Sosyal Medya

Borsa

Gayrimenkul Sertifikalarında Yeni Dönem: Damla Kent Projesi Yoğun İlgi Gördü

Sistem, yatırımcıların bir gayrimenkulün tamamını değil, belirli bir hisse miktarını satın almasına dayanıyor. Böylece yüksek konut fiyatları karşısında, yatırımcılar bütçelerine…

Gayrimenkul Sertifikalarında Yeni Dönem: Damla Kent Projesi Yoğun İlgi Gördü

Sistem, yatırımcıların bir gayrimenkulün tamamını değil, belirli bir hisse miktarını satın almasına dayanıyor. Böylece yüksek konut fiyatları karşısında, yatırımcılar bütçelerine uygun şekilde parça parça hisse toplayarak ilerleyebiliyor. İsterlerse proje bitiminde bu hisselerle bir daireye sahip olabiliyor, isterlerse de hisse değerinden satış yaparak nakde dönebiliyorlar.

Gayrimenkul Sertifikası Nasıl Çalışıyor?

Bu modelde yatırımcı, borsada işlem gören gayrimenkul sertifikaları aracılığıyla projeye dahil oluyor. Örneğin Damla Kent projesinde hisse başı satış fiyatı ilk etapta 759 TL olarak belirlendi. Yatırımcı, ister tek seferde ister zamana yayarak bu hisselerden alabiliyor. Bir daireye sahip olmak için gereken hisse miktarı daireden daireye değişiyor; bazı daireler 670 bin hisse, bazıları 750 bin hisse gibi farklı rakamlarla ifade ediliyor.

Projenin ilk aşamasında yaklaşık 1,92 milyar adet sertifika ihraç edildi. Talep beklentilerin çok üzerinde gerçekleşince ek olarak 897 milyon adet daha satışa çıkarıldı. Böylece toplamda 21,5 milyar TL’lik sertifika satışı yapıldı ve tamamına talep geldi.

Yatırımcı açısından iki farklı yol bulunuyor. İlki, belirlenen hisse miktarına ulaşarak daire satın almak. İkincisi ise, yeterli hisseye ulaşmadan proje bitiminde mevcut piyasa fiyatı üzerinden hisseleri satmak. Bu sayede yatırımcı, gayrimenkul almasa da fiyat artışından kazanç sağlayabiliyor.

Avantajlar ve Riskler

Sistem, konut kredisi faizlerinin yüksek olduğu dönemde önemli bir alternatif sunuyor. Yatırımcı, konut bedelinin tamamını peşin ödemek yerine, bütçesi elverdikçe hisse toplayabiliyor. Bu süreçte elinde tuttuğu nakdi bankada değerlendirip faiz geliri elde edebiliyor. Ayrıca satış fiyatlarının yaklaşık %24-25 oranında iskonto edilmesi, sertifikaları daha cazip hale getiriyor.

Ancak hisse fiyatlarının borsa mantığıyla işlem görmesi, değerlerin zaman zaman düşebileceği anlamına geliyor. Örneğin 759 TL’den alınan bir hissenin fiyatı 690 TL’ye düşebilir. Bu risk, yatırımcı açısından göz önünde bulundurulması gereken bir faktör. Yine de iskonto oranı ve projelerin bitiminde fiyat artışı eğilimi, uzun vadede pozitif getiriyi destekleyebilir.

Sistemin bir diğer avantajı, proje tamamlandığında emlak konut güvencesiyle teslim edilmesi. Böylece inşaatın bitmemesi veya geliştirici kaynaklı sorunlar gibi riskler ortadan kalkıyor.

Mülkiyet ve Ortak Alım Seçenekleri

Mevcut yasal çerçevede bir dairenin hisseli mülkiyeti mümkün olsa da, bu modelde çoklu mülkiyet uygulamaları sınırlı. İki yatırımcı, hisselerini birleştirerek bir daireyi ortak satın alabiliyor. Ancak bunun için proje başında birlikte başvuru yapılması ve gerekli sözleşmelerin imzalanması gerekiyor.

Proje bitiminde daire sayısının, sertifika sahiplerinden daire almak isteyenlerin sayısından az olması halinde öncelik, önceden daire ayıranlara veriliyor. Geriye kalan sertifika sahipleri ise hisselerini satabiliyor veya başka daireler için hak kazanabiliyor. Bu uygulamanın detayları ilk projeler tamamlandıkça daha netleşecek.

Yatırım Stratejilerinde Yeni Yaklaşım

Gayrimenkul sertifikaları, yatırımcılara portföylerini çeşitlendirme imkânı tanıyor. Tek bir gayrimenkule yüksek bedelle yatırım yapmak yerine, farklı projelerden hisse almak riskin yayılmasını sağlıyor. Örneğin bir projede değer artışı %30 olurken, diğerinde %5 gerileme yaşansa bile toplam getiri dengelenebiliyor. Bu yaklaşım, gayrimenkul yatırım fonlarının mantığına benziyor.

Yatırımcıların sadece daire sahibi olmak amacıyla değil, fiyat artışından yararlanmak için de sertifika aldığı görülüyor. İnşaat tamamlandıkça gayrimenkul fiyatlarının yükselmesi, bu modelde potansiyel kazanç kapısını aralıyor.

Piyasaya Etkileri ve Gelecek Beklentileri

Damla Kent projesine gelen 1,87 katlık talep, gayrimenkul sertifikalarının yatırımcı ilgisini çektiğini gösteriyor. 21,5 milyar TL gibi yüksek bir hasılatın, klasik satış yöntemleriyle bu kadar kısa sürede elde edilmesi oldukça zor. Bu nedenle, geliştiriciler için proje finansmanında güçlü bir alternatif haline geliyor.

Uzmanlar, talep ve fiyatlama modeli doğru kurgulandığında bu sistemin yaygınlaşacağını öngörüyor. Emlak Konut’un gelecekteki projelerinde benzer uygulamaların gündeme gelmesi bekleniyor. Böylece hem yatırımcılar hem de geliştiriciler açısından kazan-kazan modeli oluşabileceği ifade ediliyor.

Sonuç

Gayrimenkul sertifikaları, yüksek fiyatlı konutlara ulaşımı kolaylaştırırken yatırımcılara esnek bir yol sunuyor. İster parça parça hisse biriktirip daire sahibi olmak, ister fiyat artışından kazanç sağlamak mümkün. Borsa dinamikleriyle işlem gören bu model, yatırım kararlarını verirken risk ve fırsatların birlikte değerlendirilmesini gerektiriyor.

BAKMADAN GEÇME

  • ANALİZ: Borsa İstanbul’da Hedef Fiyat

    Borsa İstanbul, yaklaşık 13-14 aydır içinde bulunduğu 9.000–11.000 puanlık konsolidasyon bandının üst sınırına ulaştı. Geçen yıl haziran ayından bu yana…

  • Fed’in Faiz İndirimi Umutlarına Temmuz Enflasyon Verisi Fren Getirdi

    ABD Merkez Bankası’nın (Fed) faiz indirimine gitmesi gerektiği argümanı, uzun süredir, enflasyonun tarifeler dışındaki alanlarda “ılımlı” olduğu ve para politikası belirlenirken bu geçici etkilerin göz ardı edilmesi gerektiği fikrine dayanıyordu. Bu görüşün en güçlü savunucularından biri, Fed Başkanı Jerome Powell’ın olası halefi olarak görülen etkili yönetim kurulu üyesi Christopher Waller. Ancak 2025 Temmuz ayı enflasyon verileri, bu iyimserliğe gölge düşürdü.

  • Küresel Borsalar Tarihi Rekor Kırdı, Dolar Değer Kaybetti

    ABD’den gelen ılımlı enflasyon verileri ve eylül ayında faiz indirimi beklentileri, yatırımcıları riskli varlıklara yöneltti. MSCI küresel endeksi ve Japonya Nikkei borsası tarihi zirvelere çıkarken, dolar endeksi son iki haftanın en düşük seviyesine geriledi.

