Borsa
BofA: Güney Afrika yükseldi, Türkiye piyasa sıralamasında geriledi
Bank of America (BofA), hisse senedi piyasalarına yönelik değerlendirmesinde Güney Afrika’nın, artan pozisyonlanma potansiyeli ve olumlu hisse başına kâr (EPS) ivmesi sayesinde sıralamada zirveye yükseldiğini duyurdu. Türkiye İmamoğlu krizinde sonra sıralamada düştü

Bank of America (BofA), hisse senedi piyasalarına yönelik değerlendirmesinde Güney Afrika’nın, artan pozisyonlanma potansiyeli ve olumlu hisse başına kâr (EPS) ivmesi sayesinde sıralamada zirveye yükseldiğini duyurdu.
Öte yandan Türkiye, ilk üçten listenin alt yarısına geriledi. Suudi Arabistan dahil Körfez İşbirliği Konseyi (GCC) ülkeleri ise yüksek değerlemeler nedeniyle listenin en alt sıralarında kalmaya devam ediyor.
Türkiye’nin hisse senedi risk primi, Mısır’a yakın seyretse de bölgedeki en yüksek seviyesini koruyor
Bu durum, devam eden enflasyon endişeleriyle açıklanıyor. Mısır ve Macaristan, Türkiye’yi risk primi yüksekliği açısından takip eden ülkeler. BofA’nın Z-skor analizine göre, Türkiye satışlara göre firma değeri (EV/Sales) bazında en ucuz ülke olurken, Macaristan EV/FAVÖK (EBITDA), Mısır F/K (P/E) oranına göre, Güney Afrika ise defter değerine göre fiyatlama (P/B) bazında en ucuz ülke konumunda. Öte yandan, Çekya F/K ve P/B oranlarında en pahalı ülke olarak öne çıkarken, Mısır EV/Sales ve Katar EV/EBITDA oranlarında en yüksek değerlere sahip.
Mısır, tüm gelişen piyasalar arasında en yüksek özsermaye kârlılığına sahip ülke olarak öne çıkarken, Birleşik Arap Emirlikleri ve Macaristan da güçlü performanslarıyla dikkat çekiyor. Altı nicel göstergeye dayalı ağırlıklı ortalama bazında hazırlanan ilk 20 listesinde, finans sektörü 6 farklı sektörden 11 şirketle lider konumda.
Bu liste artık yedi ülkeyi kapsayan daha geniş bir piyasa temsilini içeriyor.
Ancak, son 20 sıralamasında Suudi Arabistan’ın ağırlığı artmış durumda; 11 şirket bu ülkeden geliyor ve sektör bazlı olarak da malzeme sektörü ön plana çıkıyor.
Nisan ayının sonlarına doğru EEMEA (Doğu Avrupa, Orta Doğu ve Afrika) piyasalarına yönelik sermaye girişleri yeniden başladı. Ancak, yılın başında güçlü girişler yaşayan Türkiye bu trendin dışında kaldı. Mart ayında bölgesel pozisyonlanmada bir iyileşme görülse de genel duruş nötr ila düşük ağırlıklı (underweight) olarak kalıyor.
Pozisyonlanma açısından en büyük iyileşme Yunanistan’da yaşanırken, Güney Afrika’da zayıflama gözlendi ve bu durum yukarı yönlü önemli bir fırsat oluşturdu. EEMEA bölgesinde şu anda Macaristan ve Yunanistan en yüksek ağırlıklı (overweight) pozisyonlar olarak öne çıkarken, Suudi Arabistan hem bölgesel hem de küresel düzeyde en düşük ağırlıklı pozisyonunu sürdürüyor.
EEMEA bölgesindeki hisse senedi risk-getiri oranı (ERR) halen 1’in altında seyrediyor ancak diğer büyük bölgelere kıyasla hafif bir artış kaydedildi.