Döviz
Yurt dışı piyasalarda bu sabah: Altın güçleniyor, petrol yine Gazze’yi izliyor
Hareketsiz bir gün. Gözler Fed kararında

Çin’e uygulanan yüksek vergilerin azaltılacağı varsayımı altında bile tarifelerin zamanla ekonomi üzerinde baskı yaratacağı ve büyüme hızında yavaşlama olacağı beklentisi canlı kalmaya devam ediyor. Bu noktada önde gelen kurumlarının tarifelerin ABD ekonomisinde durgunluk yaratabileceği konusunda orta noktada buluştuğunu görüyoruz. Her ne kadar tüketici harcamalarının güçlü kalması ve şirket kârlarında şimdilik zayıflık gözlenmemesi piyasaları kısa vadede rahatlatsa da ekonomiye dair birçok gösterge aslında risklerin arttığına dair sinyaller veriyor. Bu noktada özellikle Çin’e uygulanan tarifelerin tüketici harcamaları, yatırımlar ve istihdam üzerinde gecikmeli ama etkili baskılar yaratabileceği düşünülüyor.
Hisse senetleri tarafında kamu hizmetleri gibi defansif sektörlerin öne çıkmasının yanında ve Fed’in bu yıl 3-4 kez faiz indireceği yönündeki fiyatlamalar ise büyüme endişelerinin tamamen göz ardı edilmediğini gösteriyor. Diğer taraftan hisse senetlerinin tahvillere kıyasla sunduğu getirinin tarihsel ortalamaların oldukça altında kalması piyasa iyimserliğinin aslında çok güçlü bir zeminde olmadığını düşündürüyor. Bu tablo altında son dönemde güçlü bir eğilim sergileyerek dokuz günlük yükseliş serisi yakalayan S&P 500 endeksi dün geri çekilerek bu serisine son verdi.
EUR/USD
EUR/USD paritesi haftaya dalgalı bir başlangıç yaparken, ABD ekonomisine yönelik gelen güçlü verilerin fiyatlamalara çok fazla yansımasa da dolar açısından pozitif bir tablo çizmeye devam ettiğini gördük. Nisan ayı ISM hizmet endeksinin 51,6 ile beklentilerin üzerinde gerçekleşmesi, hizmet sektöründe büyümenin 10’uncu ayda da sürdüğüne işaret etti. Bu veri sonrası ABD tahvil faizlerinde yukarı yönlü bir hareket izlendi. Ancak ticaret geriliminin sürmesi doların anlamlı bir momentum yakalamasına izin vermedi. Yarın sonuçlanacak Fed toplantısı öncesinde görünümün anlamlı şekilde değişmesini beklemiyoruz. Öte yandan, Commerzbank ve Danske Bank gibi kurumların orta vadede doların değer kaybedeceği yönündeki değerlendirmelerini koruduğunu gördük.
PETROL
Brent tipi ham petrol vadeli işlemleri, OPEC+ grubunun üretimi artırma kararı almasıyla birlikte Pazartesi günü %2’nin üzerinde geri çekilerek varil başına yeniden 60 doların altını test etti. OPEC+, üst üste ikinci ay da petrol üretimini hızlandırma kararı alarak, Haziran ayında üretimi günlük 411.000 varil artıracak. Bu hamle, grup lideri Suudi Arabistan’ın kota fazlası üretim yapan bazı üyelere karşı yaptırım uygulama amacıyla Kasım ayına kadar piyasaya günlük 2,2 milyon varil petrol geri kazandırabileceği anlamına geliyor. Dolayısıyla arz endişeleri, Çin’in ABD ile ticaret gerilimlerini hafifletebilecek müzakereleri değerlendirdiğine dair daha önce gelen olumlu haberlerin önüne geçti.
Jeopolitik tarafta ise, Yemenli Husi grubunun fırlattığı bir füzenin İsrail’in ana havalimanı yakınlarına düşmesinin ardından, İsrail Başbakanı Netanyahu’nun hem Husilere hem de İran’a karşı misilleme sözü vermesiyle Orta Doğu’daki tansiyon yeniden yükseldi.
DEĞERLİ METALLER
Yatırımcılar gerek Fed’in para politikasına gerekse ABD ile Çin arasındaki ticaret müzakerelerine dair daha fazla netlik beklerken altının ons fiyatı, ABD dolarının zayıflamasıyla birlikte yeniden 3330 doların üzerine yükseldi. Pazar günü ABD Başkanı Trump, Çin’in bir anlaşma yapmak istediğine inandığını ifade etmiş, ancak herhangi bir detay ya da takvim vermemişti. Pekin ise ABD tarafından sunulan müzakere tekliflerini değerlendirmekte olduğunu açıklamış, buna karşın Washington’un tek taraflı tarifeleri iptal etmeden diyaloğun ilerleyemeyeceği konusunda uyarmıştı.
Yatırımcılar bir yandan da yarın sonuçlanacak olan Fed toplantısına odaklanmış durumda. Fed’in politika faizini sabit tutması bekleniyor; ancak Başkan Trump faiz indirimi çağrılarını yinelemeye devam etmesi dolar üzerinde baskı yaratarak değerli metalleri destekliyor.
Kaynak: Ünlü &Co