Sosyal Medya

Ekonomi

İstanbul daire fiyatları Paris ve Londra ile yarışıyor

Türkiye’deki konut fiyatlarının 2015 yılından bu yana kademeli olarak arttığı ancak 2021 yılında hızla yükselmeye başladığı vurgulanarak, “Konut fiyatlarının bir…

İstanbul daire fiyatları Paris ve Londra ile yarışıyor

Türkiye’deki konut fiyatlarının 2015 yılından bu yana kademeli olarak arttığı ancak 2021 yılında hızla yükselmeye başladığı vurgulanarak, “Konut fiyatlarının bir yılda yüzde 168 arttığı 2022 yılında zirveye ulaşılmış, bunu 2023 yılında yüzde 76’lık bir artış izlemiştir”

Avrupa basını, Türkiye’de yükselen konut fiyatlarını irdeledi. Euronews’ta yer alan habere göre,  İstanbul’daki bir dairenin fiyatı Paris ve Londra gibi ultra pahalı şehirlerle yarıştığını belirterek, “Veriler Türkiye’deki ev fiyatlarının nominal olarak dokuz yıl öncesine göre 12 kat daha yüksek olduğunu gösteriyor” yorumu yaptı.

 

OECD ülkelerindeki nominal konut fiyatları

Haberde, OECD üyesi ülkeler arasında, İsveç ve Finlandiya gibi Kuzey Avrupa ülkeleri en küçük değişikliklerin yaşandığı ülkeler de 2015’ten bu yana konut fiyatlarının ‘sadece’ yüzde 4 arttığına dikkat çekilirken, Türkiye’de ise konut fiyat artışıyla bir numarada olduğu, onu 2015’ten bu yana fiyatların yüzde 166 arttığı Macaristan’ın takip ettiği belirtildi.

OECD ülkelerinde nominal konut fiyatları

Haber analizde, Türkiye’deki  konut fiyatlarının 2015 yılından bu yana kademeli olarak arttığı ancak 2021 yılında hızla yükselmeye başladığı vurgulanarak, “Konut fiyatlarının bir yılda yüzde 168 arttığı 2022 yılında zirveye ulaşılmış, bunu 2023 yılında yüzde 76’lık bir artış izlemiştir” denildi.

Analizde KPMG Türkiye Gayrimenkul ve İnşaat Bölüm Başkanı Görkem Yapan’ın “Asıl değişim 2020’den itibaren başlıyor. Bence ana nedenler, kur dalgalanmaları, Türk lirasının değer kaybetmesi, daha yüksek enflasyon oranları ve bunun sonucunda inşaat maliyetlerindeki artışın yanı sıra pandemi sonrası artan talep” görüşüne de yer verildi.

 

Analizde, 2022 yılı itibariyle yabancılara satılan konutların en büyük bölümünü Ruslar’ın aldığ, onları İranlılar’ın takip ettiği vurgulanırken, Yapan’ın “Şubat 2022’de Rusya ile Ukrayna arasında çatışmaların başlamasının ardından, her iki ülkeden de Antalya, İstanbul ve Mersin’e önemli bir göçmen akını oldu. Sadece Antalya’da 2022’nin ikinci yarısında fiyatlar bir yılda yüzde 230 arttı. Antalya’da yabancı nüfus son iki yılda iki katına çıktı. Emlak fiyatları ve kiralar da hızla yükseldi. 2023 yılında Türkiye’de satılan 1,2 milyon konutun 35.000’i (yüzde 3) yabancılara satıldı ve yabancılara satılan bu konutların yaklaşık yüzde 30’u Ruslara satıldı” değerlendirmesine de yer verildi.

Türkiye’de konut fiyatlarındaki değişim

 

Konut fiyatlarının nominal olarak artmaya devam ettiği ancak enflasyonun gerisinde kaldığı değerlendirmesinin yapıldığı analizde yine Yapan’ın “Bu nedenle, reel anlamda son zamanlarda daha ucuz hale geliyorlar. Birkaç yıl öncesine kadar Türkiye’de bir evin satış fiyatı kiranın yaklaşık 300 katıydı. Bu ortalama bir rakam. Ancak şimdi kiralar çok yüksek ve oransal olarak kira artışı ev fiyat artışından daha yüksek. Bu da teorik olarak yatırımcıların evi satın almak için ödedikleri bedeli 300 aydan daha kısa bir sürede geri kazanabilecekleri anlamına geliyor” yorumu da yer aldı.

 

 

 

 

 

 

patronlardunyasi.com

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler