Sosyal Medya

Dünya Ekonomisi

Trump Japonya ve Endonezya ile Anlaştı, Yeni Tarifeler Geliyor

ABD Başkanı Donald Trump, Japonya ve Endonezya ile ayrı ayrı ticaret anlaşmaları imzalayarak bu ülkelerden yapılan ithalata %15 ve %19 gümrük vergisi uygulanacağını duyurdu. Anlaşmalarla ABD’li üretici ve çiftçilerin korunması amaçlanırken, Tokyo ve Jakarta bazı tavizler karşılığında tarife artışlarından kısmen muaf tutuldu.

Trump Japonya ve Endonezya ile Anlaştı, Yeni Tarifeler Geliyor

ABD Başkanı Donald Trump, Japonya ve Endonezya ile ayrı ayrı ticaret anlaşmaları imzalayarak bu ülkelerden yapılan ithalata %15 ve %19 gümrük vergisi uygulanacağını duyurdu. Anlaşmalarla ABD’li üretici ve çiftçilerin korunması amaçlanırken, Tokyo ve Jakarta bazı tavizler karşılığında tarife artışlarından kısmen muaf tutuldu.


Japonya ile “Tarihi” Anlaşma: Otomotivde %15 Gümrük Vergisi

 

ABD ile Japonya arasında varılan anlaşma kapsamında, Japonya’dan ABD’ye ithal edilen otomobil ve yedek parçalara uygulanacak gümrük vergisi %15 olarak belirlendi. Bu oran, Trump’ın daha önce tehdit ettiği %25’lik tarifeden düşük olsa da, müzakereler sırasında uygulanan %10’luk geçici tarifeden yüksek.

Trump, sosyal medya platformu Truth Social’da yaptığı paylaşımda, “Japonya ile belki de tarihin en büyük ticaret anlaşmasını imzaladık. Otomobil, kamyon ve tarım ürünleri dahil olmak üzere birçok alanda Japonya pazarını açıyor” dedi.

Japonya Başbakanı Shigeru Ishiba, ülkesinin otomobil ihracatına herhangi bir kota uygulanmadan %15 gümrük tarifesi ile devam edeceğini belirterek, “Dünyanın geri kalanından önce otomotiv ürünlerinde tarife indirimi elde ettik” ifadelerini kullandı.


Japon Otomotiv Hisseleri Uçuşta

Japonya ekonomisinin temel direklerinden biri olan otomotiv sektörü bu haberle yükselişe geçti. Toyota %14, Honda %11, Subaru ve Mazda ise %17’den fazla değer kazandı. Dolar karşısında 0,2 değer kaybeden Japon yeni, Trump’ın duyurusu sonrası 146,9 seviyesine geriledi. Tokyo borsasında TOPIX endeksi %3,1 arttı.


Savunma Harcamaları ve Çelik-Tarife Konuları Dışarıda

Japonya’nın baş müzakerecisi Ryosei Akazawa, anlaşmanın çelik ve alüminyumda %50 gümrük vergisi uygulaması ile savunma harcama yükümlülüklerini kapsamadığını belirtti. Ancak Japonya’nın ABD’ye yarı iletkenler, yapay zeka, gemi inşa ve enerji gibi ulusal güvenlik alanlarında 550 milyar dolarlık yatırım yapacağı da Trump tarafından açıklandı.


Alaska’da LNG Ortaklığı Kuruluyor

Anlaşmanın duyurulmasının ardından Trump, Beyaz Saray’da yaptığı konuşmada, Alaska’da sıvılaştırılmış doğalgaz (LNG) tesisi için ABD-Japonya ortak girişimi kurulacağını da açıkladı.


Otomotiv Sektöründen Eleştiri

ABD merkezli Amerikan Otomotiv Politika Konseyi Başkanı Matt Blunt, anlaşmanın ABD üreticileri için adil olmadığını belirterek, “ABD’de yüksek yerli katkı oranı ile üretilen araçlara daha yüksek vergi uygulanması, Japon ithalatına kıyasla sektöre zarar verir” dedi.


Endonezya ile %19 Gümrük Vergili Anlaşma

Trump yönetimi, Japonya’dan sonra Endonezya ile de benzer bir anlaşmaya vardı. Buna göre, ABD Endonezya’dan ithal edilen ürünlere %19 oranında gümrük vergisi uygulayacak, buna karşılık Endonezya ABD mallarına gümrük vergisi uygulamayacak.

Haziran ayındaki görüşmelerin ardından taraflar, “Karşılıklı Ticaret Anlaşması Çerçevesi” yayınladı. Anlaşmaya göre Endonezya;

  • ABD’den gelen tarım ürünlerine yönelik denetimleri azaltacak,

  • ABD’nin ilaç ve otomotiv güvenlik standartlarını tanıyacak,

  • Kritik maden ve sanayi ürünleri ihracatındaki kontrol uygulamalarını kaldıracak.


Endonezya, ABD’den 22 Milyar Dolarlık Alım Yapacak

Ortak açıklamada Endonezya’nın ABD’den;

  • 3,2 milyar dolarlık yolcu uçağı,

  • 4,5 milyar dolarlık tarım ürünü (soya fasulyesi, buğday, pamuk),

  • 15 milyar dolarlık enerji ürünü almayı taahhüt ettiği belirtildi.

ABD Ticaret Temsilcisi Jamieson Greer, “Bu çerçeve, ABD’nin hem iç üretimini koruyup hem de küresel pazar erişimini genişletebileceğini gösteriyor” dedi.


Trump’tan Tarife Resti: 1 Ağustos Son Gün

Trump, geçtiğimiz haftalarda 20’den fazla ülkeye mektup göndererek, 1 Ağustos’a kadar ticaret anlaşması imzalanmaması halinde gümrük vergilerinin artırılacağını bildirmişti. Bugüne kadar yalnızca İngiltere, Vietnam, Endonezya ile sınırlı anlaşmalar yapıldı. Çin ile ise tarifelerin düşürülmesi konusunda uzlaşmaya varıldı.


ABD Çin’i Hedef Almıyor Mu?

Bazı ürünlerin Endonezya üzerinden dolaylı yolla Çin’den geldiği gerekçesiyle “transshipment” adı verilen uygulamalara vergi uygulanması da gündemde. ABD’li yetkililer bu önlemlerin doğrudan Çin’i hedef almadığını, herhangi bir üçüncü ülkenin yükümlülükten kaçmasının önüne geçmek için alındığını söyledi.

Atilla Yeşilada ve Güldem Atabay tarafından kaleme alınan özel raporlarımıza abone olmak ister misiniz? Raporlarımız kurumsal müşterilere yöneliktir. Abonelik ücretlidir. Koşulları öğrenmek için bize e-mail atın: [email protected]

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler