Sosyal Medya

Gündem

Piyasa Bülteni: Bitcoin son 2 yılın zirvesinde, küresel mali piyasalarda satıcı bir hava

Küresel mali piyasalar yeni haftaya sakin gündem ve hatta endekslerin tarihi zirvelerinde olmasının da yardımı ile beliren kâr alma ihtiyacının…

Piyasa Bülteni: Bitcoin son 2 yılın zirvesinde, küresel mali piyasalarda satıcı bir hava

Küresel mali piyasalar yeni haftaya sakin gündem ve hatta endekslerin tarihi zirvelerinde olmasının da yardımı ile beliren kâr alma ihtiyacının gölgesinde satıcı bir hava ile başladı. ABD borsaları geceyi hafif çaplı düşüşler ile tamamlarken, Türkiye cephesinde de benzer bir tablo hâkim oldu.

 

BİST100 ana endeksi %0,4 oranında gerilerken, bankacılık endeksindeki kayıplar %2’nin üzerine çıktı. Dün bültenimizde yükseliş isteğinin ivme kaybetmeye başladığını belirtmiştik. 2 yıl vadeli gösterge tahvilin bileşik faizi %44 seviyesine gelirken, yabancı indinde Türkiye’nin risklerini gösteren 5 yıl vadeli CDS risk primi 283 baz puan ile gerilemeye devam etmek suretiyle son 3 yılın diplerine yakın seyretmeye devam etti.

Öte yandan, Cumhurbaşkanlığı seçimi ardından net döviz pozisyonu iyileşen TCMB’nin 2024 yılına pek de iyi bir başlangıç yapamadığını belirtmiştik. Sayıların dili ile konuşursak, 2023 yılının son aylarında 20 milyar dolar iyileşmeye işaret eden net rezervler, 2024 yılında yarısını geri verdi. Bu hafta açıklanacak verilerde bu rakamın daha da arttığını göreceğiz. Bu da bizlere, TL’nin koruma kalkanın dolarizasyon eğilimini kıracak ölçüde kuvvetli  olmadığını gösteriyor. Daha basit bir anlatımla, mevduat faizlerinin daha cezbedici seviyelere ulaşması gerektiğini düşünüyoruz. TCMB’nin son verilerine göre 3 aya kadar TL mevduat faiz oranı yükselişe geçerek ortalamada %52,03 seviyesine gelmek suretiyle Aralık 2023 ayında görülen (en yüksek) %52,60 seviyesine yaklaştı!

Yurt dışı piyasalarda ise, Nvidia çılgınlığının bir nebze de olsun ikinci planda kalması ardından gözler kripto paralara çevrildi. Direnişin parası Bitcoin bu sabah 3. hedef seviyemiz olan 57,500 doların kıyısına kadar geldi. Hatırlanacağı üzere ilk hedef seviye olarak 42,200 dolara işaret etmemiz ardından ABD’de Bitcoin sahibi borsa yatırım fonlarının (ETF’ler) onayıyla 48,500 dolar hedefimiz de gerçekleşmişti. Olumlu bir görünüm sergileyen Bitcoin yoğun kurumsal satın alma işaretlerinin ışığında iki yılın en yüksek seviyesi olan 57bin doların üzerine çıkarken, küçük kardeş Ethereum da benzer bir şekilde iki yıl içinde ilk kez 3,200 doların üzerine çıktı.

Bitcoin, kripto yatırımcısı ve yazılım firması MicroStrategy’nin yakın zamanda 155 milyon dolarlık bir harcama karşılığında yaklaşık 3bin Bitcoin satın aldığını açıklamasının da yardımıyla son iki oturumda %10’dan fazla artış gösterdi! Teknik mânâda, 57,500 dolar seviyesinin de test edilmesi ardından tüm zamanların zirvesi olan 69,000 dolar seviyesinin radar menziline gireceğini; en sonunda da keşfedilmemiş sulara girecek olan Bitcoin’in yine ufuklara yelken açacağını düşünüyoruz. Ne demiştik: var bir hayalimiz :)︎

Piyasaların kılavuz kargası ABD 10 yıllık tahvil faizi %4,25-4,30 bandından sıkışık bir seyir izlerken, altının ons fiyatı da son haftalarda mütemadiyen 2,010 dolar seviyesindeki destek bölgesinin üzerinde haftalık kapanış yaparak sakin bir seyir izliyor. Altının ons fiyatı 2,035 dolar, altının gram fiyatı da benzer bir şekilde 2,035 TL seviyesinde el ele tutunmaya devam ettiği görüyoruz. Her ne kadar gram altın USDTRY kurunda yaşanan yükselişten destek bulsa da, sene başına göre bakılırsa Bitcoin %33 getiri sağlarken, ons altının %1 götürmüş, gram altının ise sadece %4 getirisi olmuş! Benzer dönemde  en büyük 500 şirketin işlem gördüğü ABD borsası S&P500 endeksi ise %6’nın üzerinde getiri sağlamış!

Yeni gün başlangıcında Asya piyasalarında Japonya’da açıklanan enflasyon rakamlarının gündemi süslediğini görüyoruz. Japonya’da çekirdek tüketici enflasyonu Ocak ayında art arda üçüncü ayda da yavaşlasa da tahminleri aştı ve merkez bankasının %2 hedefinde kalmayı sürdürdü. Veri, negatif faiz oranlarının yakın bir zamanda sona ereceği beklentisini canlı tuttu. Öte yandan ekonomik ve jeopolitik sorunlar nedeniyle Çin’den uzaklaşan yatırımcılar, Japonya’ya yönelirken, gösterge endeks Nikkei tüm zamanların en yüksek seviyelerinde salınmaya devam ediyor.

ABD Merkez Bankası’nın (FED) tercih ettiği enflasyon göstergesi olan kişisel tüketim harcamaları (PCE) endeksi Perşembe günü açıklanacak ve %0,4 artış kaydedeceği tahmin ediliyor. Avrupa Birliği tüketici enflasyonu verisi Cuma günü açıklanacak. Çekirdek enflasyonun bir kez daha ivme kaybederek %2,9 ile 2022’den bu yana en düşük seviyeye ineceği tahmin ediliyor. Enflasyondaki gerileme Avrupa Merkez Bankası’ndan (ECB) beklenen para politikasını gevşetme adımlarını erkene çekebilir. Avrupa’da gaz fiyatlarının da son yılların en düşük seviyelerine gerilemesi, bölge için enflasyonu düşürücü itici bir rüzgâr sağladı. Avrupa’nın referans noktası olan TTF fiyatı, güçlü LNG ithalatı, sıcak hava ve talep azalması nedeniyle geçen haftayı 22,50 €/MWh seviyesine kadar gerileyerek Mayıs 2021’den bu yana en düşük seviyeyi test etmişti.

Son bir not olarak, piyasalar, FED ve ECB’nin ilk faiz indirimine Haziran ayında soyunmasını bekliyorlar. FED’in ilk faiz indirimini gerçekleştireceği tarih için beklentiler ileriye kayarken, Haziran’da faiz indirimine %70 olasılık verilmeye başlandı. Vadeli işlem kontratları bu yıl toplam 75 baz puan faiz indirimi beklerken, piyasalar ile FED arasında var olan uçurumun da kapandığını not edelim.

 

 

 

 

iktisatbank.com

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler