Sosyal Medya

Gündem

Ali Ekber Yıldırım:  Kavun, karpuz, domates tarlada bedava, rafta ateş pahası

Patlıcan, biber, domates, kavun, buğday, arpa, aklınıza gelecek her türlü tarım ürünü yerle bir. Para etmiyor. Birçok üründe verilen fiyat fide parasına, damla sulama masrafına yetmiyor. İnsanlar ürünleri hayvanlarına yediriyor.”

Ali Ekber Yıldırım:  Kavun, karpuz, domates tarlada bedava, rafta ateş pahası

Tarımsal ürünlerde çok kötü bir yıl yaşanıyor. Çiftçi ektiği hiç bir üründen para kazanamıyor. Domates, biber, patlıcan, kavun, buğday, arpa, aklınıza hangi ürün geliyorsa hiç biri para etmiyor. Çiftçinin ürününü alan yok, alanlar da çok düşük fiyat veriyor.

 

Bu yıl kazandıran ürün yok

Salihli Ziraat Odası Başkanı Cem Yalvaç, bugünlerde ürününü satamadan tarlasını bozan, süren çok sayıda çiftçi olduğunu belirterek: “ Bu yıl çok kötü bir yıl yaşıyoruz. Patlıcan, biber, domates, kavun, buğday, arpa, aklınıza gelecek her türlü tarım ürünü yerle bir. Para etmiyor. Birçok üründe verilen fiyat fide parasına, damla sulama masrafına yetmiyor. İnsanlar ürünleri hayvanlarına yediriyor.” diye konuştu.

 

Çiftçi ne ekeceğini şaşırdı

Cem Yalvaç, Salihli’de kavun yetiştiriciliğinin çok az olduğunu hatırlatarak: “ Çiftçi arkadaşlarımız ne ekeceğini şaşırdı. Domates mi, biber mi, kavun mu, karpuz mu? Ne ekeceğine karar veremiyor. Ne ekse zarar ediyor. Herkes çeşitlilik arıyor. Başka ürünler deniyor. Ama yine zarar, yine zarar. Bu yıl bozulan çok tarla var. Yani ürünü toplamadan süren çok. Ama bu çiftçiler bu ürünler için ciddi masraflar yaptı. Hepsi borçlanarak üretim yapıyor. Ziraat Bankası’na diğer bankalara borçları var. Bu borçlar nasıl ödenecek? Devletimizin mutlaka yardım etmesi lazım” dedi.

 

Traktör tekerleklerinin altında ezilen milli servet

Köyün arka tarafına gidiyoruz. Bu kez Mehmet Tuncer’in sahibi olduğu sanayi domatesi ekili tarlada traktörün çalıştığına ve domatesler toplanmadan sürüldüğüne tanık oluyoruz. Hani hep deriz ya “milli servet”, gerçekten de sürülen domates değil milli servet. O domatesin tohumu ithal, tarlayı süren traktör ithal(yerli traktörlerimiz de var elbette), mazot, gübre, zirai ilaç yani üretim yapılırken kullanılan girdilerin çok büyük bölümü ithal. Bunun için dışarıya oluk oluk döviz akıtılıyor. Damla sulama boruları, kullanılan su, her şeyden önemlisi çiftçimizin alın teri hepsi o traktör pulluğunun altında ezilip gidiyor.

 

Tarlada yangın var

Bu yıl hangi ürüne baksanız çiftçi ürününe alıcı bulamıyor. Alıcı bulsa fiyat düşük olduğu için zarar ediyor. Geçmiş yıllarda bir üründen zarar etse diğerinden kazandığıyla bir anlamda dengeleyebiliyordu. Bu sene ektiği her üründen zarar ediyor. Verilen fiyatlar çoğu yerde toplama maliyetinin altında. Bu nedenle ürünler tarlada bırakılıyor. Ürün toplanmadan tarlalar çiftçinin deyimi ile bozuluyor, sürülüyor.

 

Tarlada bedava çarşıda 10 lira

Çiftçi ürününü satamazken, markette, pazarda fiyatlar yüksek diye tüketici ”alamıyorum” diye şikayet ediyor. Salihli Yılmaz köyünde kavun tarlada 25 kuruşa alınmaya çalışılırken ilçe merkezinde kavunun kilosu 8-10 liraya satılıyor. Aynı şekilde çiftçi karpuzu toplamadan tarlayı sürerken ilçe merkezinde karpuz yine 7-8 liraya satılıyor. Tarlada bedava, rafta yüksek.

 

Sadece alıntıdır, makalenin tamamını okumak için tıklayın

 

 

 

 

BAKMADAN GEÇME

  • Yabancıya tek tuşla Türkiye’de hesap dönemi!

    Merkezi Kayıt Kuruluşu (MKK), yurt dışında yerleşik yatırımcıların Türkiye'de yatırım hesabı açma süreçlerini kolaylaştırmak amacıyla Doküman Yönetim Sistemi geliştiriyor. Bu sistem sayesinde, artık fiziksel belge gönderimine gerek kalmadan tüm işlemler elektronik ortamda yapılabilecek.

