Sosyal Medya

Politika

Mısır Cumhurbaşkanı’nın Türkiye ziyareti yeni bir işbirliği dönemine mi işaret ediyor?

Mısır Cumhurbaşkanı Abdülfettah El Sisi’nin Çarşamba günü Türkiye’ye yapacağı ziyaret, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile yıllardır süren husumetin sona erdiğine…

Mısır Cumhurbaşkanı’nın Türkiye ziyareti yeni bir işbirliği dönemine mi işaret ediyor?

Mısır Cumhurbaşkanı Abdülfettah El Sisi’nin Çarşamba günü Türkiye’ye yapacağı ziyaret, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile yıllardır süren husumetin sona erdiğine işaret ediyor.

Sisi’nin Ankara’ya yapacağı ziyaretin odağında İsrail’in Gazze’deki savaşı var. Mısır Cumhurbaşkanı Sisi’nin ziyareti, Erdoğan’ın Şubat ayında Kahire’ye yaptığı ve yıllardır gergin seyreden ilişkileri düzeltme çabalarının bir sonucu olan ziyareti takip ediyor.

Ziyareti VOA’ye değerlendiren Cumhurbaşkanlığı danışmanlarından Prof. Mesut Caşin, iki ülke arasında “ticari, siyasi ve askeri ilişkilerde yeni bir dönemin başlangıcı olabileceğini” kaydetti.

Caşin ziyaretin en önemli amacının ise, Erdoğan ve Sisi’nin “Ortadoğu’da devam eden kanlı çatışmanın” nasıl durdurabileceği ve Hamas ile İsrail ordusu arasındaki gerilimin nasıl azaltabileceği konusunu ele almak olduğunun altını çizdi.

“İlişkileri onarmak için ortak zemin”

Türkiye ile Mısır arasındaki ilişkiler, Erdoğan’ın yakın müttefiki Mısır Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi’nin darbeyle devrilmesi ve Ankara’nın Mısırlı muhalif gruplara ev sahipliği yapması nedeniyle zarar görmüştü.

Ancak uzmanlar İsrail’in Hamas’a karşı yürüttüğü savaşla ilgili ortak kaygıların iki ülkeye ilişkileri onarmak için yeterli ortak zemin sağladığını söylüyor.

Mısır, “Gazze görüşmelerinde anlaşma sağlanamadı” derken, ABD görüşmeleri “yapıcı” olarak nitelendirdi

Merkezi Londra’da bulunan Royal United Services Institute for Defense and Security Studies kuruluşundan uzman Jalel Harchaoui, “Bölgede realitenin evrilme şekline bakılırsa, bu iki ulusun, yakınlaşmaya açıkça ihtiyaç duymasalar bile, yine de giderek daha fazla anlaştıklarını söyleyebilirim” diyor.

Hem Mısır hem de Türkiye’nin ekonomileri zor durumda ve analistler ikili ticareti artırma ihtiyacının yakınlaşma için önemli bir itici güç olduğunu söylüyor.

Ayrıca Kahire ve Ankara’nın birbirine rakip hükümetleri desteklediği petrol zengini Libya’da da işbirliği için etkili olduğu yorumları yapılıyor.

Libyalı güvenlik uzmanı Aya Burweila, “Libya, Türkiye ve Mısır’ın mücadele ettiği çok önemli bir arena olmuştur. Ve şimdi, kumdaki çizgiler çok belirgin olduğu ve her ülkenin kendi etki alanı olduğu için, bu her iki ülkenin de birbirleriyle savaşmak yerine işbirliği yapmalarının çok daha kazançlı olduğunu (fark etmelerine) yardımcı oldu” dedi.

Somaliland ayrılıkçı devletiyle ilgili Somali-Etiyopya gerilimi de Mısır’ın Somali’ye silah sevkiyatına başladığına dair haberlerin ardından Sisi ve Erdoğan’ın görüşmelerinin gündeminde olacak gibi görünüyor. Ankara Somali’ye büyük yatırımlar yaptı ve şu anda Somali ile Etiyopya arasında arabuluculuk yapıyor.

“Hem Mısır hem de Türkiye Somali’de, özellikle de güvenlik alanındaki belirli sektörlerde işbirliği yapabilir” değerlendirmesinde bulunan Ankara Üniversitesi’nden Afrika Çalışmaları Profesörü Elem Eyrice Tepeciklioğlu, iki ülkenin orrtak terörle mücadele girişimleri uygulayabileceğini; kalkınma projelerinde işbirliği kurabileceğini ve siyasi istikrar girişimlerine dahil olabiliceklerine dikkat çekiyor.

Diğer taraftan Tepeciklioğlu’na göre, iki ülkenin aynı zamanda Somali’de “daha büyük bir rol ve etki için” birbirleriyle rekabete girmesi de olası.

İsrail’in Hamas’a karşı savaşı devam ederken ve bölge daha geniş bir çatışma riskiyle karşı karşıyayken, uzmanlar Erdoğan ve Sisi’nin Çarşamba günü biraraya geldiklerinde rekabetten ziyade işbirliğinin her ikisinin çıkarına olduğunun farkında olacakları görüşünde.

BAKMADAN GEÇME

  • Yapı Kredi’den 750 Milyon Dolarlık Tahvil Hamlesi

    Yapı Kredi, Sermaye Benzeri Tahvil (Tier II) ihracında talebi karşılamak amacıyla toplam tutarı 750 milyon dolara yükseltme kararı aldı. KAP…

  • ABD’de Üretici Enflasyonu Kasım Ayında Enerji Maliyetlerinin Etkisiyle Artış Gösterdi

    ABD’de üretici enflasyonu, enerji maliyetlerindeki artışın etkisiyle kasım ayında yükseliş kaydetti. ABD Çalışma İstatistikleri Bürosu’nun (BLS) açıkladığı verilere göre, Üretici Fiyat Endeksi (ÜFE) kasım ayında bir önceki aya kıyasla yüzde 0,2 artarak beklentilere paralel gerçekleşti. Bir önceki ay ÜFE yüzde 0,1 oranında artış göstermişti.

  • Grönland: Buzların Altındaki Büyük Satranç

    Haritalarda beyaz ve ıssız bir alan gibi görünen Grönland, iklim değişikliğiyle birlikte 21. yüzyılın en kritik jeopolitik cephelerinden birine dönüşüyor. Eriyen buzullar yalnızca yeni deniz yollarını değil, büyük güç rekabetinin askeri, ekonomik ve teknolojik fay hatlarını da ortaya çıkarıyor. Danimarka’nın hukuki egemenliğine rağmen, adanın güvenliği fiilen ABD’nin stratejik şemsiyesi altında şekilleniyor. Rusya ve Çin’in Arktik hamleleri ise Grönland’ı küresel satranç tahtasının merkez karelerinden biri haline getiriyor.

  • İran’dan ABD’ye sert uyarı: Trump saldırırsa misilleme gelir, Türkiye de uyarılan ülkeler arasında

    İran, ABD Başkanı Donald Trump’ın olası bir askeri müdahalesine karşı bölge ülkelerini açık şekilde uyardı. Tahran yönetimi, Washington’un İran’a yönelik bir saldırı düzenlemesi halinde, ABD’nin Orta Doğu’daki üslerinin hedef alınacağını bildirdi. Reuters’a konuşan üst düzey bir İranlı yetkiliye göre bu uyarı Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri ve Türkiye’ye de iletildi. Artan gerilim nedeniyle ABD, Orta Doğu’daki bazı askeri üslerinden personel çekmeye başladı.

  • “Kaynak milliyetçiliği” altını 5.000 dolara, gümüşü 100 dolara taşıyabilir

    Küresel piyasalarda altın ve gümüş, 2025’i rekorlarla kapattıktan sonra 2026’ya da son derece güçlü bir başlangıç yaptı. Yatırımcılar, arz kısıtları, jeopolitik gerilimler ve merkez bankalarının bağımsızlığına ilişkin endişelerin etkisiyle değerli metallerde yeni zirvelerin gündeme gelebileceğini düşünüyor. Bazı piyasa oyuncularına göre, bu yıl altın 5.000 doları, gümüş ise 100 doları test edebilir.

  • Enflasyonla Mücadelede Sona Yaklaşılırken Sanayi Devleri 2026’ya Umut Bağladı

    Türkiye’de yüksek enflasyonla mücadele kapsamında uygulanan sıkı para politikaları, son iki yılda sanayi sektörünü ağır bir baskı altına aldı. Vestel, SASA ve Arçelik gibi sanayi devleri yüksek faiz, güçlü TL ve zayıf iç talep nedeniyle ciddi zararlar açıklarken, 2026 yılına doğru daha dengeli bir makro görünümle birlikte kademeli bir toparlanma beklentisi güçleniyor. Ancak madalyonun diğer yüzünde iflaslar ve konkordato başvurularında yaşanan rekor artış, reel sektörün kırılganlığının sürdüğüne işaret ediyor.

