Sosyal Medya

Döviz

SABAH Raporu: ABD enflasyonu inatçı. İçeride ise döviz piyasasında yaşanan türbülans geçici

Bitcoin cephesinde ise ilk etapta 75bin dolar seviyelerini hedefliyoruz. Yıl sonu USDTRY kurunun 41 civarında olabileceğini hesaplıyoruz.

SABAH Raporu: ABD enflasyonu inatçı. İçeride ise döviz piyasasında yaşanan türbülans geçici

Küresel mali piyasaların gözü kulağı dün ABD’de açıklanan enflasyon rakamlarına çevrilmişti. Tüketici fiyatları, artan benzin ve barınma maliyetleri nedeniyle Şubat ayında beklentilerin bir tık üzerinde artarken, bu da enflasyonda bir miktar yapışkanlığın olduğunu ve FED’in Haziran ayından önce faiz indirimi yapma şansının da azalttığını gösterdi.

Sayıların dili ile konuşursak, manşet TÜFE enflasyonu yıllık bazda %3,2 artarken (beklenti %3,1) çekirdek TÜFE ise %3,7 olan beklentinin ötesinde %3,8 artış kaydetti. Vadeli piyasalar Haziran ayı faiz indirimine bu sabah itibariyle %68 şans tanıyor.

ABD enflasyon rakamlarının piyasa beklentisinin bir tık da olsun üzerinde gelmesi ardından ilk nazarda bir nebze de olsun yön tayin etmekte zorlandık. Doların eli ilk nazarda hafif de olsa kuvvetlenirken, son günlerde güçlü bir görünüm sergileyen riskli varlıklar hafif de olsa satış baskısına boyun eğdi. Detaylandırmak gerekirse, 10 yıllık ABD tahvil faiz getirisinin %4,05 – 4,10 aralığından %4,15 seviyesine yükselmesi ile faiz getirisi olmayan altının ve bitcoinin biraz canını sıkılsa da, yukarıda da değindiğim üzere, piyasada var olan satıcılı seyir uzun boylu olamadı.

ABD borsalarının özellikle de risk iştahı denince aklan gelen teknoloji hisselerinin işlem gördüğü Nasdaq endeksinin geceyi %1,5 yükselişle tamamladı. Bir iki günlük kesinti ardından Nvidia hisselerinin geceyi %7’in üzerinde artışla tamamlaması ardından altının ons fiyatı da 2,160 dolar seviyesine toparlanırken, bitcoin ise 72bin dolar seviyesinin üzerinde yerini korumaya devam etti.

 

Teknik bir bakış açısıyla, altının geçen hafta kaydettiği tarihi haftalık kapanış ardından ciddi bir yükseliş potansiyelini taşıdığının altını bir kez daha çizelim. Yukarıda 2,550 dolar/ons seviyesini ön plana çıkarken, Bitcoin cephesinde ise ilk etapta 75bin dolar seviyelerini hedefliyoruz. Pariteler cephesine ise EURUSD günü önemli bir değişim kaydetmeden 1,0930 seviyesinde yatay tamamladı.

 

Uluslararası Kredi Derecelendirme Kuruluş Fitch’den 12 yıl sonra gelen not artırım kararına rağmen Türk mali piyasalarında TCMB’nin miktarsal sıkılaştırma adımının ön plana çıktığını söyleyebilirim. Şöyle ki, yaklaşan seçimler öncesinde Mayıs ayı Cumhurbaşkanlığı seçim dönemini hatırlayan ve tarih tekerrürden ibarettir diyen Türk insanı döviz piyasasına adeta son haftalarda hucûm edince, TCMB topyekûn teyakkuza geçerek piyasa faizlerinin üstü kapalı da olsa artmasına neden olan önlemleri almakta tereddüt etmemişti.

Piyasa faizlerinin yukarıya gitmesi, tüketicinin kredi alma ve tüketme kapasitesini hırpalarken, benzer bir şekilde üreticinin de (sanayicinin) krediye ulaşımını zorlu kılacağı beklentisini iskonto eden BIST100 ana endeksi, ağırlıklı olarak sanayi tarafına kümelenen satışlar gölgesinde, Fitch kararı ardından ikinci günü de düşüşle tamamladı. Son iki günde ana endeks %1 gerilerken, bankacılık endeksinin ise dün %2’ye yakın artış kaydettiğini not edelim. Faiz hadlerinin yükselişe geçmesi hisse senetleri için iyi bir haber olmasa da, seçim belirsizliğinin geride kalması ardından teknik bir bakış açısı ile (elbette yabancının da desteği ile) 11,500 seviyesini hedefleyeceğiz.

USDTRY kuru 31 seviyesindeki enerjisini çok hızlı ‘boşaltırken’ bir sonraki basamak olan 32 seviyesine TCMB’nin almış olduğu proaktif önlemler ile daha sakin bir başlangıç yaptığını not edelim. Belki biraz tekrar olacak ama, TCMB’nin ne yaptığını ‘bildiğini’ düşünüyoruz ve döviz piyasasında yaşanan türbülansın geçici olduğuna inanıyoruz.

Yılın ilk iki ayında %11 artan TÜFE enflasyonunun seçim sonrasında fiyat ayarlamalarının da yardımı ile seneyi kabaca %45 civarına yükselerek tamamlayacağını, TL’nin nominal olarak değer kaybedip reel olarak değerlenmesi beklentisiyle -enflasyondan daha az değer kaybedecek- yıl sonu USDTRY kurunun 41 civarında olabileceğini hesaplıyoruz. Son günlerde TL’de ivme kazanan değer kaybına rağmen, görüşümüz arkasında durmaya devam ettiğimizin de altını çizmek isteriz.

Seçim belirsizliğin bitmesi ile erkene çekilen döviz talebinin de durulacağını; durma noktasına gelen yabancı girişlerinin yeniden başlaması ile rezervlerde görülen kan kaybının da telafi edileceğini düşünüyoruz. USDTRY kurunun yeni güne 32,1 seviyesinden başladığını da not edelim.

Dün TCMB tarafından açıklanan cari işlemler dengesinin Ocak ayında 2,6 milyar dolar açık verdiğini gördük (Ocak 2023 = 10,4 milyar dolar açık). Ocak verilerini karşılaştırdığımızda, cari dengede iyileşme olduğunu ve bunun da olumlu olduğunu not edelim. Öte yandan, Türk insanının güvenli limanı olarak gördüğü altın ithalatını da hariç tutarsak, altın hariç cari işlemler dengesi Ocak ayında 1,6 milyar dolar açık verdi. Benzer bir şekilde geçen yılın Ocak ayında bu rakamın da 5,6 milyar dolar açık düzeyinde olduğunu not edelim.

Çekirdek verinin de olumlu yönde bir gelişme sergilediğini mutlulukla görüyoruz. Net hata ve noksan kalemi (uyarlama hesabı) ise Ocak ayında 1,9 milyar dolar açık verirken, havanın olumlu olmasına rağmen, son 5 aydır açık rakamının devamlılık arz etmesini ise tam olarak anlamlandıramadık.

Dün açıklanan sanayi üretim endeksi Ocak ayında, aylık bazda herhangi bir artış kaydetmezken, yıllık olarak ise %1,1 artış kaydetti. Sanayi üretimi yani grafiğin ‘arz’ tarafı ile perakende satış rakamları grafiğin ‘talep’ tarafı arasında uzun bir süredir ciddi bir ayrışmanın olduğunu görüyoruz. Enflasyonu düşürmek kapsamında hâlâ canlı iç talebi soğutmak ve bu kapsamda kredi büyümesini sınırlamak için kredi kartları cephesine yönelik uzun bir süredir bazı önlemler beklediğimizi belirtmiştik.

Kredi kartlarının, toplam kredilerin üç katı büyüdüğü bir ortamda, otoritenin son dönemde miktarsal sıkılaştırma adımları ile talebi sınırlandırarak tüketimi yavaşlatmak isteğinin de ötesinde, dün basında yer alan bir habere göre, Reuters’a konuşan kaynaklar, kredi kartlarına sınırlandırma geldiğini, nakit avans limitlerinin de düşürüldüğünü, taksit sayısının ise azaltıldığını okuyoruz.

ABD borsalarının geceyi yükselişle tamamlaması ardından yeni gün başlangıcında Asya piyasalarında bir nebze de olsun kararsız bir seyir görülüyor. Gösterge endeks Tokyo borsası, yatırımcıların Japonya Merkez Bankası’nın (BoJ) yaklaşan para politikası toplantısında politika değişikliği olasılığını değerlendirmesiyle art arda üçüncü gün de düşüş eğilimli bir seyir izliyor. BoJ’un kısa vadeli faiz oranlarını gelecek hafta ya da en geç Nisan ayına kadar negatif bölgeden çıkarmasını bekliyoruz.

ABD enflasyon verisi sonrasında dikkatler, tüketici harcamalarının şimdiye kadar dirençli olduğunun bir göstergesi olan ABD perakende satışlarına (yarın) ve bu Cuma günü açıklanacak olan üretici fiyatlarına çevrildi.

 

Emre Değirmencioğlu (@emredegirmenci5), Grup Müdürü, Hazine Bölümü

BAKMADAN GEÇME

  • Trump, Netanyahu ile Bağlarını Kesti: Ortadoğu’da İsrail Olmadan Adım Atacak

    Eski ABD Başkanı Donald Trump, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile bağlarını kopardı. Trump’ın Netanyahu’yu manipülasyonla suçladığı ve Ortadoğu stratejisini İsrail hükümetinden bağımsız yürüteceği bildirildi. 📌 Haber Metni: İsrail Ordu Radyosu’nun haberine göre, ABD eski Başkanı Donald Trump, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile ilişkilerini sonlandırma kararı aldı. Nedeni ise Netanyahu’nun Trump’ı yönlendirmeye çalıştığına dair oluşan güçlü şüpheler. Habere göre Trump’ın yakın çevresi, İsrail Stratejik İşler Bakanı Ron Dermer’e Trump’ın artık Netanyahu ile Ortadoğu politikalarında koordinasyon kurmayacağını bildirdi. Dermer’e aktarılan mesajda, Trump’ın en çok nefret ettiği şeyin “manipüle edilmek” olduğu vurgulandı. Bir İsrailli yetkili, Dermer’in Cumhuriyetçi çevrelerde alışılmış “kibirli” tutumunun bu gerginliği gidermeye yetmediğini belirtti. Bu gelişme, Israel Hayom gazetesinin Trump’ın Netanyahu’dan “hayal kırıklığına uğradığını” ve artık Ortadoğu’daki adımlarını İsrail’in onayını beklemeden atacağını yazmasının hemen ardından geldi. Trump, 20 Ocak 2025’te başkanlık görevine yeniden başladığından bu yana Netanyahu hükümetine geniş çaplı ve koşulsuz destek vermişti. Bu destek, 7 Ekim 2023’ten bu yana Gazze’de yürütülen ve birçok çevre tarafından “soykırım” olarak tanımlanan askeri operasyonlara rağmen sürdü. Ancak Israel Hayom’un isimsiz kaynaklara dayandırdığı haberde, iki liderin kişisel ilişkilerinin giderek soğuduğu ve karşılıklı hayal kırıklığının arttığı ifade edildi. Trump’a yakın iki üst düzey ismin kapalı kapılar ardında, Trump’ın artık İsrail’i beklemeyeceğini ve Ortadoğu gündemini kendi başına ilerleteceğini söylediği aktarıldı. Trump’ın hangi somut adımları atacağı belirtilmemekle birlikte, Tel Aviv’in Trump’ın İsrail’i dışarıda bırakarak hareket ettiğinden şikayet ettiği bildirildi. Bu duruma örnek olarak, Washington yönetiminin Yemen’deki Husilerle imzaladığı ateşkes anlaşması gösterildi. Anlaşma İsrail’e haber verilmeden sonuçlandırıldı ve Tel Aviv tamamen devre dışı bırakıldı. Bu son gelişmeler, iki ülke arasındaki stratejik ilişkilerin geleceği konusunda yeni soru işaretleri doğururken, Trump’ın Ortadoğu politikasında İsrail’siz bir dönem başlattığı yorumlarına yol açtı. Kaynak: İsrail Ordu Radyosu, Israel Hayom, Arap basını Atilla Yesilada ve Güldem Atabay tarafından kaleme alınan özel raporlarımıza abone olmak ister misiniz? Abonelik koşulları için bize e-mail atın: [email protected] 🔑 Anahtar Kelimeler: Donald Trump, Binyamin Netanyahu, Trump Netanyahu krizi, ABD İsrail ilişkileri, Ortadoğu politikası, Trump İsrail bağları, Israel Hayom, Gazze savaşı, Trump Husi ateşkesi, Trump dış politikası 2025, Ron Dermer, ABD diplomasisi 🧠 Meta Açıklama: Donald Trump, Netanyahu ile bağlarını kopardı. Trump, İsrail Başbakanı'nı manipülasyonla suçlarken, Ortadoğu'da yeni adımlarını İsrail ile koordinasyon kurmadan atmaya hazırlanıyor. Devamında istersen bu haber için görsel önerisi de sunabilirim WS37. Hazır mısın?

  • Çin’in Yeni Teşvik Paketi Piyasaları Etkilemedi: Gözler ABD ile Ticaret Görüşmelerinde

    Çin hükümeti, ekonomiyi canlandırmak için yeni bir teşvik paketi açıklasa da, piyasalar bu adımlara sınırlı tepki verdi. Yatırımcıların odağı ABD ile yürütülen kritik ticaret görüşmelerine çevrildi.

  • Bakan Uraloğlu Açıkladı: Türkiye’nin Sosyal Medya Şampiyonu Belli Oldu

    Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, sosyal medya kullanımıyla ilgili dikkat çeken verileri kamuoyuyla paylaştı. We Are Social ve Meltwater tarafından hazırlanan Dijital 2025 Türkiye Raporunu değerlendiren Bakan Uraloğlu, Türkiye'de internet kullanıcı sayısının 77,3 milyona ulaştığını, sosyal medya kullanıcılarının sayısının ise son bir yılda %1,7 artarak 58,5 milyona yükseldiğini açıkladı.

  • Yazılı basına telif koruması gelebilir

    TBMM Dijital Mecralar Komisyonu, AK Parti Hatay Milletvekili Hüseyin Yayman başkanlığında, Google’ın algoritma değişiklikleri ve bunların Türkiye’deki medya kuruluşları üzerindeki etkilerini görüşmek üzere toplandı. Yayman, "“Haberin telif konusu haline getirilmesini ve kullanıma bağlı olarak medya kuruluşlarına ücret ödenmesini talep ediyoruz" ifadesini kullandı.

  • Çetin Ünsalan Yazdı: Enflasyon düşerse, alım gücü artar mı?

    TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda sunum yapan Merkez Bankası Başkanı Fatih Karahan, veriler meselesine değinmedi...

  • Selçuk Bayraktar’dan sonra bu kez Güler Sabancı’dan uyarı geldi!

    Geçtiğimiz süreçte Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın damadı ve BAYKAR Yönetim Kurulu Selçuk Bayraktar'ın yüzünü ve sesini kullanan yapay zeka dolandırıcıları bu defa da Güler Sabancı'nın kişisel bilgilerini kullandı...

  • Türkiye’nin dev çay firması satılıyor!

    Türkiye'nin en büyük çay üreticilerinden Of Çay, 6 yıl aranın ardından yeniden satılıyor. Şirketi 2019 yılında satın alan Jacobs kahvelerinin sahibi ABD merkezli Jde Peet’s, Türkiye'deki çay operasyonlarını elden çıkaracağını açıkladı...

  • Hububat ihracatı ilk dört ayda 4,2 milyar dolar oldu

    Buğday unu, makarna, bitkisel yağlar, bisküvi ile şekerli ve kakaolu ürünler başta olmak üzere temel gıda ürünlerini kapsayan hububat, bakliyat,…

  • Turkcell, BOTAŞ Fiber Altyapı İhalesini Kazandı! 15 Yıllık Stratejik Anlaşma…

    Türkiye’nin lider teknoloji ve iletişim şirketi Turkcell’den, Türkiye’nin sabit internet bağlantısı için dev adım…

  • Bitcoin 6 haneli kulüpte! Ticaret umudu kriptoyu uçurdu

    ABD-Çin görüşmeleri piyasalara moral verdi. Uzun süredir beklenen ABD-Çin ticaret görüşmeleri nihayet masada. Taraflardan gelen olumlu mesajlar, yatırımcıların güvenini tazeledi.

  • Kerevitaş’ın sürdürülebilir ve karlı büyümesi 2025’in ilk çeyreğinde de devam etti

    Türkiye’de dondurulmuş gıda ve margarin pazarının lideri Kerevitaş’ın 2025’in ilk üç ayındaki konsolide cirosu 6,9 milyar TL olarak gerçekleşti...

  • VakıfBank’tan 2025 Yılına Güçlü Başlangıç…

    Türkiye ekonomisinin istikrarlı büyümesine liderlik eden VakıfBank, 2025 yılının ilk çeyreğini güçlü bir performansla tamamladı...

  • Mevduatta getiri patlaması! Bankada parası olanlar dikkat: Yüzde 60’ı geçti

    Faiz maratonu başladı. Bankalar yarışta. Merkez Bankası'nın faiz artışı sonrası bankalar, vadeli mevduat faizlerini %50’nin üzerine taşıdı. Bazı kurumlar, hoş geldin faizi ile yüzde 52’yi gördü.

Benzer Haberler