  • Petrol Piyasalarında Denge Bozuluyor: UEA Rekor Arz Fazlasına Dikkat Çekti

    Uluslararası Enerji Ajansı (UEA), küresel petrol piyasalarının 2026 yılında rekor düzeyde arz fazlasıyla karşı karşıya kalacağını öngörüyor. Ajansın yayımladığı son…

  • TL gerçekten aşırı değerli mi, yoksa tam tersi mi?

    Bir istatikçi atasözü şöyle der, “Verilere yeterince işkence ederseniz söyletmek istediğinizi söyler.” Ne zaman “TL aşırı değerli değil, tam tersine…

  • Bailey Gifford: Yükselen Piyasalar Küresel Büyümenin Motoru Olmaya Devam Ediyor

    IMF’ye göre yükselen piyasalar, 2025’te küresel GSYH büyümesinin %80’ini sağlayacak. Enerji dönüşümünden yapay zekâya, dijital bankacılıktan e-ticarete kadar pek çok alanda lider konumdalar. Uzmanlara göre bu fırsatları kaçırmak, uzun vadeli yatırımcılar için büyük bir risk.

  • DW: Türk fotbolu Suudi Arabistan olma yolunda

    Galatasaray, Fenerbahçe, Beşiktaş ve Trabzonspor, 2024-25 sezonunu toplam 9,93 milyar TL (224,3 milyon avro) zararla tamamladı. Rekor transfer harcamaları, yüksek maaşlar ve dev borç yükü tartışma konusu olurken, hükümet desteği ve siyasi etkiler gündemde. Ancak, DW'ye göre, artık güçlü transferlere yüksek ödemeler yapan büyük klüpler  Avrupa'da başarıya yaklaşıyor.

  • George Friedman: Türkiye’nin Yükseliş Zamanı

    Jeopolitik analist George Friedman’a göre, Rusya’nın zayıflaması, ABD’nin küresel rolünü azaltması, İran ve İsrail’in krizlerle uğraşması, Türkiye’ye Güney Kafkasya’dan Akdeniz’e kadar eşsiz fırsatlar sunuyor. Ancak Ankara’nın bunu kalıcı güce dönüştürmesi iç sorunlarını aşmasına bağlı.

  • Temmuzda Konut Satışları %12,4 Arttı – XGMYO İçin Pozitif Sinyal

    Türkiye genelinde Temmuz 2025’te 142 bin 858 konut satıldı. İpotekli satışlarda %60’ın üzerinde artış görülürken, yabancıya satışlarda düşüş yaşandı. Analistler XGMYO için pozitif beklenti paylaştı.

  • Migros’tan Beklentilere Paralel 2. Çeyrek Sonuçları – Hedef Fiyat %36,6 Potansiyel Sunuyor

    Migros, 2025’in ikinci çeyreğinde 91,7 milyar TL ciro ve 281 milyon TL net kâr açıkladı. Satış büyümesi ve online segmentteki güçlü performans, şirket hissesi için pozitif görünümü destekliyor. MARBAŞ Menkul AL önerisini yineledi

  • Türkiye’deki Rus Nüfusu İki Yılda Yarı Yarıya Azaldı

    Rusya’nın Ankara Büyükelçiliği verilerine göre, Türkiye’de yaşayan Rus vatandaşlarının sayısı 2023’te 154 binden 2025’te 85 bine düştü. Yükselen yaşam maliyetleri, bürokratik engeller ve ikamet kısıtlamaları, göçü hızlandırdı.

  • MASAK’tan EFT, Havale ve Nakit İşlemlere Yeni Düzenleme Taslağı

    1 Ocak 2026’da yürürlüğe girmesi planlanan düzenleme, yüksek tutarlı işlemlerde beyan zorunluluğu ve elektronik transferlerde standart açıklama şartı getiriyor. Taslak 18 Ağustos’a kadar kamuoyunun görüşüne açık.

  • Anket: Halk ekonomi ve adaletten rahatsız

    Gazeteci Ertuğrul Özkök, MHP lideri Devlet Bahçeli’nin son dönemde yargı süreçlerinin hızlandırılması yönündeki açıklamalarının, Temmuz ayında yapılan Panorama anket sonuçlarından etkilenmiş olabileceğini öne sürdü.

Benzer Haberler