Sosyal Medya

Borsa

Galata Wind, Proparco’dan 25 milyon dolar yeşil kredi aldı

Yenilenebilir enerjiye yatırım yapan Galata Wind, Fransız Kalkınma Ajansı (AFD)'nın özel sektöre bağlı bir iştiraki olan Proparco ile 25 milyon dolarlık yeni bir kredi anlaşması imzaladı...

Galata Wind, Proparco’dan 25 milyon dolar yeşil kredi aldı

Yenilenebilir enerjiye yatırım yapan Galata Wind, Fransız Kalkınma Ajansı (AFD)’nın özel sektöre bağlı bir iştiraki olan Proparco ile 25 milyon dolarlık yeni bir kredi anlaşması imzaladı. Çoğunlukla altyapı yatırımlarına kredi veren bir banka olan Proparco, bu sözleşme ile son 10 yılda ilk kez Türkiye’de yenilenebilir enerji sektöründe faaliyet gösteren bir şirkete kredi temin etmiş oldu. Taşpınar Hibrit GES özelinde sürdürülebilirlik şartları bulunan kredi, tümü yaklaşık 30 Milyon dolarlık yatırım bütçeli olan ve birinci fazı büyük ölçüde tamamlanan projenin tamamı için kullanılacak.

Galata Wind ve Proparco arasındaki sözleşme, Galata Wind CEO’su Burak Kuyan ve Proparco CEO’su Françoise Lombard tarafından 25 Mart Pazartesi günü imzalandı. Kredinin finansal danışman ve koordinatör rolünü Doğan Yatırım Bankası üstlendi. Holding iştirakleri arasında sinerji oluşturan proje, farklı sektörlerdeki iştiraklerin birlikte çalışarak büyük işlere imza atabileceğini gösteriyor.

Alınan yeşil kredinin sürdürülebilirlik şartlarının şirketin bu alandaki çalışmalarına önemli bir katkıda bulunacağını belirten Galata Wind CEO’su Burak Kuyan şunları söyledi; “Galata Wind olarak Proparco’nun Türkiye’de verdiği ilk yeşil krediyi temin etmiş olmaktan mutluluk duyuyoruz. 25 milyon dolarlık kredinin ilk 15 milyon dolarlık kısmını kısa süre içinde, geriye kalan 10 milyon dolarlık kısmını ise Taşpınar Hibrit GES projesinin 2. fazı bitince kullanacağız. 2030 yılı sonuna kadar hem yurtiçi hem de yurtdışında gerçekleştireceğimiz yaklaşık 700 milyon dolarlık rüzgâr, güneş ve depolamalı elektrik projeleri ile portföyümüzü 1.000 MW’a çıkarma hedefimize sağlam adımlar ile ilerliyoruz.”

Proparco CEO’su Françoise Lombard ise taraflar arasındaki sözleşmeye ilişkin olarak “Türkiye’de yenilenebilir enerjinin gelişimine kendini adamış olan Galata Wind ve Doğan Grubu’nu desteklemekten büyük gurur duyuyoruz. Türkiye, Avrasya bölgesinde yenilikçi yenilenebilir enerji yatırımlarında ön sıralarda yer almaktadır. Güneş enerjisi santralinin inşası ve kurulumu, Türkiye’nin doğalgaza olan bağımlılığını sınırlandırmaya ve ülkenin enerji dönüşümünü ilerletmeye yardımcı olacaktır.” dedi.

Doğan Yatırım Bankası CEO’su Hulusi Horozoğlu ise, “Galata Wind’in Proparco’dan temin ettiği yatırım kredisinde finansal danışman ve koordinatör rolünü üstlenmekten büyük gurur duyuyoruz. Türkiye’nin sürdürülebilir kalkınma hedeflerine ulaşmasında yenilenebilir enerji yatırımlarının kritik bir önem taşıdığını düşünüyoruz. Bu kredi, Galata Wind’in yenilenebilir enerji yatırımlarını finanse ederek, Türkiye’nin düşük karbonlu bir ekonomiye geçişine ve iklim değişikliğiyle mücadelesine büyük katkılar sunacaktır.

Doğan Yatırım Bankası olarak, biz de bu işlemle birlikte sürdürülebilir enerjiye olan desteğimizi ve Türkiye’nin yeşil ekonomiye geçişine katkı sağlama konusundaki kararlılığımızı bir kez daha göstermiş olmaktan mutluluk duyuyoruz.” şeklinde konuştu.

Galata Wind, bünyesinde hem RES hem de GES barındıran “Taşpınar Birleşik Yenilenebilir Elektrik Üretim Tesisi Projesi”nde yaklaşık 42,5 MW’lık Hibrit GES’in 17 MW’lık birinci fazı kapsamında geriye kalan yaklaşık 7 MW’lık kısmı çok kısa sürede devreye almayı planlıyor. Yeşil krediye konu olan projenin 25 MW’lık ikinci fazının ise 2024 yılı sonunda tamamlanması hedefleniyor.

BAKMADAN GEÇME

  • Fed’in Faiz İndirimi Altını Uçurdu: Dev Bankalardan 2026 İçin Şaşırtan Altın Tahmini

    Altın fiyatları, ABD Merkez Bankası’nın (Fed) politika faizini 25 baz puan indirerek %3,75–3,50 aralığına çekmesinin ardından yeniden yükseliş trendine girdi. Faiz indirimiyle birlikte dolar üzerindeki baskının artması, güvenli liman talebini güçlendirirken ons altının yükselişini sürdürmesi bekleniyor. Dünyanın önde gelen yatırım bankaları da bu beklentiyi destekleyen 2026 yılı altın tahminlerini paylaştı.

  • Emre Balıca Yazdı…’Pazartesi Sendromu’

    İlk benden duyun hadi. CarrefourSa haberleri gerçeği yansıtmıyormuş. Sabancı Holding’den KAP’a yapılan açıklama bu yönde. Stratejik alternatiflerin düzenli olarak değerlendirildiği ancak bu durumun satış anlamına gelmediğini duyurdular. Bu durum hissede yaşanan sert yükselişi etkiler diye düşünmek lazım.

  • Sabancı’dan ‘CarrefourSA Satılıyor’ Haberlerine Yanıt: ‘İddialar Gerçeği Yansıtmamaktadır’

    Türkiye perakende sektöründe gündeme bomba gibi düşen “CarrefourSA satılıyor” iddiaları sonrası Sabancı Holding açıklama yaptı. İddialara göre, zincirin bazı mağazalarının rakip firmalar A101 ve Anpagross’a devredileceği konuşuluyordu.

  • DİSK’ten Çarpıcı Rapor: Kaç Kişinin Maaşı Asgari Ücretin Altında Kaldı?

    Kamuoyunun gündemi asgari ücret artışına odaklanmışken, maaşlarda yaşanan erime, halkın yoksulluk seviyesini bir kez daha gözler önüne serdi. Asgari ücret zamları için masalar kurulurken, Türkiye’nin çalışma hayatına dair çarpıcı bir tablo ortaya çıktı. Artık “Maaşım asgari ücretin üzerinde” diyenlerin sayısı hızla azalıyor.

  • Konut Zamları Halkı Zorluyor: Mega Kentlerde Kira Fiyatları Patladı

    Kasım 2025 itibarıyla Türkiye genelinde daire nitelikli konutların ortalama kira bedeli 23.805 TL’ye ulaştı. Ülke genelinde kiralardaki yıllık artış oranı %27,82 olarak kaydedildi ve bu oran, Kasım ayındaki %31,07’lik yıllık enflasyonun altında kaldı.

  • Cumhuriyetin Köklü Kurumu TMO, Rekor Seviyede Zarar Açıkladı

    Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO), 2023’te 675 milyon TL kâr elde ederken, 2024 yılında 12 milyar TL zarara uğradı. Bu borca rağmen aynı dönemde üstelik buğday ve mısır üretimi azaldı; çiftçilerin bankalara olan borcu ise 1 trilyon TL’yi aştı. 

  • OSD Verileri Yayımladı: Yerli Araç Payı Artıyor, Otomobil Üretimi Hafif Geriledi

    Otomotiv sektörü, 2025 yılının ocak-kasım döneminde ihracatta güçlü bir performans sergiledi. Otomotiv ihracatı adet bazında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 5 artarak 960 bin 989 oldu. Toplam otomotiv sanayi ihracatı ise 37 milyar dolar seviyesinde gerçekleşti.

  • Kasım Ayında Merkezi Yönetim Bütçesi 169,5 Milyar TL Fazla Verdi

    Kasım ayında merkezi yönetim bütçesi 169,5 milyar TL fazla verdi. Hazine ve Maliye Bakanlığı verilerine göre, bütçe Kasım ayında bu seviyede fazla kaydetti.

  • İnşaat Üretimi Ekim Ayında Yıllık Yüzde 28 Arttı

    Türkiye’de inşaat üretimi ekim ayında yıllık bazda yüzde 28,0 artış gösterdi. Bir önceki aya ait veri ise yüzde 29,9’dan yüzde 29,8’e revize edildi. İnşaat üretim endeksi, aylık bazda ise yüzde 0,1 oranında geriledi.

  • Hizmet Üretim Endeksi Açıklandı

    Hizmet üretim endeksi, 2025 yılı Ekim ayında bir önceki yılın aynı ayına kıyasla yüzde 3,4 oranında artış gösterdi. Bu dönemde ulaştırma ve depolama hizmetlerinde yüzde 0,1’lik düşüş yaşanırken, konaklama ve yiyecek hizmetleri yüzde 5,4 oranında yükseldi. Bilgi ve iletişim hizmetleri yüzde 13,4, gayrimenkul hizmetleri yüzde 14,5 artış kaydetti. Buna karşılık mesleki, bilimsel ve teknik hizmetler yüzde 0,5 azalırken, idari ve destek hizmetleri yüzde 2,6 oranında artış gösterdi.

  • TÜİK: Ücretli Çalışan Sayısı Yıllık Yüzde 1 Arttı

    Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2025 yılı Ekim ayına ilişkin ücretli çalışan istatistiklerini yayımladı. Buna göre, sanayi, inşaat ile ticaret-hizmet sektörleri toplamında ücretli çalışan sayısı bir önceki yılın aynı ayına kıyasla yüzde 1 artarak 16 milyon 20 bin 394 kişiye ulaştı. Geçen yılın Ekim ayında bu sayı 15 milyon 860 bin 31 olarak kaydedilmişti.

  • Japon Şirketlerinden Güçlü Sinyal: Güven Endeksi 4 Yılın En Yükseğinde

    Japonya’da büyük imalat şirketlerinin iş dünyasına olan güveni, Aralık ayına kadar olan üç aylık dönemde son dört yılın en yüksek seviyesine ulaştı. Japonya Merkez Bankası’nın (BOJ) yakından takip edilen Tankan anketi, bankanın bu hafta faiz artırabileceği yönündeki beklentileri güçlendirdi.

  • ANALİZ | Borsada zirve testi: Gözler 11.605 seviyesinde

    Piyasalar, TCMB’nin beklentilere paralel 150 baz puanlık faiz indirimi sonrasında yeni bir denge arayışına girdi. Faiz kararının Borsa İstanbul üzerindeki etkisi sınırlı kalırken, bankacılık hisselerindeki satışlar dikkat çekti. BIST 100 Endeksi için kritik eşik olarak öne çıkan 11.605 seviyesi, önümüzdeki günlerde yön tayini açısından belirleyici olacak.

Benzer Haberler