Gündem
AKP ile şirketler yüz milyarlarca lirayı ‘vakıflara’ aktarıyor
CHP’li Özgür Karabat, Cumhurbaşkanı’nın vergi muafiyeti tanıdığı vakıf ve derneklerin çoğunun AKP ile doğrudan ilişkili olduğunu iddia etti. Karabat, iktidara…

CHP’li Özgür Karabat, Cumhurbaşkanı’nın vergi muafiyeti tanıdığı vakıf ve derneklerin çoğunun AKP ile doğrudan ilişkili olduğunu iddia etti. Karabat, iktidara yakın şirketlerin belirli bir parayı bu vakıflara ödediğini ve bu paranın “sosyal hizmet” adı altında harcanıp birilerinin kasalarına aktarıldığını söyledi. Durumun “rüşvetin legalleştirilmesi” olduğunu belirten Karabat, bu vakıflar için “paralel devlet yapılanması” tanımını yaptı.
CHP Genel Başkan Yardımcısı Özgür Karabat, sosyal medya hesabından paylaştığı iddiasında, iktidarın kurduğu bir rant sisteminden bahsetti. Cumhurbaşkanınca belirlenen 329 vakıf ve derneğe bağış yapan şirketlerin borçlarının vergi matrahından düşüldüğünü hatırlatan Karabat, 2002 sonrasında kurulan vakıfların çoğunun AKP ile doğrudan ilişkili olduğunu belirtti.
Karabat, iktidarla yakınlık kurmaya çalışan bazı şirketlerin “gerekli payı” bu vakıflara ödediğini ve bu paraların “sosyal hizmet” adı altında vakıflar tarafından harcanarak birilerinin kasalarına aktarıldığını söyledi.
Kamuda kadrolaştığını söylediği bu vakıflara “paralel devlet yapılanması” tanımını yapan CHP Genel Başkan Yardımcısı, sözlerine şöyle devam etti:
“2024’te toplanacak kurumlar vergisinin toplam vergi hasılatına oranının yüzde 15,29 olması hedefleniyor. Bu, çok düşük bir seviye. 2023’te bu oran yüzde 17,47 seviyesinde gerçekleşti. Dolaylı vergiler artarken, doğrudan vergiler azalıyor.
2023’te KDV tahsilatının toplam vergilerdeki payı yüzde 33’tü. ÖTV’nin payı ise yüzde 20’ydi. Vatandaşlar KDV ve ÖTV altında ezilirken, şirketler doğrudan vergileri ödemek yerine bunları yandaş vakıflara bağış yapıyor. Buna rüşvetin legalleştirilmesi de diyebiliriz.
2024 yılı için hedeflenen kurumlar vergisi tahsilatı 1,3 trilyon TL olacak. Bunun ne kadarı yandaş dernek ve vakıflara bağış olarak gidecek, ne kadarı istisna ve muafiyet olarak alınmayacak belli değil.
foreks.com
BAKMADAN GEÇME
-
Gündem
/ 4 Temmuz 2025Atilla Yeşilada – Semih Sakallı: Biz bu savaşı kaybettik! & Dolar talebi: Bir şeyler yanlış gidiyor, tedirginlik var
Atilla Yeşilda ve Semih Sakallı Haziran ayı enflasyon verisini, zamları, orman yangınlarını ve Azerbaycan-Rusya gerilimini konuştu.
Ekonomi
/ 4 Temmuz 2025TL’nin alım gücü haziranda eridi: Reel kur son 3 ayın en düşüğünde
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) açıkladığı haziran verilerine göre, Türk Lirası’nın reel alım gücünü gösteren TÜFE bazlı Reel Efektif Döviz Kuru (REK) bir önceki aya göre 1,19 puan düşerek 69,97’ye geriledi. Böylece TL'nin reel değeri son 3 ayın en düşük seviyesine indi.
Genel
/ 4 Temmuz 2025Z Kuşağı Kırık Düzenleri Miras Aldı: Belirsiz Bir Dünyayla Nasıl Başa Çıkıyorlar?
Küresel krizler, ekonomik güvencesizlik ve dijital çağın getirdiği bilgi seli... Z kuşağı, kendinden önceki hiçbir neslin karşılaşmadığı bir yükün altında yaşıyor. Bizim Gen Z de benzer duygular yaşıyor, ama sanılanın aksine siyasetten umudun kesmiş değil. Yeni bir politik mücadele türünün öncülüğünü yapıyorlar
Ekonomi
/ 4 Temmuz 2025TÜİK’e göre çekirdek enflasyon hız kesmedi
Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) açıkladığı mevsim etkilerinden arındırılmış özel kapsamlı Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) verilerine göre, haziran ayında genel TÜFE bir önceki aya kıyasla %2,04 arttı.
Ekonomi
/ 4 Temmuz 2025Son 5 yılda dolar bazlı kiraların en çok arttığı şehirler açıklandı
Deutsche Bank’ın hazırladığı son rapora göre, son 5 yılda dolar bazlı kiraların en çok arttığı şehir İstanbul oldu.
Atilla Yeşilada
/ 4 Temmuz 2025FÖŞ-ANALİZ: Küresel Büyüme Zayıf Seyrini Haziran’da da Sürdürdü
J.P. Morgan Küresel Bileşik PMI verilerine göre, küresel ekonomik aktivite Haziran ayında ılımlı artış gösterdi. Ancak büyüme hızı uzun vadeli ortalamaların oldukça gerisinde kaldı. Gerek hizmetler gerekse imalat sektöründe toparlanma sınırlı seyrederken, iş dünyasının geleceğe dair güveni de pandemiden bu yana en zayıf seviyelerden birine geriledi.
Genel
/ 4 Temmuz 2025ChatGPT’nin Zihinsel Maliyeti: Yapay Zekâ Kullanımı Ruh Sağlığını Tehdit Ediyor
Yapay zekâ platformları giderek yaygınlaşırken, uzmanlar bu araçların insan psikolojisi üzerindeki etkilerine dair kaygı verici bulgulara dikkat çekiyor. ChatGPT ve benzeri sohbet botlarının kullanıcılar üzerinde eleştirel düşünmeyi zayıflattığı, bağımlılık geliştirdiği ve hatta psikoz semptomlarını tetiklediği öne sürülüyor.
Ekonomi
/ 4 Temmuz 2025Link Bilgisayar, Yapay Zekâ Teknolojisiyle Geleceğe Yön Verecek
Link Bilgisayar, muhasebe yazılımlarıyla başlayan yolculuğunu yapay zekâ, bulut teknolojileri, IoT ve savunma sanayine uzanan kapsamlı çözümlerle sürdürüyor. Şirketin geliştirdiği Yeşil ERP uygulaması, karbon ayak izini azaltarak sürdürülebilirliğe katkı sağlıyor. 2025'te güçlü finansal sonuçlara ulaşan Link, ASELSANNET iş birliği, Vitalis birleşmesi ve üniversitelerle yürüttüğü projelerle "dijital dönüşüm partneri" olma vizyonunu daha da güçlendiriyor.
Ekonomi
/ 4 Temmuz 2025DİSK-AR Açıkladı: Emek Gelirlerinde 6 Ayda 218 Milyar TL’lik Kayıp
Enflasyon, vergi ve kesintiler işçi, memur ve emekli maaşlarını eritmeye devam ediyor. DİSK-AR’ın hazırladığı son Ücret Kayıpları İzleme Raporu, emek gelirlerinde yaşanan büyük kaybı gözler önüne serdi.
Ekonomi
/ 4 Temmuz 2025Azerbaycan’da Kritik Zirve: Ekonomik İşbirliği Teşkilatı Liderleri Aynı Masada
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın da katılımıyla Ekonomik İşbirliği Teşkilatı (EİT) 17. Zirvesi, Azerbaycan'ın sembolik kenti Hankendi'de başladı.
Ekonomi
/ 4 Temmuz 2025Cari Açıkta 1 Milyar Dolar Eşiği Aşılıyor: Ekonomistler Uyardı
AA Finans’ın 16 ekonomistin katılımıyla gerçekleştirdiği beklenti anketine göre, Mayıs 2025’te cari işlemler hesabında 1 milyar 84 milyon dolar açık…
Dünya Ekonomisi
/ 4 Temmuz 2025Tereyağı Rekor Kırdı, Şeker Dip Yaptı: Küresel Gıda Fiyatlarında Dalgalı Haziran
Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO), küresel gıda fiyatlarının haziran ayında et, süt ve bitkisel yağ fiyatlarındaki artışlarla birlikte %0,5 yükseldiğini açıkladı. Ancak şeker ve tahıl fiyatlarındaki düşüş bu artışı sınırladı. Gıda fiyatları Mart 2022’deki rekor seviyenin hala oldukça altında seyrediyor.
Piyasa
/ 4 Temmuz 2025MÜSİAD: Temmuzda 400 Baz Puanlık Faiz İndirimi Bekliyoruz
MÜSİAD Başkanı Mahmut Asmalı, temmuzda Merkez Bankası’ndan güçlü bir faiz indirimi beklediklerini belirterek, "350-400 baz puanlık düşüş görebiliriz" dedi.
Benzer Haberler