Ekonomi
Ekonomistlerden TCMB faiz kararı yorumu
Merkez Bankası’nın bugün piyasa beklentilerine paralel olarak faizi sabit tutmasının ardından ekonomistlerden ve yabancı basından ilk değerlendirmeler geldi. Merkez…

Merkez Bankası’nın bugün piyasa beklentilerine paralel olarak faizi sabit tutmasının ardından ekonomistlerden ve yabancı basından ilk değerlendirmeler geldi.
Merkez Bankası’nın (TCMB) bugünkü Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısında politika faizini piyasa beklentilerine paralel olarak sabit tuttu.
Faiz kararının ardından ekonomistlerden ve yabancı basın kuruluşların faiz kararına ilişkin ilk değerlendirmeler gelmeye başladı.
Haziran 2023-Mart 2024 döneminde politika faizini toplamda 4 bin 150 baz puan yükselten TCMB, geçen ay gerçekleştirilen toplantıda da oranı sabit tutmuştu.
ABD’li finans ajansı Bloomberg, Beril Akman imzasıyla yayımlanan “Türkiye, enflasyonun tersine dönmesini beklerken faizleri sabit tuttu” başlıklı haberinde Merkez Bankası’nın politikaları hakkında çeşitli analizlere yer verdi.
Haberde, “Merkez Bankası faiz oranlarını değiştirmedi. Bu, enflasyonun yüzde 75 seviyelerine ulaşmasından önce bile politikanın yeterince sıkı olduğunu düşündüğünün bir işareti” ifadeleri yer aldı.
Haberde, “Yatırımcılar Türkiye’nin enflasyonu düşürme ve geleneksel ekonomi politikalarına dönme çabalarına güvenirken, Merkez Bankası’nın daha uzun süre bu oranlarda kalması, yerel varlıklara yabancı girişini sürdürmenin anahtarı olacak” ifadelerine yer verildi.
Türkiye’deki faizlerin G20 ülkeleri arasındaki en yüksek seviye olduğu hatırlatılan haberde, reel faizin negatif seviyelerde olduğu belirtilirken “Öngörülebilir gelecekte politika faizlerinin sabit kalması halinde, odak noktası alternatif sıkılaştırma araçlarına kayacaktır” denildi.
Bloomberg ekonomisti Selva Bahar Baziki, “Şu anda yılsonu enflasyonunu yüzde 43 olarak tahmin ediyoruz. Bu görünüme yönelik riskler (Ortadoğu’daki savaşın tırmanması ve hükümetin vergi ve harç programında yıl ortasında yapılacak büyük bir güncelleme dahil) yukarı yönlü. Bu riskler gerçekleşirse, merkez bankasının daha uzun süre sıkı kalacağını ve indirimleri geciktireceğini düşünüyoruz” dedi.
Reuters haberinde ise kurumun anketine katılan 16 katılımcının tamamının görüşü ile uyumlu olduğu belirtilirken “Yıl sonuna veya gelecek yılın ilk çeyreğine kadar bir faiz indirimi beklenmiyor” ifadeleri kullanıldı.
Eski TCMB Başekonomisti Hakan Kara ise X’ten yaptığı paylaşımda faiz kararını paylaşarak “Likidite düzenlemeleri gelebilir” dedi.
Kara paylaşımında şunları kaydetti:
“Merkez Bankası enflasyona dair riskleri vurgulayarak gerekirse daha da sıkılaşırım diyor. İsabetli bir iletişim. Bunu söyleyerek son günlerde yüzde 47’de gerçekleşen gecelik piyasa faizini, resmi faizi olan yüzde 50’nin altına düşürmeme sinyali de veriyor. Likidite düzenlemeleri gelebilir.”
sozcu.com.tr
BAKMADAN GEÇME
-
Ekonomi
/ 15 Mayıs 2025Vergi cezasından kurtulmak için son fırsat! TTB montaj süresi uzatıldı
Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB), akaryakıt istasyonlarında taşıt plakalarının otomatik olarak tanınmasını sağlayan Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi (UTTS) kapsamında, Taşıt Tanıma Birimi (TTB) montaj süresinin uzatıldığını duyurdu.
Dünya Ekonomisi
/ 14 Mayıs 2025Trump Orta Doğu’da vites yükseltti! 200 milyar dolarlık dev paket
ABD Başkanı Donald Trump, Suudi Arabistan’dan sonra Orta Doğu turunun ikinci durağı Katar’da önemli anlaşmalara imza attı. Doha’da Katar Emiri Şeyh Temim bin Hamed Al Sani ile buluşan Trump, ilişkileri stratejik düzeye taşıdı.
Dünya Ekonomisi
/ 14 Mayıs 2025ABD’de konut kredisine beklenmedik ilgi! Faizler yükseldi başvurular arttı
ABD'de 30 yıl vadeli mortgage (konut kredisi) faiz oranı geçen hafta yüzde 6,84’ten 6,86’ya yükseldi. Buna rağmen mortgage başvuruları yüzde 1,1 oranında artış gösterdi. Faiz oranları yukarıda seyretse de, alıcılar daha fazla seçenek bulmanın heyecanıyla harekete geçti. ABD’de konut piyasasında temkinli bir canlanma sinyali var.
Para-banka-finans
/ 14 Mayıs 2025Altın fiyatı neden düştü?
Güvenli liman altın sarsıldı. Gram altın fiyatı, yatırımcıların güvenli liman talebinden uzaklaşmasıyla 4 bin TL’nin altına geriledi. ABD-Çin ticaret geriliminin geçici olarak yumuşaması ve borsalardaki iyimser hava, altına olan ilgiyi zayıflattı.
Ekonomi
/ 14 Mayıs 2025Son dakika: Suya zam geldi! İstanbullulara kötü haber
İstanbul'da konutlarda ve iş yerlerinde kullanılan suya ortalama yüzde 10 oranında zam yapıldı. En çok kullanılan 0-15 metreküp arası suyun birim fiyatı 42.37 TL’den 46.62 TL’ye yükseldi. Bu kademe, İstanbulluların yüzde 85’ini doğrudan etkiliyor.
Para Politikasi
/ 14 Mayıs 2025Merkez’den dezenflasyon mesajı! Cevdet Akçay: Başarısızlık algısı gerçekçi değil
Merkez Bankası Başkan Yardımcısı Cevdet Akçay, son dönemde kamuoyunda dile getirilen "dezenflasyonda başarısızlık" yorumlarının gerçeği yansıtmadığını söyledi. Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD) toplantısında konuşan Akçay, dezenflasyon sürecinin doğru yönde ilerlediğini vurguladı.
Gündem
/ 14 Mayıs 2025HÜRJET Avrupa yolcusu! İspanya’da tarihi imza
Türkiye-İspanya Anlaşması yeni bir çağı başlatacak. Türkiye'nin ilk yerli jet eğitim ve hafif taarruz uçağı HÜRJET için İspanya’da tarihi bir mutabakat anlaşması imzalandı. Anlaşma, uçağın İspanya’ya satışının önünü açarken, ortak üretim altyapısının da bu ülkede kurulmasını kapsıyor.
Ekonomi
/ 14 Mayıs 2025Trump’ın imzası Türkiye için pahalıya patlayacak! İlaç fiyatlarında fırtına kapıda
ABD Başkanı Donald Trump, ülkedeki ilaç fiyatlarını yüzde 30 ila yüzde 80 oranında düşürecek kararnameyi imzaladı. Ancak bu adımın, küresel ilaç pazarında dengeleri bozacağı uyarısı geldi. Trump, ilaç şirketlerinin zarar etmemesi için diğer ülkelerdeki fiyatların artırılacağını belirtti. Türk Eczacıları Birliği Başkanı Arman Üney, ABD’de alınan kararın Türkiye için de kritik olduğunu vurguladı.
Dünya Ekonomisi
/ 14 Mayıs 2025AB’den Rusya’ya 17. darbe! Yaptırım paketi üzerinde uzlaşı sağlandı
Avrupa Birliği (AB), Rusya’ya karşı hazırladığı 17. yaptırım paketi üzerinde nihayet uzlaştı. AB büyükelçilerinin oluşturduğu Daimi Temsilciler Komitesi (COREPER), özellikle Rusya’nın petrol taşımacılığında kullandığı gölge filoyu hedef alan yeni önlemleri onayladı. Paket, AB dışişleri bakanlarının 20 Mayıs’ta resmen onaylamasıyla yürürlüğe girecek.
Dünya Ekonomisi
/ 14 Mayıs 2025Enflasyon yolu sisli! Fed’den belirsizlik uyarısı
Fed'in gözü enflasyonun yönünde ve ticaret politikalarının etkisinde. ABD Merkez Bankası Başkan Yardımcısı Philip Jefferson, son enflasyon verilerinin yüzde 2’lik hedefe giden yolda ilerleme sağlandığını gösterdiğini söyledi. Ancak ithalata getirilen yeni tarifelerin fiyatları yukarı çekme olasılığı nedeniyle ekonomik görünümün belirsizliğini koruduğunu vurguladı.
Genel
/ 14 Mayıs 2025Rusya-Ukrayna Savaşı Küresel Ekonomik Dengeleri Altüst Etti
Dördüncü yılına giren Rusya-Ukrayna savaşı, tarımdan turizme, enerjiden ulaştırma ve lojistiğe kadar pek çok sektörü derinden etkileyerek küresel ekonomik dengeleri sarsmış durumda. Yarın imzalanacak bir ateşkes, enerji ve tarımsal emtia fiyatlarında pozitif şok yaratabilir..
Para-banka-finans
/ 14 Mayıs 2025Fitch’ten Bankacılığa Uyarılar
Fitch, Türk bankalarına yönelik yayınladığı raporda, "Piyasa oynaklığının devam etmesi veya politika yönündeki bir değişiklik bankaların refinansman risklerini artırabilir" şeklinde değerlendirdi.
Ekonomi
/ 14 Mayıs 2025TCMB güncesi: Altın Fiyatlarındaki Yükseliş Konut Talebini Tetikledi
TCMB'nin yayımladığı son analiz, Eylül 2023'ten itibaren hızla yükselen altın fiyatlarının, konut ve otomobil piyasasında talebi artırdığını ortaya koyuyor. Rapora göre, jeopolitik belirsizliklerin ve merkez bankalarının yoğun altın alımlarının etkisiyle altının dolar bazında fiyatı yaklaşık %77 artış gösterdi. Bu yükselişin Türkiye’deki bireysel tasarruf sahipleri için ciddi bir servet artışı anlamına geldiği değerlendiriliyor.
Benzer Haberler