Sosyal Medya

Borsa

Borsada motor duraksadı: Otomotivde sadece 2 şirket yatırımcısına kazandırdı

2025’in ilk altı ayında Borsa İstanbul’da işlem gören 8 otomotiv şirketinden yalnızca Tofaş ve Doğuş Otomotiv yatırımcısına kazandırdı.

Borsada motor duraksadı: Otomotivde sadece 2 şirket yatırımcısına kazandırdı

2025’in ilk altı ayında Borsa İstanbul’da işlem gören 8 otomotiv şirketinden yalnızca Tofaş ve Doğuş Otomotiv yatırımcısına kazandırdı.

Tofaş ve Doğuş Otomotiv Öne Çıktı

Otomotiv sektörü, yılın ilk yarısında hem yerel hem küresel baskılar altında hareket etti. Tofaş ve Doğuş Otomotiv sınırlı da olsa yatırımcısını korurken, diğer şirketler zarar ve dalgalı seyirle ilk yarıyı tamamladı.

Tofaş hisseleri %2,5, Doğuş Otomotiv hisseleri %2 oranında yükseldi. Geri kalan 6 otomotiv şirketi ise değer kaybı yaşadı.

Tofaş, Stellantis Türkiye’yi devralmasının ardından üst yönetimde değişikliğe gitti. Yönetim Kurulu Başkanı Ömer M. Koç görevden ayrılırken, yerine Koç Holding CEO’su Levent Çakıroğlu getirildi.

Doğuş Otomotiv, yılın ilk çeyreğinde 576,8 milyon TL net kar açıkladı.

En Sert Düşüş Karsan’da

En yüksek değer kaybı %23,6 ile Karsan Otomotiv hisselerinde gerçekleşti. Karsan, elektrikli araç cirosunu büyütmeyi hedeflese de ilk çeyrekte 287,5 milyon TL net zarar açıkladı.

Diğer Şirketlerde Öne Çıkanlar

  • TürkTraktör, 236 milyon TL kar açıkladı, ancak hisseleri %17,6 değer kaybetti.
  • Otokar, Romanya’ya yönelik zırhlı araç ihracatına hazırlanıyor ancak çeyrek zararı 463 milyon TL oldu.
  • Anadolu Isuzu, Dubai’ye otobüs ihracatıyla dikkat çekti, 3 aylık net karı 238 milyon TL.
  • Tümosan, 6,3 milyar TL net kar açıkladı.
  • Ford Otosan, 6,5 milyar TL net karla liderliğini sürdürdü ve 5 yeni elektrikli araç tanıttı.

Piyasa Değerinde Lider Değişmedi

Yılın ilk yarısında otomotiv sektöründe en yüksek piyasa değeri 313 milyar TL ile Ford Otosan’a ait oldu. Onu sırasıyla Tofaş, TürkTraktör, Otokar ve Doğuş Otomotiv takip etti.

 Trump’ın Tarifeleri Küresel Rüzgarı Etkiledi

ABD Başkanı Trump’ın uygulamaya koyduğu yeni gümrük tarifeleri ve “Önce Amerika” politikası, özellikle otomotiv sektörünü küresel ölçekte baskıladı. Yüzde 25’e kadar çıkan ithalat vergileri, özellikle Japon otomotiv devlerine yönelik tehditlerle birlikte, küresel yatırımcı algısını olumsuz etkiledi.

 

 

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler