Sosyal Medya

Dünya Ekonomisi

Çin 1 Trilyon Dolarlık Rekor Ticaret Fazlasına Yaklaştı

Çin’in ticaret fazlası bu yıl yeni bir rekor kırma yolunda ilerliyor. Bu ölçwktw bşr ticaret fazlasının ise Trump’ın hedefine girmemesi…

Çin 1 Trilyon Dolarlık Rekor Ticaret Fazlasına Yaklaştı

Çin’in ticaret fazlası bu yıl yeni bir rekor kırma yolunda ilerliyor. Bu ölçwktw bşr ticaret fazlasının ise Trump’ın hedefine girmemesi imkansız.

Bloomberg’in hesaplamalarına göre, Çin’in ihracatı ile ithalatı arasındaki fark, bugüne kadar olduğu gibi aynı hızda artmaya devam ederse neredeyse 1 trilyon dolara ulaşacak. Geçen hafta açıklanan verilere göre, mal ticareti fazlası ilk 10 ayda 785 milyar dolara yükseldi, bu dönem için kaydedilen en yüksek rakam ve 2023’e göre neredeyse %16’lık bir artış.

Dış İlişkiler Konseyi kıdemli üyesi Brad Setser, X’te yaptığı açıklamada, “Çin’in ihracat fiyatları hala düşerken, ihracat hacmindeki büyüme muazzamdı,” dedi ve ekledi: “Genel hikaye, yeniden ihracatla büyüyen bir ekonomiye işaret ediyor.”

Çin, iç talepteki zayıflığı telafi etmek için ihracata daha fazla bel bağlamış durumda ve Pekin son zamanlarda ekonomiye teşvik enjekte ederek bunu telafi etmeye çalışıyor.

Giderek artan bu dengesiz tablo, giderek daha fazla sayıda ülkenin tepkisini çekmektedir ve yeni Trump yönetiminin ABD’ye ihracat akışını azaltacak gümrük vergileri getirmesi muhtemeldir. Güney Amerika’dan Avrupa’ya kadar birçok ülke çelik ve elektrikli araçlar gibi Çin mallarına karşı gümrük vergisi engellerini çoktan yükseltti.

Cuma günü açıklanan verilere göre, doğrudan yabancı yatırım yükümlülüklerinin yılın ilk dokuz ayında düşmesiyle birlikte yabancı şirketler de Çin’den para çekiyor. Bu düşüş yılın geri kalanında da devam ederse, karşılaştırılabilir verilerin başladığı en az 1990 yılından bu yana doğrudan yabancı yatırımlarda ilk yıllık net çıkış yaşanmış olacak.

Pekin’den şu ana kadar gelen yanıt, şirketlere daha fazla destek sözü vermek oldu; Devlet Konseyi Cuma günü yaptığı açıklamada, istikrarlı dış ticaret büyümesini teşvik etmek, ekonomik kalkınmayı desteklemek ve istihdamı istikrara kavuşturmak için sektörlere mali desteği artıracağını duyurdu.

Çinli şirketler son birkaç yıldır ihracat performanslarını artırıyor. Buna karşılık yavaşlayan ekonomi, artan elektrifikasyon ve yabancı üretim mallarının yerli alternatiflerle artan ikamesi ithalata olan talebi baskılıyor.

Ekim ayındaki sonuç, Haziran ayındaki rekorun hemen altında gelen tarihteki en geniş üçüncü fazla oldu. Yuan cinsinden hesaplanan ticaret fazlası bu yılın ilk dokuz ayında nominal gayrisafi yurtiçi hasılanın %5,2’sine ulaşarak 2015’ten bu yana en yüksek ve son on yılın ortalama seviyesinin oldukça üzerinde gerçekleşti.

ABD ile olan ticaret fazlası geçen yılın aynı dönemine göre bu yıl %4.4 arttı. Son verilere göre Avrupa Birliği ile %9.6, Asean’daki 10 Güneydoğu Asya ülkesi ile ise neredeyse %36 artış gösterdi.

Diğer birçok ülke ile de dengesizlikler artıyor. Çin şu anda neredeyse 170 ülke ve ekonomiye onlardan satın aldığından daha fazla mal ihraç ediyor ki bu 2021’den bu yana en yüksek oran.

Bir kur savaşı da yaklaşıyor olabilir. Hindistan merkez bankası, Çin’in ABD gümrük vergilerine karşı yuan’ın düşmesine izin vermesi halinde rupinin zayıflamasına izin vermeye hazır olduğunu söyledi.

Yuan’ın düşmesi Çin’in ihracatını daha ucuz hale getirecek ve Hindistan’la bu yıl 85 milyar dolara ulaşan ticaret fazlasını daha da artıracak. 2023’e kıyasla bu rakam %3 daha yüksek ve beş yıl önceki seviyenin iki katından fazla.

 

BAKMADAN GEÇME

  • Bitcoin için 2026 Tahminleri Uçurum Gibi: 75 Bin Dolardan 225 Bin Dolara Kadar Geniş Bir Bant

    2025 yılında tarihi zirveyi test ettikten sonra sert bir düzeltme yaşayan Bitcoin için 2026’ya yönelik tahminler son derece geniş bir bantta şekilleniyor. CNBC’nin sektör profesyonelleriyle yaptığı derlemeye göre öngörüler 75 bin dolar ile 225 bin dolar arasında değişiyor. Ortak nokta ise yüksek volatilitenin kalıcı olacağı beklentisi.

  • İran Fay Hattı: 2026’da Türkiye’yi Bekleyen Riskler ve Fırsatlar

    2026 yılının başında İran, 1979 Devrimi’nden bu yana en derin iç krizlerinden birini yaşıyor. Tahran’da hayat pahalılığı ve döviz kriziyle başlayan gösteriler, bugün rejim karşıtı topyekûn bir halk hareketine dönüşmüş durumda. 534 kilometrelik ortak sınıra sahip olan Türkiye için bu durum sadece komşuda çıkan bir yangın değil; göç, enerji ve jeopolitik dengeler açısından bir "sıçrama" (spillover) riskidir.

  • BDDK Raporu: Bireysel Kredi Büyümesi Ticari Kredileri Solladı

    Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu’nun (BDDK) yayımladığı son veriler, kredi piyasasında tüketici ve ticari krediler arasındaki büyüme farkının giderek açıldığını gösteriyor. Tüketici kredileri, 2 Ocak haftası itibarıyla art arda dördüncü haftasında da yükselişini sürdürerek yıllıklandırılmış bazda yüzde 62,5 seviyesine ulaştı.

  • Marc Champion: ABD’nin Venezuela Modeli İran’da İşe Yaramaz

    ABD’nin Venezuela’da gerçekleştirdiği sürpriz operasyon ve Nicolas Maduro’nun ülke dışına çıkarılması, Washington’un benzer bir stratejiyi İran için de devreye sokup sokamayacağı tartışmasını alevlendirdi. Ancak Bloomberg yazarı Marc Champion’a göre, İran’ın iç dengeleri, bölgesel konumu ve rejimin yapısı Venezuela’dan çok daha karmaşık. Dahası, dış askeri müdahaleler Tahran’da rejimi zayıflatmak yerine milliyetçi refleksleri güçlendirebilir ve daha istikrarsız sonuçlar doğurabilir.

  • TCMB Rezervlerinde Düşüş: Toplam Rezervler 189,1 Milyar Dolara Geriledi

    Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) toplam brüt rezervleri gerileme kaydetti. 2 Ocak 2026 ile sona eren haftada TCMB’nin toplam rezervleri, önceki haftaya göre 4,8 milyar dolar azalarak 189,1 milyar dolara düştü. Bir önceki hafta rezervler 193,9 milyar dolar seviyesindeydi.

  • Jeopolitik Riskler GOÜ Varlıklarını Baskılıyor

    Gelişmekte olan ülke hisse senetleri ve para birimleri, artan jeopolitik risklerin etkisiyle düşüşünü sürdürdü. MSCI gelişmekte olan piyasalar hisse endeksi yüzde 0,8 gerileyerek Aralık ortasından bu yana en sert günlük düşüşünü kaydetti. Döviz tarafında ise Tayland, Güney Kore ve Güney Afrika para birimleri kayıplara öncülük etti.

  • Güldem Atabay: Küresel ekonomi şoklara dirençli çıktı, bizde de enflasyon

    Dünya ekonomisi jeopolitik şoklara beklenenden daha güçlü dayanıklılık sergilerken, bizde TCMB yapışkan enflasyona rağmen faiz indiriminin yolunu arıyor

  • Hazine’den 3,5 Milyar Dolarlık Dış Borçlanma

    Hazine ve Maliye Bakanlığı, 7 Ocak’ta gerçekleştirdiği dolar cinsinden çift dilimli tahvil ihracıyla uluslararası piyasalardan 3,5 milyar dolar kaynak sağladı.…

  • TÜİK, Aralık Ayında En Çok Kazandıran Yatırım Araçlarını Açıkladı

    Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) açıkladığı verilere göre, aylık bazda en yüksek reel getiri Devlet İç Borçlanma Senetleri’nde (DİBS) görüldü. Yurt içi üretici fiyat endeksi (Yİ-ÜFE) dikkate alındığında DİBS’in reel getirisi yüzde 4,13 olurken, tüketici fiyat endeksi (TÜFE) ile hesaplandığında bu oran yüzde 3,98 olarak gerçekleşti.

  • İSO: İhracat Pazarları İklim Endeksi Aralık’ta Geriledi

    İstanbul Sanayi Odası (İSO) tarafından açıklanan Türkiye İhracat Pazarları İklim Endeksi, Aralık 2025’te bir önceki aya göre düşüş göstererek 51,6 seviyesine geriledi. Kasım ayında 52,4 olan endeks, böylece son beş ayın en düşük değerini aldı. Endeksin 50 eşik değerinin üzerinde kalması, ihracat pazarlarında talep koşullarının zayıf da olsa iyileşmeye devam ettiğine işaret ederken, mevcut toparlanma eğilimi Aralık ayı itibarıyla ikinci yılını tamamlamış oldu.

  • Hükümet Harekete Geçti: Emekliye Asgari Ücret Oranında Zam Yapılacak mı?

    Milyonlarca emekli, açlık sınırının altında yaşam mücadelesi verirken yapılacak maaş artışına odaklanmış durumda. Enflasyon farkının yetersiz kalması nedeniyle, iktidarın emekli maaşlarına asgari ücret artışı oranında zam yapmayı değerlendirdiği ifade ediliyor.

  • Demirören Grubu’nda İflas Kararı: Demirören’in Veliahtıydı, O da İflas Etti

    Karşılıksız çek kullandığı iddiasıyla tutuklandıktan sonra serbest bırakılan Demirören Holding Yönetim Kurulu Üyesi Fikret Tayfun Demirören’in iflasına karar verildi.

  • Küresel Piyasalarda İvme Kaybı: Rekorların Ardından Kâr Satışları, Jeopolitik Riskler Yeniden Gündemde

    Küresel piyasalarda yılın başından bu yana risk iştahını destekleyen iyimser hava, hafta ortasında yerini temkinli bir duruşa bıraktı. ABD borsalarında endeksler gün içinde yeni zirveler test etse de, özellikle yılın başında güçlü performans gösteren sektörlerde gelen kâr satışlarıyla birlikte kapanışlar karışık gerçekleşti.

Benzer Haberler