  • Enflasyon Kıskacındaki Türkiye’de Yeni Trend: Son Kullanma Tarihi Yaklaşan Ürünler Satan Marketler

    Türkiye’de uzun süredir devam eden yüksek enflasyon ve hayat pahalılığı, tüketim alışkanlıklarını köklü biçimde değiştiriyor. Alım gücü hızla gerileyen orta gelirli şehirli kesim, daha ucuz gıdaya erişim için alternatif kanallara yönelirken, ülkede ilk kez “salvage grocery” olarak bilinen, son kullanma tarihi yaklaşan ya da tavsiye edilen tüketim tarihini aşmış ürünleri satan market zincirleri ortaya çıkıyor. Bu alandaki öncü girişimlerden biri olan Yenir, kısa sürede büyüme hedefleri ve yatırımcı ilgisiyle dikkat çekiyor.

  • Türkiye’nin Dev Tekstil Markasıydı: O da Ekonomik Kriz Karşısında Konkordato Başvurusunda Bulundu

    Türkiye’nin köklü tekstil firmalarından Famateks Tekstil Pazarlama Sanayi ve Ticaret Ltd. Şti., yaşadığı mali sıkıntılar nedeniyle konkordato başvurusunda bulundu. Ev, otel, plaj ve promosyon tekstilleri üreten ve 25 yılı aşkın süredir faaliyet gösteren şirket; başta ABD olmak üzere Kanada, Almanya, Fransa, İtalya, İngiltere ve Japonya’ya ihracat yapıyordu.

  • AB Komisyon Başkanı Von der Leyen Duyurdu: Ukrayna’ya AB’den 90 Milyar Euro’luk Destek Paketi Sağlanacak

    Avrupa Birliği Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, Avrupa Birliği’nin 2026-2027 döneminde Ukrayna’ya toplam 90 milyar euro finansman sağlayacağını açıkladı. Von der Leyen, bu tutarın 60 milyar eurosunun askeri destek, 30 milyar eurosunun ise bütçe desteği olarak ikiye bölüneceğini belirtti.

  • Formül Plastik Payları Yarın Borsada İşlem Görmeye Başlıyor, 9 Endekse Dahil Edilecek

    Halka arz süreci, 7-9 Ocak tarihlerinde gerçekleştirilen talep toplama işleminin ardından yatırımcılara pay dağıtımı ile tamamlandı. Formül Plastik’in payları yarından itibaren işlem görmeye başlayacak ve Borsa İstanbul tarafından 9 farklı endekse dahil edilecek.

  • Riskli Varlıklar Parlıyor: Kripto Piyasasında Ralli Sürecek mi?

    Bitcoin, haftalarca dar bir fiyat aralığında işlem gördükten sonra yaklaşık iki ayın en yüksek seviyesine çıkarak riskli varlıklar ve değerli metallerdeki genel ralliyi takip etti. Bu yükseliş, yatırımcıların alternatif varlıklara yönelmesi ve jeopolitik belirsizliklerin destekleyici etkisiyle gerçekleşti.

  • Allianz Commercial 2026 Risk Barometresi: Siber Tehditler Zirvede, Yapay Zekâ Hızla Yükseliyor

    Allianz Commercial tarafından hazırlanan yıllık küresel iş dünyası riskleri araştırması, Allianz Risk Barometresi’nin 15. sayısını yayımladı. 97 ülke ve bölgeden, 23 farklı sektörde görev yapan 3 bin 338 risk yönetimi uzmanının görüşleriyle oluşturulan rapora göre, 2026 yılında siber olaylar, özellikle fidye yazılımı saldırıları, tüm şirketler için art arda beşinci kez en büyük risk olarak öne çıktı.

  • Sürücüler Dikkat: 2026 Trafik Sigortası Fiyatları Açıklandı

    2026 yılı trafik sigortası primleri belli oldu ve milyonlarca araç sahibini doğrudan ilgilendiriyor. Ocak ayından itibaren geçerli olacak tarifede, aylık maksimum artış oranı yüzde 0,66 olarak belirlendi. Yeni tarifede, araç sahibinin hasar geçmişi, araç tipi ve bulunduğu il prim tutarlarını önemli ölçüde etkiliyor.

Benzer Haberler