Sosyal Medya

Reel Sektör

Fransa Rekabet Kurulu’ndan Google’a 250 milyon euroluk para cezası

Fransa Rekabet Kurulu, ABD’li teknoloji devi Google’a medya kuruluşlarının yaptığı haberler üzerinden kazandığı paralarla ilgili kural ihlali yaptığı gerekçesi ile…

Fransa Rekabet Kurulu’ndan Google’a 250 milyon euroluk para cezası

Fransa Rekabet Kurulu, ABD’li teknoloji devi Google’a medya kuruluşlarının yaptığı haberler üzerinden kazandığı paralarla ilgili kural ihlali yaptığı gerekçesi ile 250 milyon euro para cezası kesti.

 

Fransa, medya şirketlerine içerikleri ile ilgili ödeme yapma şartlarına ilişkin bir anlaşmayı ihlal ettiği için Google’a 250 milyon euro para cezası vereceklerini söyledi. AFP’nin haberine göre Fransa Rekabet Kurumu yaptığı açıklamada, para cezasının 2022’de verilen taahhütlere uymamaktan kaynaklandığını söyledi. Kurum ayrıca Google’ı haber yayıncılarıyla içeriklerinin kullanımı karşılığında ne kadar tazminat ödeneceği konusunda pazarlık yapmamakla suçladı.

Google ve diğer çevrimiçi platformlar, gelirleri medya şirketleri ile paylaşmadan haberlerden milyarlarca dolar kazanmakla suçlanıyor. AB, haber üreticilerinin para kazanmasına olanak tanıyan yazılı basının içeriklerini kullanma karşılığında tazminat talep etmesine olanak tanıyan bir telif hakkı düzenlemesi oluşturdu.

Fransa, kuralların uygulandığı ilk yer oldu. Google ve Facebook, web aramalarında gösterilen makaleler için bazı Fransız medyasına ödeme yapmayı kabul etti. 2022’de Fransız düzenleyiciler, Google’ın haber kuruluşlarıyla adil bir şekilde pazarlık yapma taahhütlerini kabul etti.

Anlaşmaya göre ABD’li teknoloji devi, haber gruplarına telif hakkı şikayeti aldıktan sonraki üç ay içinde şeffaf bir ödeme teklifi sunmak zorunda. Fransız dergi ve gazetelerini temsil eden kuruluşların yanı sıra Agence France-Presse (AFP) de 2019 yılında düzenleyici kuruma dava açmıştı.

Google, içerik için ödeme yapma fikrine karşı yoğun bir mücadele verdi ve daha önce de medya kuruluşları ile pazarlık yapmadığı için 2021’de 500 milyon euro (530 milyon dolar) para cezasına çarptırıldı.

 

 

 

bigpara.hurriyet.com.tr

BAKMADAN GEÇME

  • Riskli Varlıklar Parlıyor: Kripto Piyasasında Ralli Sürecek mi?

    Bitcoin, haftalarca dar bir fiyat aralığında işlem gördükten sonra yaklaşık iki ayın en yüksek seviyesine çıkarak riskli varlıklar ve değerli metallerdeki genel ralliyi takip etti. Bu yükseliş, yatırımcıların alternatif varlıklara yönelmesi ve jeopolitik belirsizliklerin destekleyici etkisiyle gerçekleşti.

  • Allianz Commercial 2026 Risk Barometresi: Siber Tehditler Zirvede, Yapay Zekâ Hızla Yükseliyor

    Allianz Commercial tarafından hazırlanan yıllık küresel iş dünyası riskleri araştırması, Allianz Risk Barometresi’nin 15. sayısını yayımladı. 97 ülke ve bölgeden, 23 farklı sektörde görev yapan 3 bin 338 risk yönetimi uzmanının görüşleriyle oluşturulan rapora göre, 2026 yılında siber olaylar, özellikle fidye yazılımı saldırıları, tüm şirketler için art arda beşinci kez en büyük risk olarak öne çıktı.

  • Sürücüler Dikkat: 2026 Trafik Sigortası Fiyatları Açıklandı

    2026 yılı trafik sigortası primleri belli oldu ve milyonlarca araç sahibini doğrudan ilgilendiriyor. Ocak ayından itibaren geçerli olacak tarifede, aylık maksimum artış oranı yüzde 0,66 olarak belirlendi. Yeni tarifede, araç sahibinin hasar geçmişi, araç tipi ve bulunduğu il prim tutarlarını önemli ölçüde etkiliyor.

  • Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Başdanışmanı Oktay Saral’dan “Gümrük Düzenlemesi” Açıklaması

    Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Başdanışmanı Oktay Saral, ‘gümrük düzenlemesine’ dair bir paylaşım yaptı. Saral, “Devletin aldığı her kararın merkezinde millet olmalıdır. Uygulama vatandaşın omzuna yük bindiriyorsa, orada durup samimiyetle hesap yapılmalıdır” ifadelerini kullandı.

  • Restoran Zincirlerinde Büyük Hamle: Tavuk Dünyası ve Dürümle’nin Hisseleri Kime Satıldı?

    Tavuk Dünyası ve Dürümle markalarının hisselerinin yüzde 44’ü, çeşitli yatırım şirketlerinden oluşan bir konsorsiyuma devredildi. Konsorsiyum, bu satın almayla her iki markanın büyüme potansiyelini artırmayı ve operasyonel verimliliğini geliştirmeyi hedefliyor.

  • 2026 Henley Pasaport Endeksi Açıklandı: Türkiye Kaçıncı Sırada?

    2026 Henley Pasaport Endeksi, küresel seyahat özgürlüğünde yeni dengeleri ortaya koydu. Listenin zirvesinde, 192 ülkeye vizesiz erişim imkânı sunan Singapur yer alırken, Türkiye 113 ülkeyle 46. sırada konumlandı. Endekste en güçlü ve en zayıf pasaportlar arasındaki fark 168 ülkeye çıkarak tarihi bir rekora ulaştı. Avrupa ülkeleri ise ilk 10 sırada ağırlıklarını hissettirdi.

  • Antalya Büyükşehir Belediyesi’ne Yeni Soruşturma: 18 Kişi Hakkında Gözaltı Kararı

    Antalya Büyükşehir Belediyesi’ne yönelik yürütülen soruşturma kapsamında yeni bir operasyon gerçekleştirildi. Tutuklu bulunan Belediye Başkanı Muhittin Böcek’in de aralarında olduğu 18 kişi hakkında gözaltı kararı verildi.

  • Borlease Oto 3’ten Finansman Bonosu Ödemelerine İlişkin Açıklama

    Borlease Oto 3, mevcut finansal koşullar nedeniyle finansman bonosu kapsamındaki ödemelerin vadesinde gerçekleştirilemeyeceğini öngördüğünü açıkladı.

  • Dış Ticaret Haddinde Güçlü Artış: Kasımda 92,8’e Yükseldi

    Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Kasım 2025 dönemine ait Dış Ticaret Endeksleri verilerini yayımladı. Buna göre, ihracat birim değer endeksi geçen yılın aynı ayına kıyasla yüzde 11,7 artarken, ithalat birim değer endeksi yüzde 2,2 yükseldi. Aynı dönemde ihracat miktar endeksi yüzde 9,3 düşüş gösterirken, ithalat miktar endeksi yüzde 0,4 arttı.

  • TSPB Başkanı Karagöz: Faiz İndirimleriyle Sermaye Piyasalarına İlgi Artacak

    Türkiye Sermaye Piyasaları Birliği (TSPB) Yönetim Kurulu Başkanı Pamir Karagöz, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) faiz indirim sürecini sürdüreceğini, buna bağlı olarak yerli yatırımcıların sermaye piyasalarına olan ilgisinin yeniden güç kazanacağını ifade etti. Karagöz, “Kredi notunda olası iyileşmeler ile halka arzlarda yeniden ivme görülecek. Küresel risk iştahındaki toparlanma ile de yabancı yatırımcı girişleri hızlanacak” değerlendirmesinde bulundu.

  • Küresel Emtia Piyasalarında Bakır ve Kalay Arz Kaygılarıyla Tarihi Zirvede

    Küresel emtia piyasalarında bakır ve kalay fiyatları, arz tarafındaki sıkıntıların derinleşeceğine yönelik beklentilerle birlikte tarihi seviyelere ulaştı. Doların güçlü görünümünü sürdürmesine karşın, artan jeopolitik riskler ve ABD’nin gündemindeki olası ticaret tarifeleri metal fiyatlarındaki yükselişi destekleyen temel unsurlar arasında yer aldı.

  • CBS: İran’daki protestolarda 12 binden fazla kişi ölmüş olabilir 

    İran’da iki haftayı aşkın süredir devam eden rejim karşıtı protestolara yönelik güvenlik güçlerinin müdahalesinin, bugüne kadar açıklanan rakamların çok ötesinde bir can kaybına yol açmış olabileceği iddia ediliyor. CBS News’e konuşan kaynaklar, ölü sayısının en az 12 bin, hatta 20 bine kadar çıkmış olabileceğini öne sürüyor...

  • Çin’in Ticaret Fazlası  1,2 Trilyon Dolar, ABD ile Yeni Gerilim Endişesi

    Çin’in ihracat performansı 2025’te beklentileri aşarken, ülkenin yıllık ticaret fazlası 1,2 trilyon dolar ile tarihi rekor kırdı. Ancak ABD ile ticaret hacmindeki sert daralma ve Donald Trump’ın yeni tarife tehditleri, küresel ticaret dengeleri açısından yeni gerilim risklerini gündeme taşıyor. Uzmanlar, Çin’in büyüyen dış fazlasının dünya ticaret sistemi üzerinde yıkıcı etkiler yaratabileceği uyarısında bulunuyor. Trump'ın Iran yaptırımları  da yeni bir ticaret savaşı başlatabilir.

Benzer Haberler