Ekonomi
Ekonomistlerden TCMB faiz kararı yorumu
Merkez Bankası’nın bugün piyasa beklentilerine paralel olarak faizi sabit tutmasının ardından ekonomistlerden ve yabancı basından ilk değerlendirmeler geldi. Merkez…

Merkez Bankası’nın bugün piyasa beklentilerine paralel olarak faizi sabit tutmasının ardından ekonomistlerden ve yabancı basından ilk değerlendirmeler geldi.
Merkez Bankası’nın (TCMB) bugünkü Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısında politika faizini piyasa beklentilerine paralel olarak sabit tuttu.
Faiz kararının ardından ekonomistlerden ve yabancı basın kuruluşların faiz kararına ilişkin ilk değerlendirmeler gelmeye başladı.
Haziran 2023-Mart 2024 döneminde politika faizini toplamda 4 bin 150 baz puan yükselten TCMB, geçen ay gerçekleştirilen toplantıda da oranı sabit tutmuştu.
ABD’li finans ajansı Bloomberg, Beril Akman imzasıyla yayımlanan “Türkiye, enflasyonun tersine dönmesini beklerken faizleri sabit tuttu” başlıklı haberinde Merkez Bankası’nın politikaları hakkında çeşitli analizlere yer verdi.
Haberde, “Merkez Bankası faiz oranlarını değiştirmedi. Bu, enflasyonun yüzde 75 seviyelerine ulaşmasından önce bile politikanın yeterince sıkı olduğunu düşündüğünün bir işareti” ifadeleri yer aldı.
Haberde, “Yatırımcılar Türkiye’nin enflasyonu düşürme ve geleneksel ekonomi politikalarına dönme çabalarına güvenirken, Merkez Bankası’nın daha uzun süre bu oranlarda kalması, yerel varlıklara yabancı girişini sürdürmenin anahtarı olacak” ifadelerine yer verildi.
Türkiye’deki faizlerin G20 ülkeleri arasındaki en yüksek seviye olduğu hatırlatılan haberde, reel faizin negatif seviyelerde olduğu belirtilirken “Öngörülebilir gelecekte politika faizlerinin sabit kalması halinde, odak noktası alternatif sıkılaştırma araçlarına kayacaktır” denildi.
Bloomberg ekonomisti Selva Bahar Baziki, “Şu anda yılsonu enflasyonunu yüzde 43 olarak tahmin ediyoruz. Bu görünüme yönelik riskler (Ortadoğu’daki savaşın tırmanması ve hükümetin vergi ve harç programında yıl ortasında yapılacak büyük bir güncelleme dahil) yukarı yönlü. Bu riskler gerçekleşirse, merkez bankasının daha uzun süre sıkı kalacağını ve indirimleri geciktireceğini düşünüyoruz” dedi.
Reuters haberinde ise kurumun anketine katılan 16 katılımcının tamamının görüşü ile uyumlu olduğu belirtilirken “Yıl sonuna veya gelecek yılın ilk çeyreğine kadar bir faiz indirimi beklenmiyor” ifadeleri kullanıldı.
Eski TCMB Başekonomisti Hakan Kara ise X’ten yaptığı paylaşımda faiz kararını paylaşarak “Likidite düzenlemeleri gelebilir” dedi.
Kara paylaşımında şunları kaydetti:
“Merkez Bankası enflasyona dair riskleri vurgulayarak gerekirse daha da sıkılaşırım diyor. İsabetli bir iletişim. Bunu söyleyerek son günlerde yüzde 47’de gerçekleşen gecelik piyasa faizini, resmi faizi olan yüzde 50’nin altına düşürmeme sinyali de veriyor. Likidite düzenlemeleri gelebilir.”
sozcu.com.tr
BAKMADAN GEÇME
-
Çetin ünsalan
/ 2 Temmuz 2025Çetin Ünsalan Yazdı: ‘Ara zam beklentisi…’
Vatandaşın bir numaralı gündem maddesinin geçim haline dönüştüğü ülkemizde, temmuz ayının girmesiyle birlikte, herkesin gözü emekli maaşlarından asgari ücrete kadar gelirlerde ara bir zam beklentisine çevrildi...
Ekonomi
/ 2 Temmuz 2025Yatırımcılar, 2025’in ilk yarısında temkinli kalmaya devam etti
Yatırımcılar, jeopolitik riskler ve enflasyon beklentileriyle yön arayışına girerken, güvenli liman olarak sunulan cihazlara ilgi arttı...
Ekonomi
/ 2 Temmuz 2025Yerli ilaç endüstrilerinde ayakta kalma mücadelesi veriliyor!
TÜRKİYE ilaç pazarında geçen yıl kutu bazında %3,9 oranda küçülürken, bu gelişme 2025'in ilk bileşenlerinde devam etti ve pazar yüzde 3,1 oranında geriledi...
Borsa
/ 2 Temmuz 2025Kimpur Geri Dönüştürülmüş PET Şişelerden Polyester Poliol Üretimine Başladı
Kimpur, ürünün verimli kullanımına yönelik üretim yaklaşımında önemli bir adım daha atarak gelişmiş bir geri dönüşüm sürecini hayata geçirdi...
Borsa
/ 2 Temmuz 2025Piyasalar Rekorlarla Kapanışa Giderken Borç Uyarıları ve Teknoloji Gündemi Öne Çıkıyor
Yeni haftaya pozitif bir başlangıç yapan Wall Street’te yatırımcılar, yılın ilk yarısını rekorlarla kapatmanın eşiğinde. S&P 500 ve Nasdaq, geçtiğimiz…
Amerikan Merkez Bankası
/ 2 Temmuz 20253,3 Trilyon Dolarlık Dev Paket Senato’dan Geçti
Amerika Birleşik Devletleri’nde uzun süredir tartışma konusu olan 3,3 trilyon dolarlık vergi ve harcama paketi, Senato’dan geçen oylamayla birlikte önemli…
Dünya Ekonomisi
/ 1 Temmuz 2025ANALİZ: Bitcoin ve Sabit Koinlerde Yeni Dönem
Kripto Hazineleri, Yasa Tasarıları ve Kamu Piyasaları Kripto piyasalarında riskten kaçış eğilimi öne çıkarken, Bitcoin’in değeri 106.000 dolar seviyelerine geriledi.…
Borsa
/ 1 Temmuz 2025ANALİZ: Enflasyon Hedefine Ulaşıldı, Belirsizlik Sürüyor
Enflasyon Hedefine Ulaşıldı, Belirsizlik Sürüyor Küresel merkez bankalarının ortak değerlendirmesine göre, son iki yılda uygulanan sıkı para politikaları enflasyonla mücadelede…
Gündem
/ 1 Temmuz 2025Vergi denetiminde yeni dönem 1 Temmuz itibarıyla resmen başladı
Vergi Denetim Kurulu Başkanlığı (VDK), dijital dönüşüm kapsamında geliştirilen e-İnceleme Sistemi’ni 1 Temmuz 2025 itibarıyla resmi olarak kullanıma açtı.
Ekonomi
/ 1 Temmuz 2025En düşük emekli aylığı için gözler 3 Temmuz ve Meclis’te! Bakan Işıkhan’dan sinyal geldi
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, en düşük emekli aylığına yapılacak artış için 3 Temmuz’da açıklanacak haziran enflasyonunu işaret etti.
Dünya Ekonomisi
/ 1 Temmuz 2025BN: Akkuyu’da hisse satışı gündemde! Rosatom stratejik ortak arayışında
Rusya’nın devlete bağlı nükleer enerji şirketi Rosatom, Türkiye’nin Mersin ilinde inşası süren 25 milyar dolarlık Akkuyu Nükleer Güç Santrali’ndeki yüzde 49’luk hissesini elden çıkarmayı planlıyor.
Borsa
/ 1 Temmuz 2025Borsada şampiyon Fenerbahçe: 4 büyükten 5,6 milyar lira zarar
Borsa İstanbul’da işlem gören spor kulüpleri arasında yılın ilk yarısında yatırımcısına kazandıran tek kulüp Fenerbahçe oldu.
Para-banka-finans
/ 1 Temmuz 2025Altın için yeni zirve senaryosu! HSBC tahminleri yukarı çekti
HSBC, artan küresel riskler ve hükümet borçlarının altın üzerindeki etkisini gerekçe göstererek fiyat beklentilerini yukarı yönlü revize etti.
Benzer Haberler