  • Konut fiyatlarında enflasyonu sollayan 5 il belli oldu! Bazı şehirler duraksadı

    Türkiye genelinde konut fiyatlarındaki yıllık değişimler açıklandı. Kimi büyükşehirlerde fiyat artışları yavaşlarken, bazı şehirler enflasyonu geride bırakarak öne çıktı. Nisan ayında açıklanan yıllık enflasyon oranı %37,86 olurken, bazı illerdeki konut fiyat artışları bu oranı aştı.

  • Deprem bölgesine nefes aldıran karar! Vergi kolaylığı 30 Kasım’a kadar uzatıldı

    Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, 6 Şubat depremlerinden etkilenen Adıyaman, Hatay, Kahramanmaraş, Malatya ve Gaziantep’in bazı ilçeleri için uygulanan mücbir sebep halinin, 30 Kasım 2025’e kadar uzatıldığını açıkladı. Bu karar, cirosu 2,5 milyon TL’nin altında olan küçük ve orta ölçekli işletmeleri kapsıyor.

  • Faiz sürprizi! 1 milyon TL kredinin geri ödemesi düştü

    Konut kredisi faizlerinde sınırlı indirim ev hayali kuranlar için umut yarattı.  Geçtiğimiz hafta en düşük konut kredisi faizi yüzde 3,09 iken bu hafta oran yüzde 2,95’e geriledi. Bu düşüş, özellikle ilk kez ev alacaklar için fırsat olarak değerlendirildi.

  • Doğal gazda sert yükseliş! Tüketim de ithalat da zirvede

    Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) verilerine göre, Türkiye’nin doğal gaz ithalatı Mart 2024’te geçen yılın aynı ayına göre yüzde 35,9 artarak 5,99 milyar metreküpe ulaştı. İthalatın 3,39 milyar metreküpü boru hattı, 2,6 milyar metreküpü LNG yoluyla gerçekleşti.

  • Paralar mevduata ve krediye kaydı

    BDDK verilerine göre, 23 Mayıs haftasında Kur Korumalı Mevduat (KKM) bakiyesi 11,4 milyar TL azalarak 584,7 milyar TL’ye geriledi. KKM’deki düşüş eğilimi hız kesmeden devam ediyor.

  • Ruble rüzgarı! Dolar 2 yılın dibine çakıldı

    Dolar/ruble kuru, 31 Mayıs 2023’ten bu yana ilk kez 78 seviyesinin altına inerek 77,82’ye kadar geriledi. Ruble, dolara karşı yüzde 1,7’nin üzerinde değer kazandı.

  • 2 Haziran’da pompa başına akaryakıtta yeni zorunluluk başlıyor

    PÜİS Genel Başkanı İmran Okumuş, akaryakıt istasyonlarında Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi (UTTS) üzerinden fiili satışların 2 Haziran 2025 itibarıyla başlayacağını açıkladı. Bu tarihe kadar tüm istasyonların TTO ve TİM donanımlarını kurup sistemle uyumlu hale getirmesi gerekiyor.

  • Vatandaş dövize döndü mü? 1 ay sonra ilk artış

    Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) verilerine göre, yurt içi yerleşiklerin döviz mevduatı, 23 Mayıs haftasında 1,48 milyar dolar artarak 193 milyar doları aştı. Bu, yaklaşık 1 aylık düşüş trendinin ardından gelen ilk artış oldu.

  • Hisse ve tahvilde alımlar sürüyor: Piyasalarda yabancı iyimserliği

    Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın yayımladığı verilere göre, yurt dışında yerleşik yatırımcılar 23 Mayıs haftasında net 13,2 milyon dolarlık hisse senedi ve 148,4 milyon dolarlık Devlet İç Borçlanma Senedi (DİBS) alımı yaptı. Ayrıca, 191,6 milyon dolarlık özel sektör tahvili (ÖST) alımı da gerçekleşti.

  • Elektrik krizi kriptoyu vurdu! Yeni yasaklar geliyor

    Rusya Enerji Bakanı Sergey Tsivilev, yüksek elektrik tüketimi nedeniyle ülkenin bazı bölgelerinde kripto para madenciliğinin yasaklanacağını açıkladı. Halihazırda yasak olan Irkutsk bölgesinde alınan sonuçların ardından, bu kısıtlamalar 2031'e kadar uzatıldı.

  • Adım adım infaz düzenlemesine! 30 maddelik teklif Meclis’e sunuldu

    AK Parti Grup Başkanı Abdullah Güler, ceza infaz kanununa ilişkin 30 maddeden oluşan yeni kanun teklifini Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne sunduklarını duyurdu. Teklif, Adalet Komisyonu’na havale edilerek önümüzdeki günlerde görüşülmeye başlanacak.

  • ABD ekonomisinde fren! Büyüme durdu, işsizlik arttı

    ABD ekonomisi, 2025’in ilk çeyreğinde beklentilerin biraz altında kalarak yüzde 0,2 oranında daraldı. Bu, 2024’ün son çeyreğinde kaydedilen yüzde 2,4’lük büyümenin ardından dikkat çeken bir yavaşlama oldu. Aynı dönemde iş gücü piyasasında da zayıflama sinyalleri görüldü. 24 Mayıs haftasında ilk kez işsizlik maaşı başvurusunda bulunanların sayısı 240 bine yükselerek beklentilerin üzerine çıktı ve devam eden başvurular 1 milyon 919 bin ile Kasım 2021’den bu yana en yüksek seviyeye ulaştı.

Benzer Haberler