Sosyal Medya

Borsa

Enerjisa Üretim ve Enercon, YEKA – 2 Projesinin 250 MW’lık Muğla Etabı Türbin Anlaşmasını İmzaladı

Enerjisa Üretim, YEKA - 2 projesiyle birlikte Türkiye'nin en büyük temiz enerji üreticisi olma pozisyonunu daha da güçlendiriyor...

Enerjisa Üretim ve Enercon, YEKA – 2 Projesinin 250 MW’lık Muğla Etabı Türbin Anlaşmasını İmzaladı

Türkiye’nin lider özel sektör elektrik üretim şirketi Enerjisa Üretim ve dünya çapında yenilenebilir enerji çözümleri sunan türbin üreticisi Enercon, İspanya’nın Bilbao kentinde gerçekleşen WindEurope etkinliğinde YEKA – 2 projeleri içerisinde yer alan Muğla etabının 250 MW’lık türbin sipariş sözleşmesini imzaladı. İmza törenine Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Çetin Ali Dönmez de katıldı.

WindEurope’daki Enercon standında gerçekleşen törende Enerjisa Üretim Rüzgâr Santralleri Yatırımlar Genel Müdür Yardımcısı Ezgi Deniz Katmer, Enerjisa Üretim Satınalma Genel Müdür Yardımcısı Aziz Ünal, Enercon CCO’su Ulrich Schulze Südhoff ve Enercon Orta Asya, Orta Doğu ve Afrika Bölgesi CEO’su Arif Günyar imza attı. Türkiye’nin yenilenebilir kaynaklardan enerji üretimine önemli katkı sağlayacak anlaşmanın imzalanmasında Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Çetin Ali Dönmez de yer aldı. Ekim 2022’de toplam 1.000 MW kapasiteli stratejik anlaşma imzalayan Enerjisa Üretim ve Enercon,  YEKA – 2 Projesi kapsamında ilk aşamada 750 MW’lık türbin teslimat anlaşması sağlamıştı. Şimdi de 60 adet ENERCON E-138 EP3 E2 rüzgar türbini olmak üzere kalan 250 MW kapasite için sözleşme imzalanarak projeyi tamamlama yolunda emin bir adım daha atmış oldu.

Enerjisa Üretim, 2023’ün son ayında 1000 MW’lık YEKA – 2 projelerinden ilki olan Aydın’ın Didim ilçesindeki 25,2 megawatt kapasiteye sahip Akköy Rüzgar Enerji Santrali’nin kurulumunu tamamlayarak devreye almıştı. YEKA – 2 Projesi çerçevesinde yatırımlarıyla kurulu gücünü 1000 MW artırmaya odaklanan Enerjisa Üretim, rüzgar enerjisi kategorisinde 1500 MW’ın da üzerine çıkma hedefine yaklaşıyor.

1000 MW’lık yatırımlar 2026’da tamamlanacak

Enerjisa Üretim, YEKA – 2 projesiyle birlikte Türkiye’nin en büyük temiz enerji üreticisi olma pozisyonunu daha da güçlendiriyor. 2026 yılında tam kapasite ile operasyonel hale gelecek olan ve yaklaşık 60 adet türbin içerecek Muğla etabının da dahil olması ile birlikte Türkiye’nin enerji şebekesine tamamen yenilenebilir kaynaktan elde edilen 1000 MW ek kapasite kazandırılmış olacak. Özellikle YEKA – 2 projesi çerçevesinde gerçekleştirilen rüzgâr enerjisi santrali yatırımları, Türkiye’nin rüzgâr potansiyelini daha etkin bir şekilde değerlendirirken, Enerjisa Üretim’in yenilenebilir enerji üretimindeki ölçeğini de büyütüyor. Hali hazırda, enerji üretiminin yüzde 58’ini yerli ve yenilenebilir kaynaklardan karşılayan Enerjisa Üretim, bu oranı önümüzdeki yıllarda daha da yukarıya taşımayı hedefliyor.

Hedef 5000 MW’ın da üzerine çıkmak

Enerjisa Üretim Rüzgâr Santralleri Yatırımlar Genel Müdür Yardımcısı Ezgi Deniz Katmer, imza töreninde yaptığı konuşmada; “Bugün 26 santralden oluşan çeşitlendirilmiş üretim portföyü ve 4000 MW’a yakın kurulu gücümüzle Türkiye’nin en büyük özel sektör enerji üretim kuruluşu olarak ülkemizin enerji ihtiyacını karşılıyoruz. Özellikle yenilenebilir enerji alanında yaptığımız yatırımlarla toplam kurulu gücümüzü 5000 MW’ın da üzerine çıkarmayı hedefliyoruz. 1000 MW’lik YEKA – 2 projesi Türkiye’nin yenilenebilir enerji alanındaki tarihi bir yatırımı. Önümüzdeki dönemlerde Türkiye’de kurulan her üç rüzgâr türbininden birisi Enerjisa Üretim imzasını taşıyacak ve Türkiye’nin yenilenebilir enerji yatırımlarına yol gösterecek” dedi.

Enerjisa Üretim CFO’su Mert Yaycıoğlu, şunları söyledi: “Türkiye’nin, ekonomik ve çevresel hedeflerine ulaşabilmesi için yenilenebilir enerji yatırımlarını artırması gerekiyor. Enerjisa Üretim olarak, ülkemizin yenilenebilir enerji alanındaki zengin potansiyelinden faydalanmayı amaçlayarak, rüzgar enerjisi yatırımlarımızı hızla gerçekleştiriyoruz. Yeni kurulacak santraller, birçok açıdan hem ülkemize hem de dünyaya katkıda bulunacak. Yatırımlarımız, ekipman üretiminin büyük bir kısmının Türkiye’de üretilmesiyle, enerjide dışa bağımlılığımızı azaltacak, bölgesel ekonomik aktiviteyi teşvik edecek ve döviz tasarrufu ile cari açığın düşürülmesine önemli ölçüde katkı sağlayacak.

Enercon’un Orta Asya, Orta Doğu ve Afrika Bölge Başkanı Arif Günyar ise; “Enerjisa Üretim’in 1000 MW’lık yatırımının son etabı için sözleşme imzalamaktan büyük memnuniyet duyuyoruz. YEKA – 2 projesi, Türkiye’deki rüzgâr enerjisi sektörü için büyük bir dönüm noktası. Proje kapsamında sunduğumuz türbinler yerlilik kriterlerini sağladığımız ve Türkiye’de seri üretimine başladığımız modellerden oluşuyor. YEKA – 2 ihalesinin getirdiği derin yerlilik kapsamlarına uygun olarak, yerli aksam ile gerçekleşecek olan projelerimiz, mevcut yerli üretim ve sanayinin devam etmesi ve derinleştirilmesi açısından önemli bir mihenk taşı olmuştur. Enerjisa Üretim ve Enercon’un stratejik ortaklığı, Türkiye’nin yenilenebilir enerji alanında attığı adımları güçlendirecek ve temiz enerji üretim kapasitesini önemli ölçüde artıracaktır” diye konuştu.

BAKMADAN GEÇME

  • Küresel Çalkantıda Yeni Denge: Gelişen Piyasalar ve Çin Öne Çıkıyor

    Küresel finansal bloklaşma derinleşirken, ABD ekonomisine yönelik belirsizlikler yatırım stratejilerini yeniden şekillendiriyor. Bu süreçte gelişen ülkeler ve Çin, güçlü performansları, yüksek getirileri ve artan ticaret hacmi ile yatırımcılar için öne çıkan alternatiflere dönüşüyor. Fed’in faiz indirim döngüsü ve zayıflayan dolar, gelişen ülke varlıklarına güçlü fon girişlerini desteklerken, Çin’in ihracat çeşitlendirmesi küresel rekabette yeni bir sayfa açıyor.

  • Alzheimer Tedavisinde Yeni Dönem: Bilim, Kanserle Mücadeleden İlham Alıyor

    Alzheimer artık tek hedefli bir hastalık değil, kanserde olduğu gibi çoklu biyolojik yolakların birlikte ele alınması gereken kompleks bir sistem olarak görülüyor. Uzmanlara göre geleceğin tedavileri, tek bir proteine değil, birden fazla mekanizmaya aynı anda müdahale eden kombinasyon odaklı stratejilerden oluşacak.

  • Nasdaq %1,6 Düştü: 30 Yıllık ABD Tahvil Getirileri Sıçradı, Piyasalarda Satış Baskısı Arttı

    ABD borsaları Cuma günü sert satışlarla geriliyor. Nasdaq 100 endeksi %1,6’ya varan düşüş yaşarken, uzun vadeli tahvil getirilerindeki yükseliş teknoloji hisselerini baskıladı. Yatırımcılar aşırı değerlenen teknoloji devlerinden uzaklaşarak daha geniş coğrafi ve tematik çeşitlendirmeye yöneliyor. Küresel stratejistler 2026’ya doğru hisse senedi piyasalarında yükselişin süreceğini öngörüyor.

  • ANALİZ: Cari İşlemler Hesabı-  Hizmet Gelirleri Tırmanıyor, Yatırımlar Dalgalı Seyrediyor

    Ekim ayında cari işlemler dengesi 457 milyon USD fazla verdi. Dış ticaret açığındaki genişlemeye rağmen, hizmet gelirlerindeki güçlü artış cari dengeyi destekledi. Yılın ilk 10 ayında net doğrudan yatırımlarda önemli çıkışlar yaşanırken, portföy ve diğer yatırımlar kaleminde dalgalı bir görünüm hâkim. Uzmanlara göre yılın son çeyreğinde cari dengede “ılımlı toparlanma” devam edebilir.

  • TCMB Başkanı Karahan: “Dezenflasyon rayında, gerekirse politika duruşunu sıkılaştırırız”

    Karahan, enflasyonun ara hedeflerden sapması hâlinde para politikasının yeniden sıkılaştırılacağı uyarısında bulundu. Özel tüketimdeki hızlı artışın dengelenmesi, maliyet baskılarındaki zayıflama ve iyileşen beklentiler, Merkez Bankası’nın enflasyonla mücadelede elini güçlendiriyor.

  • Ali Alpacar: “Kaliteli varlıklar için iştah arttı, yatırımcı büyük hacimli işlemlere yöneliyor”

    2025’te Türkiye birleşme ve satın alma (M&A) piyasasında işlem hacmi rekor seviyelere yaklaşırken, özellikle kaliteli varlıklara yönelik yatırımcı ilgisi belirgin şekilde arttı. Alpacar Associates Yönetici Ortağı Ali Alpacar, teknoloji, tüketici hizmetleri, finansal teknolojiler ve lojistik gibi alanlarda büyüyen fırsatları değerlendirirken, yabancı yatırımcının Türkiye’ye bakışında da olumlu bir dönüşüm olduğuna dikkat çekiyor.

  • 2026 Yatırım Rehberi! Altına dokunmam, borsadan kaçarım! | Faiz, döviz, tahvil | Atilla Yeşilada ve Semih Sakallı video

    "Yeşilada: Yüksek faizli mevduat ve kısa vadeli devlet tahvili öne çıkıyor; borsadan ve altından uzak durun."

  • Tüketici Davranışları Değişti: Hediye Sektöründe “Premium” Kültürü

    Perakende sektörü, yılın son çeyreğine girerken odak noktasını büyük indirim dönemlerine ve yılbaşına çevirmiş durumda. Ancak bu yoğun gündemin arasında, 24 Kasım Öğretmenler Günü gibi spesifik ve yüksek potansiyelli günler, pazarın dinamiklerini test eden önemli bir barometre görevi görüyor. Sektör raporları, son birkaç yıldır hediye alışverişinde gözlemlenen temel bir değişime işaret ediyor: Tüketici, kitlesel ve "klişe" hediyelerden hızla uzaklaşarak, "premium" ve "özel tasarım" olarak adlandırılan yüksek değerli alternatiflere yöneliyor. Bu durum, özellikle hediye ve çiçekçilik pazarında ciddi bir dönüşümü tetikliyor.

  • Cumhurbaşkanı Kararıyla Küçük Esnafın Yeni Vergi Düzeni Belli Oldu

    Resmi Gazete’de yayımlanan Cumhurbaşkanı Kararı ile esnafın vergilendirilmesine ilişkin önemli bir düzenleme hayata geçirildi. 1 Ocak’tan itibaren yürürlüğe girecek karara göre, nüfusu 2 binin altında olan bazı köy ve beldelerde faaliyet gösteren esnaflar basit usulde vergilendirilmeye devam edecek.

  • Güncel Kurlar ile Anında Hesaplama: En Pratik Döviz Çevirici Aracı

    Döviz çevirici, farklı para birimleri arasında değer dönüşümü yapmaya yarayan dijital bir araçtır. Özellikle yabancı para cinsinden işlem yapan bireyler ve kurumlar için temel ihtiyaçtır.

  • Wall Street Bankalarından Dolar Tahmini: Yeni Yılda Dolar Kuru Düşecek mi?

    Deutsche Bank AG, Goldman Sachs ve diğer büyük Wall Street bankaları, Fed’in faiz oranlarını düşürmeye devam etmesi durumunda ABD dolarının gelecek yıl değer kaybedeceğini öngörüyor. Stratejistler, ABD Merkez Bankası’nın para politikasını gevşetmeye devam edeceğini, diğer merkez bankalarının ise faizleri sabit tutacağını veya artıracağını öngördüklerinden, doların 2026 yılında tekrar zayıflayacağını tahmin ediyor.

  • Hazine ve Maliye Bakanı Şimşek’ten 2027 Ekonomi Öngörüleri: “Vatandaşlarımızın ve reel sektörün hissedeceği bir döneme giriyoruz”

    Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Türk ekonomisinin geleceğine dair önemli açıklamalarda bulundu. Turkuvaz Medya tarafından düzenlenen 5. Finansın Geleceği Zirvesi’nde konuşan Şimşek, ekonomi programının kritik bir döneme girdiğini ve dezenflasyon sürecinin başarıyla tamamlanacağını ifade etti.

  • 2026 Sigorta Sektörü İçin Kötü Bir Yıl Olacak: Fiyatlar Yumuşayacak, Büyüme Zorlaşacak

    Sigorta sektörü, 2026’ya fiyatların yumuşadığı ancak şirketler ve acenteler için büyümenin zorlaştığı bir ortamda giriyor. Yeni yıl, maliyet baskısının hafiflediği ama satış hızının önem kazandığı bir dönem olacak. Bu değerlendirme AXA Türkiye CEO’su Yavuz Ölken’e ait. Şirketin genel müdürlük binasında önceki gün düzenlenen basın buluşmasında 2025’i değerlendirip 2026’ya dair öngörülerini paylaşan Ölken, en kritik beklentisini şu sözlerle özetledi: “2026, büyüme açısından acenteler ve şirketler için zor; müşteri açısından ise en makul yıllardan biri olacak.”

Benzer Haberler