Sosyal Medya

Döviz

TCMB’den TL’ye dönüşü teşvik edecek tedbirler dizisi

Son veriye göre FX rezervleri son iki yılın dibine inen TCMB, döviz mevduatı caydıracak, TL mevduatı teşvik edecek tedbirler açıkladı. Bu tedbirlerin ne ölçüde  yararlı olduğunu ancak 2 hafta sonra görebiliriz.  Bir çok ekonomiste göre, yaşanan siyasi gerginlik kalıcı dolarizasyon akımı başlattı, bir noktada TCMB’nin kuru kontrol edecek kadar dövizi kalmayacak.

TCMB’den TL’ye dönüşü teşvik edecek tedbirler dizisi

Son veriye göre FX rezervleri son iki yılın dibine inen TCMB, döviz mevduatı caydıracak, TL mevduatı teşvik edecek tedbirler açıkladı. Bu tedbirlerin ne ölçüde  yararlı olduğunu ancak 2 hafta sonra görebiliriz.  Bir çok ekonomiste göre, yaşanan siyasi gerginlik kalıcı dolarizasyon akımı başlattı, bir noktada TCMB’nin kuru kontrol edecek kadar dövizi kalmayacak.  Yazarımız FÖŞ bu görüşe katılmıyor.  Mudinin yaşadığımız   türden şoklara şerbetli olduğu,  yakında TL mevduatın yüksek faizin cazibesine dayanamayıp, DTH’ları bozduracağı görüşünde.

FÖŞ yazdı:  Operasyon ve dolarizasyon

 

TCMB’nin yeni “makro-ihtiyati” düzenlemeleri şu şekilde:

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), Türk lirasına geçişi hızlandırmak amacıyla makroihtiyati çerçevede bir dizi yeni düzenleme hayata geçirdi. Yapılan açıklamada, yabancı para mevduatlar, TL zorunlu karşılıklar ve ihracat gelirlerine ilişkin önemli değişiklikler duyuruldu.

Buna göre, yabancı para mevduatlar için zorunlu karşılık oranları tüm vadelerde 200 baz puan artırıldı. Ayrıca, yurt içi yerleşiklerle yapılan ve vadesi 1 yıla kadar olan yabancı para cinsinden repo işlemlerinden sağlanan fonlar için zorunlu karşılık oranı 400 baz puan artırıldı ve hesaplama yönteminde değişikliğe gidildi.

 

TL'yi teşvik etmeyi amaçlayan bir diğer adım da mevduat yapısına yönelik oldu. Tüzel kişi TL mevduat payı yüzde 60’ın altında kalan bankalara, bu oranı her ay 0,3 puan artırma hedefi getirildi.

 

Merkez Bankası ayrıca, TL mevduatlar için tesis edilen zorunlu karşılıklara uygulanan faiz veya telafi ödemesi oranını da revize etti. Buna göre, TCMB’nin ağırlıklı ortalama fonlama maliyetinin yüzde 84’ü yerine yüzde 86’sı oranında ödeme yapılacak.

 

Duyuruda, ihracat gelirlerinin Türkiye'ye kazandırılmasına yönelik düzenlemelere de yer verildi. Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın kararı doğrultusunda, İhracat Genelgesi’nde yapılan değişiklikle ihracat bedellerinin Merkez Bankası’na asgari satış oranı 31 Temmuz 2025 tarihine kadar yüzde 35 olarak uygulanacak.

 

Son olarak, firmaların ihracat dövizlerinin TL’ye dönüşümünü desteklemek amacıyla uygulanan döviz dönüşüm desteği oranı da yüzde 3’e yükseltildi. Bu oran da 31 Temmuz 2025’e kadar geçerli olacak.

 

Kaynak:  Cumhuriyet

 

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler