Sosyal Medya

Borsa

Jeopolitik riskten finansal fırtınaya: İsrail-İran gerilimi piyasaları sarstı!

CNN’in ABD istihbaratına dayandırdığı habere göre, İsrail’in İran’ın nükleer tesislerine yönelik saldırı planları yaptığı iddia edildi. Ortadoğu’daki gerilim finansal piyasalarda altın ve petrolü yükseltti, dolara güven ise sarsıldı.

Jeopolitik riskten finansal fırtınaya: İsrail-İran gerilimi piyasaları sarstı!

CNN’in ABD’li yetkililere dayandırdığı özel haberine göre, İsrail’in İran’ın nükleer tesislerine yönelik potansiyel bir askeri operasyon için ciddi hazırlık yaptığı bildirildi. Nihai kararın verilip verilmediği konusunda ABD’de farklı görüşler olsa da, saldırı ihtimalinin son aylarda belirgin şekilde arttığı vurgulanıyor.

Petrol Yükseldi, Altın Rekora Koştu

Ortadoğu’daki gerilimin tırmanmasıyla birlikte piyasalarda güvenli limanlara yönelim hız kazandı. Brent petrolün varil fiyatı bu sabah %1,5 artışla 66,50 dolara kadar yükseldi. İran’ın OPEC’in en büyük üçüncü üreticisi olması nedeniyle, olası bir askeri müdahalenin küresel petrol arzını sekteye uğratabileceği belirtiliyor.

Uzmanlar, saldırı halinde İran’ın Hürmüz Boğazı’nı kapatabileceğini ve bu durumun Körfez ülkelerinin ihracatını doğrudan etkileyeceğini dile getiriyor.

Altın ve Bitcoin Işıldıyor, Dolar Değer Kaybediyor

Jeopolitik risklerin artmasıyla birlikte altının ons fiyatı bu sabah 3.315 dolara kadar yükselerek son dönemin zirvesine ulaştı. Dolar endeksi (DXY), dört haftalık yükseliş serisini bu hafta tersine çevirerek değer kaybetmeye başladı. Euro/dolar paritesi 1,1320’ye, sterlin/dolar paritesi ise 1,3425’e yükseldi.

Fiat para sistemine olan güvenin sarsılması, ABD’nin kredi notunun düşme ihtimali ve Trump’ın doları zayıflatma yönündeki söylemleri, yatırımcıların altın ve Bitcoin gibi alternatif varlıklara yönelmesine neden oluyor. Bitcoin, bu sabah 107.000 doları aşarak rekor seviyeye yaklaştı.

The Impact of Oil and Gold Prices on the GDP Growth: Empirical Evidence  from a Developing Country - Research leap

Gümüşte Asıl Ralli Bekleniyor

Altın ve Bitcoin’in ardından yatırımcıların radarına giren gümüş için ise kritik eşik 35 dolar seviyesi olarak öne çıkıyor. Uzmanlara göre bu seviye aşıldığında gümüşte yukarı yönlü asıl hareket başlayabilir.

Türkiye Cephesinde Yatırımcı İklimi ve Veri Akışı

Türkiye’de sosyal medyada yayılan dedikoduların gölgesinde Borsa İstanbul dün %1,6 değer kaybetti. Dolar/TL kuru 38,85 seviyelerinde TCMB’nin kontrolünde kalmaya devam ederken, Türkiye’nin 5 yıllık CDS primi 296 baz puan seviyesine gerileyerek risk algısında büyük bir değişim olmadığını gösterdi.

TCMB’nin 16 Mayıs valörlü işlemlerinde net döviz pozisyonu 1,2 milyar dolar artarken, toplam rezervler 16 milyar dolara ulaştı. Bu, 28 Nisan’daki 7,5 milyar dolarlık dip seviyeden bu yana ciddi bir toparlanmaya işaret ediyor.

TCMB’nin gecelik borç verme faizi olan %49’un hemen altındaki piyasa faizi, sıkı duruşun sürdüğünü teyit ediyor.

Tüketici Güven Endeksi ve Konut Fiyatları

TÜİK ve TCMB tarafından açıklanan tüketici güven endeksi, Mayıs ayında %1,1 artış gösterdi. Alım gücünün zayıfladığı bir ortamda güven endeksindeki bu artış, tüketimin öne çekilmesinden kaynaklanıyor olabilir.

Konut fiyat endeksine göre Nisan ayında fiyatlar aylık %1,5, yıllık %32,9 arttı. Ancak enflasyondan arındırıldığında reel bazda %3,6’lık bir düşüş söz konusu. Yüksek faiz ortamında konuta yönelik yatırım iştahının hâlâ sınırlı olduğu görülüyor.

Już nie Turkey, a Turkiye. Turcja chce oficjalnej zmiany nazwy państwa -  Bankier.pl

Küresel Piyasalarda Karışık Seyir

ABD borsalarının geceyi düşüşle kapatmasının ardından, Asya’da ılımlı bir hava hâkim. Kore ve Tayvan borsaları %1’in üzerinde yükselirken, Japonya borsası güvenli liman YEN’in değer kazanmasıyla %0,25 geriledi. ABD vadeli endekslerinde ise negatif görünüm sürüyor.

Bugünün makroekonomik gündeminde ise İngiltere’den gelecek enflasyon verileri öne çıkıyor.

İktisatbank

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler