektiğini, işbirliği süreçlerinde sadeleştirmeye gidilerek teşkilatın etkinliğinin artırılmasının ortak menfaate olacağını kaydetti.