Borsa
Deniz Yatırım SABAH stratejisi: Piyasalar yatay ve keyifsiz
Yerel varlıklar. Lira, yatay. CDS, yatay. Ağırlığını fazlasıyla hissettirir şekilde ‘bekle-gör’ havası mevcut.

İstanbul’dan günaydın,
Mayıs ayının ortasına, haftanın ise son işlem gününe gelmiş durumdayız.
Fiyatlamaların seyrine baktığımızda, genel olarak, yurt dışı varlıklar alıcılı, olabilen her türlü risk alma iştahı artışı eğilimini kullanmaktan yana bir duruş söz konusu. Öyle ki Başkan Trump’ın Orta Doğu turunda gerçekleştirdiği satışlara dair haberleri dahi.
Küresel hisse senetleri geride kalan 7 iş gününün tamamında artı bölgede kapanış gerçekleştirdi. ABD hariç sepet ise bu periyodun 5’inde yükselişin içerisinde yer aldı. Öyle ya da böyle; iyimserlik korunmak isteniyor. Amerikan doları hafif toparlama ile genel zayıf pozisyonunu koruyor. Dolar endeksinde ‘orta vade’ açısından hedeflediğimiz 103-104 bölgesinden uzaktayız. İşlemler, 101 bölgesine yakın seviyelerde gerçekleşiyor. EURUSD paritesinde yükseliş köpüğünün bir kısmı alındı. 1.11-1.12 aralığında denge arayışı söz konusu.
ABD tahvil faizleri Nisan işlemleri ölçeğinde olmasa da hala daha volatil. Gün bazında yükseliş ve düşüşlerden net bir trend çıkarımı yapmak mümkün değil. Dün, kısa ve uzun vadelilerde faizler 9-10bp civarı geriledi. Düşük emtia fiyatları küresel ekonomideki momentum kaybı düşüncelerini en azından enflasyonla destekli durgunluk kaygılarına karşı dengeliyor. Örneğin, dün, ABD’de açıklanan ÜFE verileri sürpriz şekilde aylık bazda gerilemeye işaret etti. Çekirdek ÜFE, Nisan’da, %-0.4 olarak açıklandı. Aynı şekilde çekirdek perakende satışlar verisi de %-0.2’de şekillendi. Sanayi tarafında da zayıflık gözlendi.
Ancak, Nasdaq dışındaki majör endekslerin bu eğilime tepki verdiği görülmedi.
Fed’in 2025’te 2 faiz indirimine yakın olduğu senaryo bir şekilde iyimser fiyatlamayı destekliyor. Unutmadan: tüm bu olan biten içerisinde, S&P 500, zirve seviyesinden sadece %4 uzakta. İlginç ama realite bu.
Yerel varlıklar. Lira, yatay. CDS, yatay. Ağırlığını fazlasıyla hissettirir şekilde ‘bekle-gör’ havası mevcut.
Hisse senetleri, zayıf, tatsız, hacimsiz, yeni para girişinden yoksun, mutsuz ve sıkışık. Yeni bir trend oluşumuna dair herhangi bir emare maalesef söz konusu değil. Yön kestirimi kolay ve sağlıklı değil.
Yüksek volatilite, masanın her iki yanını zorlamaya devam ediyor. ‘Bekle-gör’ havası en çok da burayı etkiliyor. Para politikasının ‘zamanlama’ ve ‘boyut’ olarak nasıl şekilleneceği sorularına yanıt verilebilirlik durumunda iyileşme olduğunda, hisse senetleri de olumlu yönde etkilenmeye başlayacak ve yeni hikaye oluşumu ve paralel zamanlama ile satın alımı izlenecek.
TCMB’nin rezerv pozisyonundaki iyileşme sinyallerinin biraz daha güçlenmesi bu durumu kuşkusuz destekleyecek.
Keza yeni para girişinin olması da. Henüz likidite tarafında bu aşamaya gelinebilmiş değil. Lokallerden hisse senetlerine fon kaynağı sağlamaları beklentisinde bir süre için değiliz. Alternatif getirilerin yüksekliği kadar fonlama maliyetinin zorlayıcı olması da etken. BIST 100’de USD bazlı $233-250 aralığındaki sıkışık bandın üst kısmına, en azından $255/260 seviyeleri ile geçilmeden stresin azalmasını beklemiyoruz.
Stratejist Orkun Gödek