Dolar/TL47,90
0.08%
Euro/TL55,55
0.31%
Gram Altın6.860,77
0.48%
BIST 10014.082,10
0.64%
Brent Petrol$88,62
0.11%
Gümüş/Ons$65,86
1.16%
Ekonomi

YASED: 'Yılın 9 ayında Türkiye’ye 7 milyar 670 milyon dolar uluslararası doğrudan yatırım geldi...'

Uluslararası Yatırımcılar Derneği’nin (YASED) Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) 12 Kasım 2024’te paylaştığı Ödemeler Dengesi İstatistiklerinden derleyerek hazırladığı “Rakamlarla Uluslararası Doğrudan Yatırımlar Bültenine” göre, 2024 yılının ilk dokuz ayında, Türkiye’ye 7 milyar 670 milyon dolarlık Uluslararası Doğrudan Yatırım (UDY) girişi gerçekleşti.

13 Kasım 2024

YASED: 'Yılın 9 ayında Türkiye’ye 7 milyar 670 milyon dolar uluslararası doğrudan yatırım geldi...'

Uluslararası Yatırımcılar Derneği’nin (YASED) Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) 12 Kasım 2024’te paylaştığı Ödemeler Dengesi İstatistiklerinden derleyerek hazırladığı “Rakamlarla Uluslararası Doğrudan Yatırımlar Bültenine” göre, 2024 yılının ilk dokuz ayında, Türkiye’ye 7 milyar 670 milyon dolarlık Uluslararası Doğrudan Yatırım (UDY) girişi gerçekleşti.

12 Kasım 2024’te paylaşılan güncel resmi verilere göre, Türkiye’ye 2024’ün Eylül ayında 1,1 milyar dolar değerinde Uluslararası Doğrudan Yatırım (UDY) girişi kaydedilirken 2024 yılının üçüncü çeyreğindeki UDY girişleri 2,8 milyar dolara ulaştı.

Güncel bu istatistikle beraber, yılın ilk dokuz ayında Türkiye’ye gelen toplam UDY miktarı, 7 milyar 670 milyon olarak kaydedildi. Yılın ilk dokuz ayında 2023’ün aynı dönemine kıyasla yüzde 8’lik bir artış kaydedilirken 2002 yılından itibaren Türkiye’ye gelen UDY girişlerinin toplam değeri ise 271 milyar doları aştı.

2024’ün ilk dokuz ayında gerçekleşen toplam UDY girişi, 7 milyar 670 milyon dolar olarak hesaplanırken bu yatırımların 4,3 milyar doları yatırım sermayesi şeklindeydi. Ayrıca, yabancı uyruklulara gayrimenkul satışı yoluyla 2,2 milyar dolar ve borçlanma araçları ile 1,6 milyar dolar değerinde UDY girişi kaydedildi. Aynı dönem içerisinde yatırım tasfiyelerinin 474 milyon dolar değerinde aşağı yöndeki etkisiyle, yılın ilk dokuz ayındaki toplam UDY girişi 7 milyar 670 milyon dolar oldu.

En fazla yatırım toptan ve perakende ticarette ve elektroniklerle kimyasalların imalatında gerçekleşti 2024’ün ilk dokuz ayında, toplam yatırım sermayesi girişleri 4 milyar 331 milyon dolar olur iken 932 milyon dolarlık yatırım girişi ile “toptan ve perakende ticaret’’ yüzde 22’lik bir pay aldı. Bilgisayarların, elektrik-elektronik ve optik ürünlerin imalatı, geçmiş kümülatif performansının üzerinde bir performans ile aynı dönem içerisinde gerçekleşen yatırım sermayesi girişlerinin yüzde 11’ini çekti. En fazla yatırımın gerçekleştiği diğer sektörler yüzde 9’luk payı ile kimyasalların, kimyasal ürünlerin ve temel eczacılık ürünleri ile malzemelerinin imalatı, yüzde 8’lik payı ile finans ve sigorta faaliyetleri ve yüzde 8’lik payı ile mesleki, bilimsel ve teknik faaliyetler oldu.

Yılın ilk üç çeyreğinde en fazla uluslararası yatırım Hollanda, Almanya, ABD, İrlanda, Azerbaycan ve İsviçre’den geldi 2002-2023 dönemi toplamında yatırımların tarihsel olarak yüzde 58’ini gerçekleştiren Avrupa Birliği (AB-27) ülkeleri, 2024’ün ilk dokuz ayında yüzde 52’lik bir pay ile en fazla yatırım yapan bölge olmaya devam etti. Geçmiş dönemin ikinci en büyük yatırımcısı olan AB üyesi olmayan Avrupa ülkeleri ise 2024’ün ilk dokuz ayında yüzde 18’lik payları ile en fazla yatırım yapan ikinci bölge oldu.

2024’ün ilk dokuz ayında ülkeler özelinde, Hollanda yüzde 19 ile en büyük paya sahip olurken, onu yüzde 12 ile Almanya, yüzde 11 ile Amerika Birleşik Devletleri (ABD), yüzde 8 ile İrlanda ve yüzde 7 ile Azerbaycan ve İsviçre takip etti.

Piyasalarda yalnız değilsiniz

Bu haberle ilgili detaylı rapor ve analizlere, uzman desteğiyle Akanak Insights'a ulaşın.

Uzman Desteğine Göz Atın
Paylaş

İlgili Haberler

İhracatçıya BSMV Müjdesi: Reeskont Kredilerinde Vergi İstisnası Genişletildi
Ekonomi

İhracatçıya BSMV Müjdesi: Reeskont Kredilerinde Vergi İstisnası Genişletildi

İhracatçının finansman yükünü hafifletecek ve küresel pazarlardaki rekabet gücünü artıracak kritik bir düzenleme Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Ticaret Bakanlığı tarafından yapılan açıklamaya göre, Türk Eximbank ve ticari bankalar aracılığıyla sağlanan reeskont kredilerinde Vergi, Resim ve Harç İstisnası kapsamı genişletildi.

5 Eylül 2026
Maliye'den İnternetten Satış ve İlan Yapanlara Sıkı Takip: Bilgi Vermeyene Ceza Yolda
Ekonomi

Maliye'den İnternetten Satış ve İlan Yapanlara Sıkı Takip: Bilgi Vermeyene Ceza Yolda

Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB), dijital ortamdaki kayıt dışı ekonomiyi kayıt altına almak ve vergi güvenliğini sağlamak amacıyla devrim niteliğinde bir adım attı. Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği'nde yapılan son değişiklikle, internet üzerinden gerçekleştirilen ticari faaliyetlerin denetim kapsamı genişletildi. Yeni düzenleme sadece e-ticaret sitelerini değil; sosyal medya platformlarını, ilan sitelerini ve internet erişim sağlayıcılarını da kapsıyor.

5 Eylül 2026
Resmî Gazete’de Yayımlandı: Para Piyasası Fonlarında Stopaj Oranı Değişti!
Ekonomi

Resmî Gazete’de Yayımlandı: Para Piyasası Fonlarında Stopaj Oranı Değişti!

Cumhurbaşkanlığı Kararı ile yatırım dünyasını doğrudan ilgilendiren kritik bir vergi düzenlemesi hayata geçirildi. Gelir Vergisi Kanunu'nun geçici 67'nci maddesi kapsamında yayımlanan karara göre, para piyasası fonlarında uygulanan stopaj (mütevazı tevkifat) oranlarında artışa gidildi.

5 Eylül 2026