Sosyal Medya

Dünya Ekonomisi

Çeki̇rdek ki̇şi̇sel tüketi̇m harcamalar enflasyonu yumuşadı, Fed’den faiz indirimini destekliyor.

Federal Rezerv’in tercih ettiği temel ABD enflasyonu ölçütü Mayıs ayında yavaşlayarak bu yılın ilerleyen dönemlerinde faiz oranlarının düşürülmesi yönündeki beklentileri…

Çeki̇rdek ki̇şi̇sel tüketi̇m harcamalar enflasyonu yumuşadı, Fed’den faiz indirimini destekliyor.

Federal Rezerv’in tercih ettiği temel ABD enflasyonu ölçütü Mayıs ayında yavaşlayarak bu yılın ilerleyen dönemlerinde faiz oranlarının düşürülmesi yönündeki beklentileri güçlendirdi.

Dalgalı gıda ve enerji kalemlerini dışarıda bırakan çekirdek kişisel tüketim harcamaları fiyat endeksi bir önceki aya göre %0,1 arttı. Bu, son altı ayın en küçük artışına işaret etti. Yuvarlanmamış bazda, Kasım 2020’den bu yana en az olan sadece %0,08 artış gösterdi.

Cuma günü açıklanan Ekonomik Analiz Bürosu verilerine göre, bir yıl öncesine göre %2,6 artışla 2021 başından bu yana en az artış kaydedildi. Enflasyona göre düzeltilmiş tüketici harcamaları, Nisan ayındaki gerilemenin ardından, mallar tarafından yönlendirilen ve kısmen gelirlerdeki artışla beslenen sağlam bir artış kaydetti.

Hisse senedi vadeli işlemleri yükselirken, Hazine getirileri düştü.

Rapor, önümüzdeki aylarda faiz indirimlerine başlamak isteyen Fed yetkilileri için sevindirici bir haber olsa da, politika yapıcılar muhtemelen önce bunun gibi ek raporlar görmek isteyeceklerdir. Kısa bir süre önce, ilk çeyrekte beklenenden daha kötü gelen enflasyon verilerinin ardından bu yıl için faiz indirimi tahminlerini geri çektiler.

KPMG Baş Ekonomisti Diane Swonk, “Mal fiyatlarındaki deflasyon ve görmeye başladığımız zayıflık, en azından bize olası bir Eylül indirimine giden yolu açıyor” dedi.

Merkez bankacıları, daha yapışkan olma eğiliminde olan konut ve enerji hariç hizmet enflasyonunu yakından takip etmektedir. BEA’ya göre bu metrik Mayıs ayında bir önceki aya göre %0,1 artarak Ekim ayından bu yana en düşük seviyeye ulaştı.

Borçlanma maliyetlerinin ekonominin bazı sektörlerine zarar vermesine rağmen hane halkı talebi şimdiye kadar dirençli kalmıştır. Rapor, enflasyondan arındırılmış hizmet harcamalarının uçak biletleri ve sağlık hizmetlerinin etkisiyle %0,1 arttığını gösterdi. Ticari mallara yapılan harcamalar ise bilgisayar yazılımı ve taşıtların öncülüğünde %0,6 oranında artırdı.

İşgücü piyasasındaki bazı soğuma işaretlerine rağmen, güçlü ücret artışı tüketici harcamalarını desteklemeye devam ediyor. Ücret ve maaşlar %0,7 arttı. Enflasyondan arındırılmış bazda reel harcanabilir gelir, Nisan ayındaki yatay seyrin ardından Ocak 2023’ten bu yana en yüksek seviye olan %0,5 artış gösterdi.

Tasarruf oranı %3,9’a yükselerek yılbaşından bu yana en yüksek seviyeye ulaştı.

Hükümetin 5 Temmuz’da açıklayacağı aylık istihdam raporu, gelir artışının nasıl seyrettiğine dair son bilgileri sunacak.

 

BAKMADAN GEÇME

  • Kasım Ayında Merkezi Yönetim Bütçesi 169,5 Milyar TL Fazla Verdi

    Kasım ayında merkezi yönetim bütçesi 169,5 milyar TL fazla verdi. Hazine ve Maliye Bakanlığı verilerine göre, bütçe Kasım ayında bu seviyede fazla kaydetti.

  • İnşaat Üretimi Ekim Ayında Yıllık Yüzde 28 Arttı

    Türkiye’de inşaat üretimi ekim ayında yıllık bazda yüzde 28,0 artış gösterdi. Bir önceki aya ait veri ise yüzde 29,9’dan yüzde 29,8’e revize edildi. İnşaat üretim endeksi, aylık bazda ise yüzde 0,1 oranında geriledi.

  • Hizmet Üretim Endeksi Açıklandı

    Hizmet üretim endeksi, 2025 yılı Ekim ayında bir önceki yılın aynı ayına kıyasla yüzde 3,4 oranında artış gösterdi. Bu dönemde ulaştırma ve depolama hizmetlerinde yüzde 0,1’lik düşüş yaşanırken, konaklama ve yiyecek hizmetleri yüzde 5,4 oranında yükseldi. Bilgi ve iletişim hizmetleri yüzde 13,4, gayrimenkul hizmetleri yüzde 14,5 artış kaydetti. Buna karşılık mesleki, bilimsel ve teknik hizmetler yüzde 0,5 azalırken, idari ve destek hizmetleri yüzde 2,6 oranında artış gösterdi.

  • TÜİK: Ücretli Çalışan Sayısı Yıllık Yüzde 1 Arttı

    Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2025 yılı Ekim ayına ilişkin ücretli çalışan istatistiklerini yayımladı. Buna göre, sanayi, inşaat ile ticaret-hizmet sektörleri toplamında ücretli çalışan sayısı bir önceki yılın aynı ayına kıyasla yüzde 1 artarak 16 milyon 20 bin 394 kişiye ulaştı. Geçen yılın Ekim ayında bu sayı 15 milyon 860 bin 31 olarak kaydedilmişti.

  • Japon Şirketlerinden Güçlü Sinyal: Güven Endeksi 4 Yılın En Yükseğinde

    Japonya’da büyük imalat şirketlerinin iş dünyasına olan güveni, Aralık ayına kadar olan üç aylık dönemde son dört yılın en yüksek seviyesine ulaştı. Japonya Merkez Bankası’nın (BOJ) yakından takip edilen Tankan anketi, bankanın bu hafta faiz artırabileceği yönündeki beklentileri güçlendirdi.

  • ANALİZ | Borsada zirve testi: Gözler 11.605 seviyesinde

    Piyasalar, TCMB’nin beklentilere paralel 150 baz puanlık faiz indirimi sonrasında yeni bir denge arayışına girdi. Faiz kararının Borsa İstanbul üzerindeki etkisi sınırlı kalırken, bankacılık hisselerindeki satışlar dikkat çekti. BIST 100 Endeksi için kritik eşik olarak öne çıkan 11.605 seviyesi, önümüzdeki günlerde yön tayini açısından belirleyici olacak.

  • SABAH Yorumu: 📉 Küresel Piyasa İştahı Azalıyor

    ABD borsalarındaki düşüş ve AI hisselerindeki sorgulamaların etkisiyle Asya piyasaları haftaya satıcılı başladı. Çin'deki zayıf ekonomik görünüm, merkez bankaları kararları ve kritik ABD verileri öncesinde risk iştahı düşerken, altın/gümüş güvenli liman talebiyle öne çıkıyor.

  • Bu hafta piyasaları neler bekliyor? Faiz indirimi sonrası iç gündem, küreselde yoğun veri trafiği

    TCMB’nin beklentilere paralel 150 baz puanlık faiz indirimiyle birlikte iç piyasalarda dengeli bir görünüm korunurken, küresel tarafta FED’in genişleyici adımları ve Japonya Merkez Bankası’nın olası faiz artışı öne çıkıyor. Yeni haftada bütçe gündemi, PPK tutanakları ve yoğun küresel veri akışı piyasaların ana yön belirleyicisi olacak.

  • CHP’de ‘Gölge Bakanlar’ kadrosu açıklandı

    CHP, 39. Olağan Kurultay’da tüzüğe eklenen Cumhurbaşkanlığı Aday Ofisi (CAO) kapsamında yeni bir icracı yapılanmaya geçti. “Gölge Kabine” modeli, aktif politika üretmeyi hedefleyen CAO Yürütme Kurulu’na dönüştürülürken, Kerim Rota “gölge Hazine ve Maliye Bakanı” olarak atandı. Yeni yapı, Genel Başkan Özgür Özel başkanlığında çalışacak.

  • Bakırda “stratosferik” zirveler kapıda: ABD’de stoklar fiyatları uçuruyor

    Bakırda “stratosferik” zirveler kapıda: ABD’de stoklar fiyatları uçuruyor

  • Çin verileri kötü, Asya’da sert satışlar

    Çin ekonomisindeki yavaşlama kasım ayında daha da belirginleşti. Perakende satışlar, sanayi üretimi ve sabit sermaye yatırımları beklentilerin altında kalırken, özellikle tüketimdeki zayıflık ve emlak sektöründeki süregelen kriz alarm zillerini çaldı. Ekonomistler, istihdam ve gelir görünümü iyileşmeden talepte kalıcı toparlanmanın zor olduğunu vurguluyor. Asya borsaları karalar bağladı..

  • Çetin Ünsalan Yazdı: ‘Yerli malı stratejik başlık…’

    Her yıl 12-18 Aralık tarihleri arasında kutlanan, eskiden Yerli Malı olarak bildiğimiz, Tutum, Yatırım ve Türk Malları Haftası’ndayız…

  • PLASFED YKB Ömer Karadeniz  “Zor bir yılı geride bırakıyoruz 2026 stratejik dönüşüm yılı olacak”

    PLASFED Başkanı Ömer Karadeniz, yüksek faizler, daralan talep ve küresel belirsizliklerle geçen 2025’e rağmen Türk sanayisinde çarkların durmadığını söyledi...

Benzer Haberler