Sosyal Medya

Döviz

DÜZELTME: ANALİZ: Cari  açık daralıyor, risk erken faiz indirimi

Para politikasındaki sıkı duruş bir süre daha devam ederse, düşük büyüme-enflasyon ve cari açık döngüsü tamamlanacaktır. Enflasyonda hedeflenen iyileşme başlamadan gelecek bir faiz indirimi endişesi hem ara kazanç sermaye girişlerini yavaşlatmaya hem de Dolar/TL kurundaki yukarı yönlü oynaklığı arttırmaya başlamıştır.

DÜZELTME:  ANALİZ: Cari  açık daralıyor, risk erken faiz indirimi

Ağustos’ta net hata noksan kaleminden giriş değil, çıkış raporlandı. FÖŞ özür diler

 

 

Ağustos ayında $4.32 milyar fazla veren cari denge, Mehmet Şimşek’in yönettiği Ekonomik İstikrar Programı’nın en başarılı yönü diyebiliriz. Üstelik, yıllık cari açıkta daralmanın tek nedeni turizm de değil, ticaret açığı da Y/Y kayda değer bir küçülme gösterdi.  Yabancı doğrudan yatırımlar ve dış krediler Ağustos ayında zayıf seyretti. Öte yanda, tarihte çok kez görüldüğü gibi net hata-noksan kaleminden girişler TCMB FX rezervlerinin artışı ve kur istikrarını destekliyor.  Enerji fiyatlarının hızla yükselmesi türü dışsal şoklar dışında, kış aylarında döviz kıtlığından kaygılanmak için neden yok.

Şimdi geçelim analizlere:

Vakif Yatırım araştırma notuna göre, 2023 yılı Ağustos ayında 489 milyon dolar fazla veren cari işlemler dengesi bu yıl Ağustos’ta 4.32 milyar dolar fazla verdi (piyasa  beklentisi: 4.2 milyar dolar). İhracat performansının Temmuz’da belirginleşmesinin ardından Ağustos’ta %3’lük sınırlı bir artış  kaydederken, ithalattaki yıllık gerileme %13 oldu. Böylece dış ticaret açığı geçen yıla göre %59 gerileyerek cari işlemler dengesine  olumlu katkıda bulundu.

 

Diğer yandan ödemeler bilançosunun aktif tarafını oluşturan en önemli ikinci kalem olan net hizmet  gelirlerinin yıllık bazda yükselişi %2.4 ile sınırlı kaldı.

Çekirdek cari işlemler dengesi olarak ifade edilen enerji ve altın hariç cari işlemler dengesine bakıldığında, altın ithalatına getirilen kısıtlamaların etkisiyle bir süredir gördüğümüz daralmanın devam ettiği ancak Ağustos’ta belirgin bir yavaşlama kaydettiği dikkat çekiyor. Net altın ticareti 2023 yılı Ağustos’ta 3 milyar dolar açık verirken bu yıl aynı dönemde 750 milyon dolar açık verdi. Enerji ithalatındaki yıllık %20’lik gerilemeyle birlikte enerji ve altın hariç cari işlemler dengesi ise 9 milyar dolar fazla verdi. Geçen yıl bu rakam 7 milyar dolar seviyesindeydi. Ağustos bilançosunda cari işlemler serisine geçmişe yönelik aşağı yönlü revize gelmesiyle birlikte 12 aylık kümülatif toplamda cari işlemler açığı 15 milyar dolardan Ağustos’ta 11.2 milyar dolara geriledi.

Geçici dış ticaret istatistiklerine göre Eylül ayında ihracat performansının gerilediği ithalatın gerileme hızında bir miktar yavaşlama  olduğu dikkat çekiyor. Dış ticaretteki bu görünümü Eylül ayında hizmet gelirlerinin bir miktar sınırlayabileceğini düşünüyoruz. Ayrıca TCMB’nin ortodoks politikalarının devam ettiği, dolayısıyla iç talebin gerilediği ortamda cari işlemler dengesindeki daralmanın üçüncü çeyrekte ivme kaybetse de devam edebileceğini düşünüyoruz.

 

İş Bankası:  Kredi girişi zayıf, yabancı doğrudan yatırım azaldı

Doğrudan yatırımlar kaleminde Ağustos’ta 62 milyon USD ile Mart ayından bu yana ilk kez sermaye çıkışı kaydedildi. Bu dönemde yurt içi yerleşiklerin yurt dışında net varlık edinimi 559 milyon USD olurken, yurt dışı yerleşiklerin yurt içine yönelik net sermaye yatırımları 261 milyon USD ile son 5 ayın en düşük düzeyinde gerçekleşti. Ağustos’ta yurt dışı yerleşiklerin net gayrimenkul alımları da 201 milyon USD ile Temmuz’a göre bir miktar yavaşladı.

Bu dönemde efektif ve mevduatlar kaleminde 1,8 milyar USD düşüş gerçekleşti. Krediler kaleminde de net sermaye çıkışı 292 milyon USD ile Ocak 2023’ten bu yana en yüksek düzeyinde kaydedildi. Ağustos’ta bankacılık sektörü ve genel hükümet yurt dışına sırasıyla net 626 milyon USD ve 133 milyon USD geri ödeme gerçekleştirirken, diğer sektörler yurt dışından net 561 milyon USD borçlandı. Bu dönemde 12 aylık kümülatif verilere göre uzun vadeli borç çevirme oranı bankacılık sektöründe %144,7, diğer sektörlerde %105,4 oldu.

Şeker Yatırım uzmanları ise şunu kaydetti:

 

Sıcak para girişlerinin kademeli olarak zayıfladığını ve 12 aylık ortalamaların altında gerçekleştiğini  görüyoruz. Bununla birlikte, döviz kurlarında stabil ortam ve yüksek faiz getirisi portföy  yatırımlarını hala cazip kılıyor. Özellikle ara kazanç ticaretinden (carry trade) yararlanmak isteyen sermaye akımları doğrudan yabancı yatırım yerine portföy yatırımları girişini tetiklemiştir. Para politikasındaki sıkı duruş bir süre daha devam ederse, düşük büyüme-enflasyon ve cari açık döngüsü tamamlanacaktır. Enflasyonda hedeflenen iyileşme başlamadan gelecek bir faiz indirimi endişesi hem ara kazanç sermaye girişlerini yavaşlatmaya hem de Dolar/TL kurundaki yukarı yönlü oynaklığı arttırmaya başlamıştır. Özellikle son çeyrekte, küresel merkez bankaları para politikasındaki ayrışma nedeniyle risk iştahı karışık bir seyir izleyecektir.

 

 

 

 

BAKMADAN GEÇME

  • ABD’de işten çıkarmalar 22 yılın zirvesinde

    ABD’de şirketler, Ekim ayında 153.074 çalışanı işten çıkardığını açıkladı. Bu rakam, son 22 yılın en yüksek “Ekim ayı toplu işten çıkarma” verisi oldu. Teknoloji ve depo/lojistik sektörleri başı çekiyor. Uzmanlara göre yapay zekâ yatırımları, ücret maliyetleri ve tüketici harcamalarındaki zayıflama şirketleri agresif maliyet azaltmaya yöneltti.

  • Gönül Tol/New York Times: Erdoğan’ın vazgeçilmezliği

    Gönül Tol’un New York Times için kaleme aldığı analiz, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Batı başkentleri tarafından “stratejik olarak vazgeçilmez” görülmesi nedeniyle demokrasiye yönelik baskıların görmezden gelindiğini savunuyor.

  • ABD borsalarında sert düşüş – yapay zekâ hisselerinde satış dalgası sürüyor

    Wall Street’te perşembe günü satış baskısı hâkimdi. Yapay zekâ odağındaki teknoloji hisseleri yeniden değer kaybederken Dow Jones 400 puana yakın düşüş yaşadı, Nasdaq ise %1,9 geriledi. Nvidia, Microsoft, Palantir, AMD ve Broadcom satış dalgasından en çok etkilenen hisseler oldu.

  • Türkiye – ABD S400 pazarlığı başladı

    Bloomberg’in üst düzey hükümet kaynaklarına dayandırdığı habere göre, Türkiye ABD’nin Rus yapımı S-400 hava savunma sistemlerinin tamamen devre dışı bırakılması veya kaldırılması yönündeki talebine olumsuz yanıt verdi. Ankara, S-400’leri elinde tutarak “sınırlı kullanım ve teknik koordinasyon” modeli öneriyor.

  • Çetin Ünsalan:  Vermeden alan el

    Çetin Ünsalan Mehmet Şimşek'in bütçe sunumunu eleştirdi

  • Empa Elektronik “Empa 2.0” ile Yeni Projelere Göz Kırpırken, Bir Yandan da Halka Arza Hazırlanıyor

    Türkiye’nin savunma, havacılık, uzay ve endüstriyel elektronik projelerinde Empa’nın en önemli oyuncu olduğunun altını çizen Empa Elektronik CEO’su Murat Sarpel, “Biz büyük projelerin vazgeçilmez bir parçasıyız. Ufak bir dişliyiz ama o dişli olmadan çark dönmüyor. Büyümemiz sürecek” şeklinde konuştu.

  • Türkiye’nin Servet Uçurumu: Milyarderler Kazanıyor, Emekçiler Kaybediyor

    Türkiye’de milyarderlerin serveti 5 yılda yüzde 52 arttı; eşitsizlik derinleşirken, emekçilerin durumu değişmedi. Sermaye birikimi, serveti katlarken yoksulluğu büyütüyor ve Marx’ın 150 yıl önce vurguladığı yapısal eşitsizlik günümüzde de sürüyor.

  • Emekli Promosyon Ücretlerinde Rekabet Kızıştı: Emekli Maaşı Promosyonu Hangi Bankada Daha Yüksek? İşte Güncel Promosyon Ücretleri

    Bankalar, emekli müşterilerini çekmek amacıyla promosyon yarışını hızlandırdı. Ocak ayında emekli maaşlarına yapılacak artış öncesinde, bazı bankalar 3 yıl süreli taahhüt karşılığında promosyon ödemelerini 32 bin TL’ye kadar yükseltiyor. Promosyon miktarı, emeklinin maaşı ve bankanın belirlediği ek koşullara göre değişiklik gösteriyor. SSK, Bağ-Kur ve Emekli Sandığı emeklileri ile yetim aylığı alanlar da bu kampanyalardan yararlanabiliyor.

  • Mahfi Eğilmez’den TCMB’ye Kritik Tavsiye: “Ben Olsam Aralıkta Faizi Değiştirmem”

    İktisatçı Mahfi Eğilmez, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) 7 Kasım Cuma günü açıklayacağı yıl sonu enflasyon raporu öncesinde, bankanın tahmin aralığını güncellemesi gerektiğini belirtti. Eğilmez ayrıca Ekim ayı enflasyon verilerini ve piyasaların merakla beklediği Aralık ayı faiz kararını değerlendirerek, “Ben olsam aralıkta faizi değiştirmem” yorumunda bulundu. Eğilmez, CNBC-e yayınında TCMB’nin enflasyon raporu toplantısına ilişkin önemli uyarılarda bulundu.

  • Düşünce Kuruluşu:  İngiltere borç krizine gidiyor

    Metin, İngiltere’nin yatırımcı güvenini kaybetmesi hâlinde acil kemer sıkma, göçmen sınır dışı politikalarının sertleştirilmesi, net-sıfır hedeflerinin iptali gibi politik adımlar öneriyor. Rapor, finans çevrelerinin Reform UK partisine ilgisinin arttığına işaret ediyor.

  • Fitch’ten 2026 Analizi: Türk Bankaları İçin Pozitif Beklenti

    Fitch Ratings, Türk bankalarının karlılıklarında 2026 yılında iyileşme bekliyor. Fitch Ratings Bankalar Direktörü Ahmet Emre Kılınç, “Gelecek yıl bankaların karlılıklarının bu yıla göre görece daha iyi olacağını öngörüyoruz. Birçok bankanın ihraç yaptığını gördük. Bu da dış piyasalara erişim olduğunu gösteriyor” dedi. Kılınç, faiz indirimlerinin başlamasının bankaların karlılıklarını destekleyeceğini belirterek, 2026’da bankaların karlılıklarının bu yıla göre görece daha iyi olacağını düşündüklerini ifade etti.

  • Michael Burry’den yeni “Big Short”: Ünlü yatırımcı Nvidia ve Palantir’e karşı 1 milyar dolarlık düşüş pozisyonu aldı

    "The Big Short” filmiyle ünlenen ve 2008’de ABD mortgage balonunu patlamadan önce öngören yatırımcı Michael Burry, bu kez yapay zekâ sektörüne karşı dev bir bahis açtı. Burry, AI çip devi Nvidia ve yazılım şirketi Palantir hisselerinin düşeceğine yönelik toplam 1 milyar doların üzerinde put opsiyonu aldı

  • Kaja Kallas’tan Türkiye Vurgusu: “AB için Kilit Bir Ortak”

    AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikaları Yüksek Temsilcisi Kaja Kallas, ocak ayında AB dönem başkanlığını devralacak olan Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’ni (GKRY) ziyaret ederek Dışişleri Bakanı Konstantinos Kombos ile Lefkoşa’da ortak basın toplantısı düzenledi.

Benzer Haberler