Dünya Ekonomisi
Trump’tan Putin’e Sert Mesaj: Hayal kırıklığına uğradım, süreyi kısaltıyorum!
ABD Başkanı Donald Trump, İskoçya’daki golf tesislerini gezerken İngiltere Başbakanı Keir Starmer ile bir araya geldi. Görüşme öncesi gazetecilerin sorularını yanıtlayan Trump, gündemi sarsacak açıklamalarda bulundu.

ABD Başkanı Trump, Ukrayna savaşı konusunda Vladimir Putin’e yönelik sert tutumunu açıkladı. Diplomatik sabrının tükendiğini ifade eden Trump, daha önce verdiği süreyi kısaltacağını söyledi. Gazze’deki insani tabloya da değinen Trump, Avrupa ülkelerini daha fazla yardıma çağırdı.
Trump’tan İskoçya Ziyaretinde Dikkat Çeken Açıklamalar
ABD Başkanı Donald Trump, İskoçya’daki golf tesislerini gezerken İngiltere Başbakanı Keir Starmer ile bir araya geldi. Görüşme öncesi gazetecilerin sorularını yanıtlayan Trump, gündemi sarsacak açıklamalarda bulundu.
“Gazze’de Açlık Var Gibi Görünüyor”
Trump, Netanyahu’nun “Gazze’de açlık yok” sözlerine temkinli yaklaştı:
“Televizyonda gördüklerime bakarsak, çocuklar çok aç görünüyor. Ama biz çok para ve yiyecek gönderiyoruz, diğer ülkeler de şimdi harekete geçiyor.”
Avrupa Birliği Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen ile yaptığı görüşmede, Avrupa ülkelerinin yardımları artıracağı sözünü aldığını söyledi.
“Putin Beni Hayal Kırıklığına Uğrattı”
Trump, Rusya-Ukrayna savaşıyla ilgili sert bir çıkış yaptı:
“Putin ile defalarca konuştuk, çözüm için çaba gösterdik. Ama sonra Kiev’e roket attı, huzurevleri vuruldu, insanlar sokakta öldü. Bu doğru yol değil.”
Putin’e verdiği 50 günlük sürenin artık geçerli olmadığını vurgulayan Trump, “Bu süreyi kısaltacağım. Ne olacağını artık biliyorum” dedi.
ABD Başkanı Donald Trump, “(Putin’e) Yalan ifadesini kullanmak istemiyoruz. Üç kez görüştük. Ateşkes, barış olabileceğini konuştuk. Bu işi bitirmek için ne yapılacaksa yapacağını konuştuk. Sonra bir yerlere füzeler attı. Barış için konuşurken bunlar oldu. Artık daha konuşmayacağım dedim.
Putin, ‘İran konusunda yardım edebilirim’ dedi. ‘Rusya- Ukrayna konusunda yardım et’ dedim. Putin, anlaşma yapmak zorunda. Çok sayıda insan ölüyor ve gerçekten kanlı bir savaş. Her hafta 7 bin Ukraynalı-Rus asker hayatını kaybediyor. Sağduyulu bir insanın anlaşma yapmasını beklersiniz ama göreceğiz. Yeniden söylüyorum 10-12 gün süre vereceğim, yarın ya da bir sonraki gün bunu açıklayacağım. Ama beklemenin anlamı yok. Sonucu biliyorsanız neden bekleyesiniz ki. Yaptırımlar olacak. Rus halkına, bu büyük halka bunu yapmak istemiyorum ama 1 milyon Rus kaybettiler” açıklamasında bulundu.
Vergi Uyarısı Masada
Trump, 14 Temmuz’daki açıklamasında, “Rusya 50 gün içinde anlaşma sağlamazsa yüzde 100 gümrük vergisi koyacağım” demişti. Son açıklamaları, bu tehdidin daha erken devreye alınabileceğine işaret etti.