Dolar/TL47,90
0.08%
Euro/TL55,55
0.31%
Gram Altın6.860,77
0.48%
BIST 10014.082,10
0.64%
Brent Petrol$88,62
0.11%
Gümüş/Ons$65,86
1.16%
Gedik Yatırım
Ekonomi

ANALİZ: Enflasyon beklentinin altında, ama kur şokuyla yükselecek

TÜFE, mart ayında aylık %2,5 artış kaydederek, %2,9 olan kurum beklentimiz ve piyasa medyan tahmininin altında gerçekleşti. Yıllık TÜFE artışı ise bu dönemde %39,05 seviyesinden %38,1 seviyesine indi. ÜFE ise mart ayında aylık %1,9 artarken, yıllık ÜFE ise %25,2 seviyesinden %23,5’e indi.

3 Nisan 2025

ANALİZ: Enflasyon beklentinin altında, ama kur şokuyla yükselecek

TÜFE, mart ayında aylık %2,5 artış kaydederek, %2,9 olan kurum beklentimiz ve piyasa medyan tahmininin altında gerçekleşti. Yıllık TÜFE artışı ise bu dönemde %39,05 seviyesinden %38,1 seviyesine indi. ÜFE ise mart ayında aylık %1,9 artarken, yıllık ÜFE ise %25,2 seviyesinden %23,5’e indi.

Mart enflasyonunda %2,9 olan kurum beklentimiz ve %2,5 olan gerçekleşme arasındaki fark, büyük ölçüde giyim & ayakkabı ve sağlık kalemlerinden kaynaklandı. Giyim & ayakkabı kalemi martta aylık %2,48 düşüş göstererek kurum tahminimizin altında kalırken, sağlık kalemindeki artış da %0,7 ile kurum hesaplamamızın altında gerçekleşti. Aylık bazda en yüksek artış %10 ile alkollü içecekler ve tütün kaleminde görülürken, bunu sırasıyla %4,9 ile gıda ve alkolsüz içecekler ve %7 ile eğitim kalemleri izledi.

Gıda ve alkolsüz içeceklerde mart ayında, Ramazan etkisi ile birlikte aylık %4,9’luk güçlü bir yükseliş yaşandığı, buradaki yıllık artışın ise %35,1 seviyesinden %37,1’e çıktığı izleniyor. İşlenmemiş gıda fiyatları mart ayında aylık %10,2 artarken, buradaki yıllık artış %33,8 seviyesinden %39,6’ya tırmandı. İşlenmiş gıda fiyatları ise mart ayında %0,6’lık görece sınırlı bir artış gösterirken, buradaki yıllık artış ise %36,1’den %35’e indi.

Çekirdek göstergelerde ise mart ayında artışların sınırlandığı takip edildi. Hizmet kaleminde, büyük ölçüde kira kaynaklı olarak mart ayında aylık %2 artış yaşandı. Kira kalemi aylık %3,4 yükselirken, buradaki yıllık artış ise %97,2 seviyesinden %91,8’e indi. Eğitim kalemi ise martta aylık %2,3 artış kaydederken, buradaki yıllık artış %94,9’dan %80,4’e geriledi. İç talebe yönelik önemli bir gösterge niteliğinde olan dayanıklı tüketim mallarında mart ayında %1,6’lık bir artış yaşandığı, yıllık artışın ise %19,6 seviyesinden %17,9’a indiği ve Eylül 2020’den bu yana en düşük seviyesine gerilediği takip ediliyor.

Bu çerçevede mart ayında TÜFE-B aylık bazda %1,3 artarken, yıllık artış ise %39,5 seviyesinden %37’ye indi. TÜFE-C artışı ise aylık bazda %1,5 olurken, buradaki yıllık artış ise %37,5 ile Aralık 2021’den bu yana en düşük seviyesine indi. TÜFE-B ve TÜFE-C aylık ortalaması, yıllıklandırılmış bazda %18,2 seviyesi ile beklentimizin altında bir yeri işaret ediyor. Bunun, tahminimiz üzerinde aşağı yönlü risk yaratmadığı kanaatindeyiz, zira TL’de son dönemde hızlanan değer kaybı ile birlikte nisan ayı enflasyonunda %3 üzerinde bir seviye görmeyi ve yıllık enflasyondaki düşüşün yaz aylarında sınırlanmasını bekliyoruz.

Mart ayı mevsimsellikten arındırılmış aylık TÜFE artışını %2,5 civarında hesaplıyoruz. Yarın açıklanacak olan arındırılmış verilerde de bu paralelde bir gerçekleşme bekliyoruz.

2025 yıl sonu enflasyon tahminimizi %28 seviyesinden %31’e revize ettik. Kur geçişkenliğinin halen yüksek olduğu mevcut zeminde, 19 Mart itibariyle yurt içinde artan volatilitenin önemli oranda nisan enflasyonuna yansımasını bekliyoruz. TCMB'den gelen son adımların ardından yıl sonu politika faizinin %35 seviyesinde oluşabileceğini değerlendiriyoruz.

Tacirler Yatırım analizi

Piyasalarda yalnız değilsiniz

Bu haberle ilgili detaylı rapor ve analizlere, uzman desteğiyle Akanak Insights'a ulaşın.

Uzman Desteğine Göz Atın
Paylaş

İlgili Haberler

Web TÜFE’de Eylül enflasyonu yüzde 2,29: Akaryakıt fiyatları öne çıktı
Ekonomi

Web TÜFE’de Eylül enflasyonu yüzde 2,29: Akaryakıt fiyatları öne çıktı

Enflasyon baskıları yükse kalıyor, TCMB faiz indirmek için gerekçe bulmakta zorlanacak

25 Eylül 2026
İstanbul, StartupBlink 2026 Endeksi'nde Avrupa'nın En İyi 10 Girişimcilik Ekosistemi arasına girdi
Ekonomi

İstanbul, StartupBlink 2026 Endeksi'nde Avrupa'nın En İyi 10 Girişimcilik Ekosistemi arasına girdi

İstanbul, StartupBlink 2026 Global Startup Ecosystem Index'te Avrupa'da 9'uncu, dünyada 45'inci sırada yer alarak ilk kez Avrupa'nın En İyi 10 girişimcilik ekosistemi arasına girdi...

24 Eylül 2026
Yüksek Faiz Dönemi Uzuyor: Piyasa Analizleri Ne Söylüyor?
Ekonomi

Yüksek Faiz Dönemi Uzuyor: Piyasa Analizleri Ne Söylüyor?

Citi Wealth’ün 22 Eylül 2026 tarihli analizinin temel tezi, küresel ekonominin sanıldığı kadar yüksek faiz kırılganlığı göstermediği ve bu nedenle merkez bankalarının enflasyona karşı daha sıkı para politikasını sürdürebilecek alanının bulunduğu yönünde. Fed, Avrupa Merkez Bankası ve Japonya Merkez Bankası’nın faiz artırımlarını aynı küresel eğilimin parçaları olarak değerlendiren Citi, özellikle ABD’de güçlü büyüme, gevşek finansal koşullar ve dirençli şirket bilançolarının yüksek faiz ortamının ekonomi tarafından şimdilik absorbe edilmesini sağladığını düşünüyor. Fed’in 25 baz puanlık faiz artırımının ardından S&P 500’ün yükselmesi, VIX’in gerilemesi, kredi spreadlerinin daralması ve 10 yıllık ABD tahvil faizinin ilk tepki olarak düşmesi de Citi tarafından piyasanın kararı panik değil, “makul bir sıkılaşma” olarak okuduğunun göstergesi şeklinde değerlendiriliyor.

24 Eylül 2026