Sosyal Medya

Dünya Ekonomisi

Gelişen Piyasalar Borçlanmada Rekor Kırıyor: Jeopolitik Risklere Rağmen Talep Artıyor

2025’in ilk yarısında, Ortadoğu’daki saldırılar, ticaret savaşları ve enerji fiyatlarındaki dalgalanmalar gelişen piyasaların borçlanma iştahını durduramadı. Küresel yatırımcılar hâlâ dolar dışı tahvillere akın ediyor.

Gelişen Piyasalar Borçlanmada Rekor Kırıyor: Jeopolitik Risklere Rağmen Talep Artıyor

2025’in ilk yarısında, Ortadoğu’daki saldırılar, ticaret savaşları ve enerji fiyatlarındaki dalgalanmalar gelişen piyasaların borçlanma iştahını durduramadı. Küresel yatırımcılar hâlâ dolar dışı tahvillere akın ediyor.


Jeopolitik Sarsıntılara Rağmen Yükseliş

Ortadoğu’da artan gerginlikler, ABD Başkanı Donald Trump’ın gümrük tarifeleri ve enerji piyasasındaki volatiliteye rağmen, gelişen piyasalar borçlanma araçlarında 2025’in ilk yarısında rekor seviyelere ulaştı. BNP Paribas’tan Alexis Taffin de Tilques, “Dünya çapındaki en zorlu anlarda bile piyasaların ne kadar aktif kaldığını görmek şaşırtıcı,” dedi.

JP Morgan’a göre Orta ve Doğu Avrupa, Ortadoğu ve Afrika (CEEMEA) bölgelerinde borçlanma hacmi 190 milyar doları aştı. Bu da geçen yılın tüm zamanların rekoru olan 285 milyar dolara yaklaşılması anlamına geliyor.


Orta Doğu Liderliği Ele Aldı

HSBC verilerine göre sadece Orta Doğu ülkeleri 106 milyar dolarlık tahvil ve sukuk ihraç etti. Suudi Arabistan gibi enerji zengini ülkeler faizlerdeki düşüşten yararlanarak bu fırsatı iyi değerlendirdi. Bölgenin toplam CEEMEA borçlanmasının %40’ını gerçekleştirdiği tahmin ediliyor.

HSBC’den Khaled Darwish, “Bu yılın ilk yarısı Orta Doğu için kesinlikle rekor bir dönem oldu,” dedi.


Savunma Sektörüne Artan Talep

Jeopolitik riskler bazı sektörlerde talebi artırdı. NATO ülkelerindeki savunma harcamalarının yükselmesiyle, yatırımcılar savunma sanayi tahvillerine yöneldi. Çek Cumhuriyeti merkezli CSG şirketi, yatırımcı talebi üzerine tahvil ihracını 1 milyar euro ve 1 milyar dolar olmak üzere iki ayrı dilimde iki katına çıkardı.


Kur Çeşitlendirmesi ve Doların Gölgesi

Yatırımcıların gelişen piyasalara olan ilgisinin artması, aynı zamanda dolar bağımlılığından uzaklaşma (de-dollarisation) eğilimini de tetikliyor. Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri gibi ülkeler bu yıl euro cinsinden tahvil ihraç etti.

JP Morgan’dan Stefan Weiler, Japon yeni ve Çin yuanı gibi diğer para birimleriyle de borçlanmaların arttığını belirterek, “Dolar dışı finansman seçenekleri artık ciddi şekilde masada. Bu de-dolarizasyon sürecinin başlangıcı olabilir,” dedi.


Kurumsal Borçlanma Artıyor, Vade Kısalıyor

Citigroup verilerine göre gelişen piyasa tahvil ihracı yılın ilk yarısında %20 artarken, kurumsal ihraçlar özellikle öne çıktı. Suudi Arabistan’ın madencilik devi Maaden 1.25 milyar dolarlık sukuk, Angola merkezli Azul Energy ise 1.2 milyar dolarlık ilk tahvilini piyasaya sürdü.

Aynı zamanda, daha kısa vadeli borçlanmalara yönelim dikkat çekiyor. CEEMEA bölgesinden sadece iki adet 30 yıl vadeli tahvil ihracı yapılırken, 3 yıl vadeli işlemler rekor seviyeye ulaştı. Citi’den Victor Mourad, “Artık hükümetler ve şirketler kısa vadeye odaklanıyor. Bu da küresel faiz eğrilerindeki dikleşmenin doğal sonucu,” yorumunda bulundu.


Yatırımcılar Alternatif Arayışında

 

Yatırımcılar hem çeşitlilik hem de yüksek getiri peşinde. BNP Paribas’tan Tilques, sabit getirili varlıkların jeopolitik dalgalanmalara karşı daha dayanıklı olduğunu belirtti. JP Morgan ise gelişen piyasa borçlanmalarının hisse senetlerine göre daha büyük marj sunduğunu vurguladı.

Citigroup’tan Mourad, “Yeni ihraççılar piyasaya giriyor. Bu da yatırımcılar için çeşitliliği artırıyor,” dedi.

Atilla Yeşilada ve Güldem Atabay tarafından kaleme alınan özel raporlarımıza abone olmak ister misiniz? Raporlarımız kurumsal müşterilere yöneliktir. Abonelik ücretlidir. Koşulları öğrenmek için bize e-mail atın: [email protected]

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler