Sosyal Medya

Borsa

Aracı kurumlar Borsa için ne yorum yaptı

Beklentinin altında gelen enflasyon sonrası moraller yükse. Şimdi yabancı yatırımcı katılımı bekleniyor

Aracı kurumlar Borsa için ne yorum yaptı

Meksa Yatırım:  İyimserlik  devam ediyor

 

Aralık/2024 ayına ait enflasyon verileri, dış piyasalar, ekonomik veriler yakından izlenen konu başlıkları. Borsa İstanbul yeni yılın ilk haftasına olumlu başladı. Aralık enflasyon verilerinin beklentilerin altında gelmesi sonrası enflasyonda ve buna bağlı olarak TCMB faiz indirimlerinin devamının geleceği yönündeki  beklentiler güçlendi. Aralık enflasyonu (TÜFE) %1.5-1.6 beklenirken %1.03 olarak açıklandı. Asgari ücret, TCMB faiz  indiriminin başlamasının ardından piyasalar son enflasyon verisini de pozitif karşıladı. Bu durum BIST100  Endeksi’ne yükseliş olarak yansırken gösterge tahvil bono faiz oranında düşüşün devamını sağladı.

Ancak henüz yabancı yatırımcı tarafından alım yönlü bir hamlenin görülmemesi dikkat çekici. 27 Aralık ile biten haftada yabancı yatırımcıların hem hisse senedi hem de tahvil bonoda satıcı olmaları dikkat çekici. Ancak bu çerçevede noel tatil sürecini de dikkate almak gerekir. Bu konudaki net tavır sonraki haftalarda kesinlik kazanabilir. BIST100 Endeksi’nde son günlerdeki yükselişe yerli yatırımcının katkısı olarak görmek mümkün.  Borsa İstanbul’da iyimserlik devam ediyor.

Borsada tepki çıkışı sürüyor. İlk dirençler 10.100 ve 10.160 seviyelerinde bulunurken çıkışın devamı açısından 10.160 seviyesinin üzerinde kalınması önemli olacak. Sonraki direnç 10.276 seviyesinde bulunuyor. İlk destekler ise 10.050-10.000 seviyelerinde. Bu seviyelerin altına gelinmesi durumunda sonraki destekler 9.900-9.800 noktalarında görülüyor. Çıkış formasyonlarından “ters omuz baş omuz” beliren ancak henüz işlerlik kazanmayan endekste, satış denemeleri görülse de tepki yükselişi gücünü koruyabilir.

Yapı Kredi Yatırım VIOP ve BİST-30 analiz: 11,250 desteği üzerinde oluşan yukarı hareket  devam ediyor ..

Endeks 30 Şubat Vadeli Kontratın geçtiğimiz hafta  11,700 hedef direnç noktasından oluşturduğu satış  baskısının, 11,250 ara desteği üzerinde yukarı hareket  gerçekleştirdiğini gözlemliyoruz.

Haftalık periyotta % 1.74 oranında değer artışının  oluştuğu piyasada, seans iç igeri çekilmelerde 11,250  seviyesini ilk önemli destek noktası olarak izliyoruz.

Yukarı  hareketini  sürdürme çabasıyla güne  başlayacak olan piyasada, endeksin kısa vadeli taban  oluşumuna yönelik bir hareket gerçekleştirebilmesi için  11,750 direncinin aşılması gerekiyor. Bu durumda ilk  7  etapta 12,000 olmak üzere, 12,250 hedefine yönelik  bir potansiyel gündeme gelebilir.

Geri   çekilmelerde  11,250  desteği  üzerinde  dengelenmeyi başaracak hareketlerin ise piyasadaki  yükselişi sürdüreceğini düşünüyoruz. 11,250 altındaki  olası hareketlerin ise ara yükseliş denemelerinin  ardından piyasada yeniden zayıflama sinyali  oluşturabileceğini göz önünde bulunduruyoruz.

 

NCM Investment:  2025: Yeni Yıla 10.000 Barajı Üzerinde Başlangıç

Bir yılı daha geride bıraktık. 2024, getiriler açısından çok parlak olmasa da yatırımcıların çoğu için idare eder bir yıl olarak hafızalarda kalacak. Jeopolitik belirsizlikler, ekonomik zorluklar ve dalgalı piyasa koşulları, kararlarımıza yön veren önemli faktörler oldu.

Yeni yılın ilk haftası geride kalırken, piyasalardaki volatilite canlı kalmaya devam ediyor. Buna rağmen Borsa İstanbul’daki olumlu havanın, yatırımcıları bir miktar cesaretlendirdiği söylenebilir. BIST-100 endeksi haftayı 10 bin seviyesi üzerinde kapatırken, özellikle banka hisseleri öne çıkan performanslar sergiledi. Bu gelişmeler, faiz indirim döngüsünün etkilerinin piyasalarda giderek daha fazla hissedileceğine işaret ediyor.

 

Geçtiğimiz hafta TÜİK tarafından açıklanan Aralık ayı enflasyon rakamı, beklentilerin altında %1,03 olarak gerçekleşti. Piyasalarda %1,60 civarında bir beklenti bulunuyordu ve açıklanan bu veri, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın Ocak toplantısında yeni bir faiz indirimi yapacağına dair beklentimizi güçlendiriyor.

Faiz oranlarındaki bu düşüş, piyasa dinamiklerini özellikle faiz hassasiyeti yüksek olan bankacılık ve gayrimenkul gibi sektörler lehine çevirmeye devam edecektir. 2024’te dikkat çeken bu iki sektör, yeni yılda da pozitif olarak ayrışabilir. Faiz indirimi döngüsü süreci, yatırımcılar için yeni fırsatlar sunarken, stratejik seçimler yapanların kazanç potansiyelini artıracak gibi görünüyor.

 

 

Fortkes Haber’e teşekkürlerimizle

BAKMADAN GEÇME

  • ANALİZ: İmalat Sanayiinde Zayıflık Sürüyor: Ağustos Verileri KKO’da 5 Yılın Dip Seviyesini Gösterdi

    TCMB’nin Ağustos 2025 verileri, imalat sanayiindeki zayıflığın sürdüğünü ortaya koydu. Mevsimsellikten arındırılmış kapasite kullanım oranı (KKO) aylık 0,5 puan gerileyerek %73,6 seviyesine indi ve son 5 yılın en düşük seviyesine ulaştı. Ancak taşıt sektöründe planlı üretim duruşları dışlandığında, genel görünüm yatay kaldı. Reel Kesim Güven Endeksi (RKGE) yeniden eşik değerin üzerine çıktı, fakat tarihsel ortalamanın altında kalması, üretimdeki toparlanmanın sınırlı olduğunu gösteriyor.

  • TCMB Anketi: Enflasyon Beklentilerinde Gerileme Devam Ediyor

    Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) Ağustos 2025 anket sonuçları, hanehalkı, reel sektör ve piyasa katılımcılarının 12 aylık enflasyon beklentilerinde düşüş olduğunu ortaya koydu. Hanehalkı beklentisi %54,1’e, reel sektör beklentisi %37,7’ye ve piyasa katılımcıları beklentisi %22,8’e geriledi. Uzmanlara göre, bu eğilim Türkiye’nin dezenflasyon sürecine dair iyimserliği güçlendiriyor.

  • Fed bağımsızlığı endişeleri ve artan borç, doları baskılıyor

    ABD Merkez Bankası'nın (Fed) bağımsızlığına yönelik tehditler ve Ülkede kötüleşen bütçe açığı, dolar için yapısal stres faktörleri olarak öne çıkıyor. Commerzbank ekonomisti Antje Praefcke'ye göre, bu iki temel faktör doların değerini sürdürme kapasitesini olumsuz etkileyebilir.

  • Morgan Stanley’den Uyarı: S&P 500’deki Ralli “Kırılgan” Olabilir

    S&P 500 endeksi Nisan ayındaki dip seviyesinden bu yana %29 yükseldi. Manşet veriler, güçlü büyüme, yönetilebilir enflasyon ve dev teknoloji şirketlerinin beklentileri aşan kârlarıyla “iyimser bir piyasa” hikâyesini besliyor. Ancak Morgan Stanley, bu tablonun yüzeyin altında farklı bir hikâyeye işaret ettiğini söylüyor. Bankaya göre, teknoloji hisselerine aşırı bağımlı ralli, genişlemeyen kâr marjları ve AI yatırımlarında olası kapasite fazlası riskleri yatırımcılar için kırılgan bir ortam yaratıyor.

  • En Alttakilerin Ak Parti’ye, En Üsttekilerin CHP’ye Oy Vermesinde Bir Tuhaflık Yok mu?

    Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) geçtiğimiz günlerde yayınladığı “Sosyoekonomik Seviye 2023” araştırmasını, “Artık bu veride de manipülasyon yoktur herhalde -inşallah-” düşüncesiyle…

  • Neden Kasko Yaptırmalısınız?

    Günlük ulaşımı hızlandırmak, şehirlerarası seyahatlerde konfor sağlamak ya da iş hayatında zaman kazandırmak açısından otomobiller vazgeçilmez birer parça haline gelmiş…

  • Lezzetli Bir Hediye Alternatifi : Yenilebilir Çiçek & Meyveler

    Hediye kültürü, insanlık tarihi kadar eski ve köklü bir gelenektir. Yüzyıllar boyunca insanlar, sevdiklerini mutlu etmek, özel anları kutlamak veya…

  • YKS Sonuçları: Devlet Üniversiteleri Doldu, Özel Üniversiteler Boş Kaldı

    Fahiş zamlar özel üniversiteleri boşalttı

  • Atilla Yeşilada: Dünyayı sarsacak 5 trend: Çileli yıllar başlıyor!

    İşte dünyayı önümüzdeki yıllarda sarsacak trendler! 00:00 Merhaba 03:04 Yaşlanıyoruz! 04:05 Küresel ısınma ve iklim değişikliği! 05:55 Yeni salgınlar kaçınılmaz! 06:36 Büyük güçler savaşı! 10:13 Dünya bu borcu ödeyemez! 12:00 Yapay zeka

  • Memur zam yerine hava aldı!

    Kamu Görevlileri Hakem Kurulu, memur maaşları ve memur emeklisi aylıkları için 2026 ve 2027 zam oranlarını belirledi. Karara göre, 2026’nın ilk 6 ayında %11, ikinci 6 ayında %7, 2027’nin ilk 6 ayında %5 ve ikinci 6 ayında %4 zam yapılacak. Toplu sözleşmede taban aylığa 1000 TL eklenmesi kesinleşirken, sosyal haklarda da çeşitli iyileştirmeler karara bağlandı.

  • Trump’tan Fed’e Sert Baskı: Eylül’de Faiz İndirimi Beklentisi Güçleniyor

    ABD Başkanı Donald Trump, faizlerin hızla düşürülmesi için Fed üzerindeki baskısını artırıyor. Trump, politika faizinin mevcut %4,25–4,50 aralığından en az 200–300 baz puan indirilmesini talep ederken, Fed Başkanı Jerome Powell’a yönelik sert eleştirilerini sürdürüyor. Jackson Hole toplantısında Powell, eylülde faiz indirimi sinyali verirken, FOMC içindeki görüş ayrılıkları sürüyor. Piyasalar, Trump’ın baskısının Fed’in bağımsızlığı ve para politikasının yönü üzerindeki etkilerini yakından takip ediyor.

  • Kudret Ayyıldır: GYO’lar arasında prim potansiyeli yüksek şirketler

    Yılın ikinci çeyreğinde enflasyonda yavaşlama ve faiz indirim sürecinin başlaması, sektöre yönelik beklentileri yeniden şekillendirmiş durumda. Yüksek faiz oranları ve sıkı finansal koşullar, özellikle konut kredileri üzerinden talebi sınırlarken enflasyonda gözlenen yavaşlama eğilimi ve TL’nin görece istikrarlı seyri, maliyet tarafında kısmi rahatlama sağladı. 26 Ağustos 2025 itibarıyla sektörün yıllık getirisi %54’e yaklaşırken Ağustos ayı kapanışı öncesinde aylık getirisi ise yaklaşık %11 seviyesine ulaştı.

  • Fransa’da Siyasi Kriz Derinleşiyor: Bayrou’nun Güven Oylaması 8 Eylül’de

    Fransa Başbakanı François Bayrou, 8 Eylül’de parlamentoda hükümetinin geleceğini belirleyecek kritik bir güven oylaması yapılacağını duyurdu. Azınlık hükümetini yöneten Bayrou, ülkenin bütçe açığı ve artan kamu borçları nedeniyle “ulusal acil durum” ilan ederek milletvekillerinden destek istedi. Ancak muhalefetin sert tepkisi ve piyasaların endişeleri, Fransa’yı yeni bir siyasi belirsizliğin eşiğine taşıdı.

Benzer Haberler