Borsa
FED’in Faiz İndirimi Sonrası Wall Street Rekorla Kapandı, Dolar Güçleniyor
ABD hisse senetleri haftayı güçlü yükselişlerle kapatırken, yatırımcılar Federal Reserve’in faiz indirim kararını fiyatladı. Dow Jones, S&P 500 ve Nasdaq endeksleri haftalık bazda kazançlarını artırdı. Dolar Endeksi güçlenirken, tahvil getirileri de yeniden yükselişe geçti.

ABD hisse senetleri haftayı güçlü yükselişlerle kapatırken, yatırımcılar Federal Reserve’in faiz indirim kararını fiyatladı. Dow Jones, S&P 500 ve Nasdaq endeksleri haftalık bazda kazançlarını artırdı. Dolar Endeksi güçlenirken, tahvil getirileri de yeniden yükselişe geçti.
Endekslerde Yeni Rekorlar
Cuma günü Dow Jones Endeksi %0,37 yükselişle 46.315 puana çıkarak yeni rekor seviyesini gördü. S&P 500 %0,49 artışla 6.664 puanda kapanırken, Nasdaq %0,72 yükselerek 22.631 puana ulaştı. Haftalık bazda:
-
S&P 500: +%1,2
-
Dow Jones: +%1
-
Nasdaq: +%2,2
-
Russell 2000: +%2,2 (üst üste 7. haftalık yükseliş)
Apple hisseleri, yeni iPhone satışlarının başlamasıyla %3,2 yükseldi. Tesla hisseleri de %2,2 değer kazandı.
Faiz İndirimi Beklentileri Piyasayı Canlandırdı
FED, bu hafta gösterge faiz oranını 25 baz puan indirerek Aralık’tan bu yana ilk kez faiz indirdi. Başkan Jerome Powell, kararı bir “risk yönetimi hamlesi” olarak tanımlarken, bu açıklama piyasada dalgalanmalara yol açtı.
Nationwide’dan baş stratejist Mark Hackett’e göre, “Bu yılın piyasası güçlü teknik ve temel destekle geleneksel Eylül satış eğilimini tersine çevirdi.”
ABD Tahvil Faizleri Yükseldi
FED’in faiz indirimi kararına rağmen, ABD tahvil getirileri Cuma günü yükseldi. 10 yıllık tahvil faizi %4,127’ye, 30 yıllık tahvil faizi ise %4,745’e çıktı.
Uzmanlar, kısa vadeli faiz düşüşlerine karşın uzun vadeli getirilerdeki artışın, enflasyon beklentileri, borçlanma gereksinimi ve büyüme öngörüleriyle ilişkili olduğunu belirtiyor.
Wells Fargo’dan Scott Wren, “FED faiz indirdi ama 10 yıllık tahvil faizi yükselmeye devam ediyor. Bu, büyüme beklentileri ve enflasyonla örtüşüyor,” dedi.
Dolar FOMC Sonrası Güç Kazanıyor
ABD Dolar Endeksi (DXY), %0,3 artışla 97,653 seviyesine yükseldi. Hafta başında FED’in agresif faiz indirimi beklentisiyle dolar değer kaybetmişti, ancak açıklamaların görece şahin tonu toparlanmayı beraberinde getirdi.
FED’in “dot plot” tablosu, yıl sonuna kadar iki faiz indirimi daha öngörüyor. Bannockburn Forex’ten Marc Chandler, “FED’in söylemi güvercin ama oylar o kadar da güvercin değil,” yorumunu yaptı.
Sterlin Geriliyor, Yen Güç Kazanıyor
İngiliz Sterlini, borçlanma rakamlarının beklentileri aşmasıyla %0,6 değer kaybederek $1,347 seviyesine indi. Bu, Temmuz sonundan bu yana en sert iki günlük düşüş oldu. İngiltere Maliye Bakanı Rachel Reeves’in Kasım bütçesinde yeni vergiler açıklaması bekleniyor.
Rabobank’tan Jane Foley, “Perakende satışlar iyi gelse de kamu borcu verileri, bütçeyi dengelemenin zor olacağını gösteriyor,” dedi.
Yen ise BOJ’un faiz artırımı konusunda bölünmüş görünmesiyle güç kazandı. BOJ faizleri sabit tutarken, kurul içindeki görüş ayrılıkları dikkat çekti. Bu durum, Ekim sonundaki BOJ toplantısını kritik hale getirdi.
Yeni Zelanda Doları Geriliyor
Yeni Zelanda doları, zayıf ekonomik veriler sonrası %0,4 değer kaybetti. Piyasalar, bu verilerle birlikte daha büyük faiz indirimlerinin gündeme geleceğini fiyatlıyor.
Kaynak: CNBC
Atilla Yeşilada ve Güldem Atabay tarafından kaleme alınan haftalık strateji raporlarımıza abone olmak ister misiniz? Bize e-mail atın: [email protected]
Abonelik ücretlidir ve sadece kurumlara hitap eder. Yatırım tavsiyesi içermez.