Sosyal Medya

Dünya Ekonomisi

Küresel PMI Verisi: Büyümede Yavaşlama Sinyali

J.P. Morgan Küresel PMI Eylül raporu, dünya genelinde imalat ve hizmet sektörlerinde büyüme ivmesinin hafifçe zayıfladığını ortaya koydu. Rapora göre ekonomik toparlanma sürse de, yeni istihdam yaratmakta zorlanılıyor.

Küresel PMI Verisi: Büyümede Yavaşlama Sinyali

J.P. Morgan Küresel PMI Eylül raporu, dünya genelinde imalat ve hizmet sektörlerinde büyüme ivmesinin hafifçe zayıfladığını ortaya koydu. Rapora göre ekonomik toparlanma sürse de, yeni istihdam yaratmakta zorlanılıyor.

J.P. Morgan, S&P Global, ISM ve IFPSM işbirliğiyle hazırlanan Küresel Bileşik PMI Endeksi, Ağustos’taki 14 ayın zirvesi olan 52,9’dan 52,4’e gerileyerek, ardışık 32. ayda 50’nin üzerinde kaldı. Bu seviye küresel ekonominin hâlen büyüme bölgesinde olduğunu, ancak hız kaybettiğini gösteriyor.

Hizmetler imalatı geride bıraktı

Eylül ayında hizmet sektörü imalatı geride bırakmaya devam etti. Küresel Hizmet PMI Endeksi 52,8, İmalat PMI Endeksi ise 51,3 olarak gerçekleşti. Alt sektörler bazında finansal hizmetler ve tüketici hizmetleri büyüme hızını artırırken, diğer dört ana sektörde (iş hizmetleri, tüketici malları, ara mallar ve yatırım malları) yavaşlama kaydedildi.

Finansal hizmetler hem üretimde hem yeni siparişlerde en hızlı artışı gösterdi.

Büyüme yavaşladı, istihdam durağan

15 ülkenin bileşik PMI verilerine göre, 10 ekonomide büyüme sürerken, bu ülkelerin çoğunda Ağustos’a kıyasla hız kaybı yaşandı. Hindistan, ABD ve İspanya büyüme liginde ilk üçte yer aldı; Çin, Japonya ve Almanya da sınırlı artış kaydetti.

Yeni siparişlerde artış eğilimi sürse de, yatırım malları segmentinde daralma görüldü. İhracat siparişleri ise altıncı ayda da azaldı; ancak düşüş hızı yavaşladı.

İstihdamda ise değişim olmadı. Küresel istihdam PMI endeksi 50,0 seviyesinde kalarak son 14 aydır “durağan” bölgeden çıkamadı. ABD, Japonya ve Hindistan’da istihdam artarken; Euro Bölgesi, Çin ve İngiltere’de azalma kaydedildi.

Fiyat baskısı azalıyor, güven toparlanıyor

Eylül verileri fiyat baskılarında kısmi gevşeme ve iş dünyasında iyimserlikte artışa işaret etti. Girdi maliyetleri ve satış fiyatları artış hızını hafifçe düşürürken, gelecek 12 aya yönelik beklentiler 7 ayın en yüksek seviyesine ulaştı.

Dördüncü ay üst üste sipariş birikimlerinde artış kaydedildi, bu da talep koşullarının kademeli toparlandığını gösteriyor.

J.P. Morgan’dan değerlendirme

J.P. Morgan Küresel Ekonomisti Maia Crook, raporda şu değerlendirmeyi yaptı:

“Eylül ayında küresel PMI 0,5 puan geriledi. Hem imalat hem hizmet endeksleri aynı ölçüde düşerken, PMI hâlen trend üzeri küresel büyümeye işaret ediyor. Ancak istihdam endeksinin 50,0’a gerilemesi, işgücü talebindeki yavaşlamaya dair kaygıları artırıyor. Bu durum, işsiz büyümenin ne kadar sürdürülebileceği sorusunu gündemde tutuyor.”

Atilla Yeşilada ve Güldem Atabay tarafından kaleme alınan özel raporlarımıza abone olmak ister misiniz?
Raporlarımız kurumsal müşterilere yöneliktir. Abonelik ücretlidir. Koşulları öğrenmek için bize e-mail atın: [email protected]

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler