Döviz
Fed Tutanakları: FOMC Tarifeler Enflasyonu Nasıl Etkiler Sorusuna Cevap Bulamıyor
ABD Merkez Bankası'nın (Fed) son toplantı tutanakları, faiz indirimi beklentileri konusunda yetkililer arasında görüş ayrılığı olduğunu ortaya koydu. Bu ayrılığın merkezinde ise Trump yönetiminin tarifeler yoluyla yeniden şekillendirdiği dış ticaret politikalarının enflasyona etkisi yer alıyor.

ABD Merkez Bankası’nın (Fed) son toplantı tutanakları, faiz indirimi beklentileri konusunda yetkililer arasında görüş ayrılığı olduğunu ortaya koydu. Bu ayrılığın merkezinde ise Trump yönetiminin tarifeler yoluyla yeniden şekillendirdiği dış ticaret politikalarının enflasyona etkisi yer alıyor.
Tarifeler Geçici mi, Kalıcı mı?
17-18 Haziran tarihlerinde yapılan Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC) toplantısının tutanaklarına göre, bazı üyeler tarifelerin yalnızca fiyatlarda geçici bir artış yaratacağını düşünürken, çoğunluk bu etkinin daha kalıcı olabileceği görüşünde birleşti.
Tutanaklarda, “Katılımcıların çoğu, tarifelerin enflasyon üzerinde daha uzun süreli ve kalıcı etkilere yol açabileceği riskine dikkat çekti” ifadeleri yer aldı. Fed yetkilileri, tarifelerin zamanlaması, kapsamı ve süresi konusunda ise ciddi bir belirsizlik içinde.
Faiz Kararı ve Trump’ın Tepkisi
Fed yetkilileri, faiz oranlarını %4.25 – %4.50 aralığında sabit tutma kararı alarak art arda dördüncü kez politika değişikliğine gitmedi. Ancak bu karar, faizlerin düşürülmesi gerektiğini savunan Başkan Donald Trump’ın yeniden sert eleştirilerine yol açtı.
Toplantı sonrası açıklanan projeksiyonlara göre 19 Fed yetkilisinden 10’u yıl sonuna kadar en az iki faiz indirimi beklerken, 7 yetkili bu yıl hiç indirim öngörmedi. 2 yetkili ise sadece bir indirim öngörüsünde bulundu.
Trump’tan Yeni Tarifeler, Piyasalar Şimdilik İyimser
Trump bu hafta, Filipinler ve Irak dahil altı ülkeye daha yeni gümrük tarifeleri getiren yazılar gönderdi. Öncesinde Güney Kore ve Japonya dahil 14 ülkeye daha aynı bildirim yapılmıştı. 1 Ağustos’ta yürürlüğe girecek yeni tarifeler %20 ile %40 arasında değişiyor. Ayrıca bakır ithalatına %50 vergi getirileceği, ilaç ithalatına ise %200’e varan oranlarda yeni tarifeler uygulanabileceği sinyali verildi.
Ancak piyasa oyuncuları bu gelişmeleri henüz ciddiye almıyor. Yatırım stratejisti Ross Mayfield, CNBC’ye yaptığı açıklamada, “Piyasa bu tarifeleri müzakere edilebilir buluyor ve olası pazarlık ihtimalini fiyatlıyor,” dedi.
Haziran Verileri ve Temmuz Beklentisi
Haziran ayında yayımlanan tüketici fiyat endeksinin, enflasyonist baskıların sınırlı kaldığını göstermesi durumunda Fed’in 29-30 Temmuz toplantısında faiz indirimi ihtimali yeniden gündeme gelebilir. Tutanaklarda bazı üyelerin bu seçeneğe açık olduğu ifade edildi.
Fed üyeleri, genel ekonomik büyümenin “sağlam”, işsizliğin ise “düşük” seviyelerde olduğunu belirtti. Ancak enflasyonun ve büyüme görünümünün belirsizlik taşıdığı, bu nedenle faiz politikalarında dikkatli adımlar atılması gerektiği vurgulandı.
Tahvil Faizleri ve Piyasa Tepkileri
Tutanakların ardından ABD 10 yıllık tahvil getirisi %4.34’e, 30 yıllık getiri ise %4.87’ye geriledi. Bu, yatırımcıların yıl içinde faiz indirimi olasılığını fiyatladığını gösteriyor. Fed fon vadeli kontratları da Eylül ve Aralık aylarında iki faiz indirimi beklentisini işaret ediyor.
Bu arada S&P 500 endeksi %0.61, Nasdaq %0.94 artarak rekor seviyeye yükseldi. Nvidia’nın 4 trilyon dolarlık piyasa değerine ulaşması ve teknoloji hisselerindeki ralli, piyasadaki iyimserliği destekledi.
Atilla Yeşilada ve Güldem Atabay tarafından kaleme alınan özel raporlarımıza abone olmak ister misiniz? Raporlarımız kurumsal müşterilere yöneliktir. Abonelik ücretlidir. Koşulları öğrenmek için bize e-mail atın: [email protected]