Sosyal Medya

Borsa

Dolar/TL ve BİST-100’de yön yukarı

Kurda ılımlı yukarı eğilim devam ediyor. Borsa'da yukarı yönlü potansiyel ağır basıyor

Dolar/TL ve BİST-100’de yön yukarı

Usd/TL: Dolar Endeksi aşağı yönde ilerleme sinyali veriyor.

Haftanın kritik verisi ABD tüketici enflasyonu dün açıklandı. Hem manşet hem çekirdek beklenti altında kaldı. ABD aylık enflasyon verisi 2020’den beri ilk kez eksi geldi. Veri sonrasında Eylül ayı faiz indirim beklentileri arttı. Dolar talebi ve ABD 10 Yıllık faizleri değer kaybı yaşadı.

Dolar Endeksi aşağı yönde ilerleme sinyali veriyor. Dünkü veri bu anlamda önemli. Enflasyon verisi, Dolar Endeksinde (DXY) aşağı yönde baskıyı arttırdı. Bant aralığı 104,5-106 olarak takip ediyoruz. Kırılım yönünde hareket hızlanabilir.

İç tarafta, TCMB Başkanı Fatih Karahan, JP Morgan yatırımcı toplantısında Türkiye’nin dezenflasyon sürecinin eşiğinde olduğunu söyledi. Sıkı para politikası duruşunun devam ettiğini aktaran Karahan, farklı araçları kullanarak sistemdeki likidite fazlasının da aktif bir şekilde sterilize edildiğini söyledi.

Dezenflasyon sürecinin başladığını ve TCMB bu süreçte sıkı duruşunu devam ettireceğini düşünüyoruz.

Kurlarda sınırlı yükselişler olsa da enflasyon göz önüne alındığında TL güç kazanmaya devam ediyor.

Kurda ılımlı yukarı eğilim devam ediyor. Bu sabah 32,97 civarında işlem görüyor. Aşağıda 32,50 ve 32,00; yukarıda 33,00 ve 33,50 öne çıkan teknik seviyeler.

TL Tahvil/Bono: Getirilerde gerileme sürecek

Enflasyon ile mücadelede somut kazanımlar elde edilene kadar TCMB tarafından sıkı duruşun devamını bekliyoruz.

Kazanımlar ile birlikte enflasyon endişelerinde azalma ve mücadelede hızlanma görebiliriz. Beklentilerin iyileşmesiyle beraber tahvil tarafına olan ilginin de artarak devam etmesini bekliyoruz.

Enflasyonla mücadelede TCMB şahin mesajlar vermeyi sürdürüyor. Bu ise enflasyon trendine dair risklerin aşağı yönde olacağı sinyali anlamına geliyor. Tahvil alıcıları için destekleyici sinyal olarak yorumluyoruz.

Globalde, dün ABD TÜFE verileri beklenti altında açıklandı. Veri sonrasında ABD 10 yıllık tahvil faizlerinde gerileme yaşandı. Faiz indirimi beklentilerinin artması, reel getirilerde gerilemenin devamını getirebilir.

2 yıllık ve 10 yıllık TL gösterge tahviller günü sırasıyla 36 baz puan artış ile %40,55 ve 12 baz puan azalış ile %27,66 seviyesinden tamamladı.

Hisse Senedi (Yapı Kredi Yatırım): Hisse Senedi Piyasasında 11,024 puanda TL bazında yeni kapanış zirvesine ulaşılmış durumda…

 

Perşembe günü alıcılı bir seyir izleyen hisse senedi piyasasında BIST100 Endeksinin günü %2,62’lik yükselişle 11,024 puan seviyesinden tamamladığını görüyoruz.

Yaşanan yükselişe XBANK Endeksi %4,58’lik değer kazancıyla liderlik ederken, XUSIN Endeksindeki artış %1,85 olarak gerçekleşti.

Genel olarak baktığımızda, kritik bir eşik olarak izlediğimiz 10,700 puanı destek olarak korumayı başaran piyasada, hızlı bir yükseliş eğiliminin etkili olduğunu görüyoruz. Dolayısıyla bu aşamadan sonra yükselişin ilk etapta TL zirve 11,089 olmak üzere kısa vadede 11,250 ve 11,500 hedefleriyle devam etme ihtimalinin yüksek olduğunu düşünüyoruz.

Aşağı yönde baktığımızda ise, öncelikle 11,000 psikolojik eşiği olmak üzere, 10,800 ve 10,700 seviyelerini önemli destekler olarak takip ediyoruz.

 

Yapı Kredi Grubu sabah bülteninden alıntıdır

 

BAKMADAN GEÇME

  • ABD’de Üretici Enflasyonu Kasım Ayında Enerji Maliyetlerinin Etkisiyle Artış Gösterdi

    ABD’de üretici enflasyonu, enerji maliyetlerindeki artışın etkisiyle kasım ayında yükseliş kaydetti. ABD Çalışma İstatistikleri Bürosu’nun (BLS) açıkladığı verilere göre, Üretici Fiyat Endeksi (ÜFE) kasım ayında bir önceki aya kıyasla yüzde 0,2 artarak beklentilere paralel gerçekleşti. Bir önceki ay ÜFE yüzde 0,1 oranında artış göstermişti.

  • Grönland: Buzların Altındaki Büyük Satranç

    Haritalarda beyaz ve ıssız bir alan gibi görünen Grönland, iklim değişikliğiyle birlikte 21. yüzyılın en kritik jeopolitik cephelerinden birine dönüşüyor. Eriyen buzullar yalnızca yeni deniz yollarını değil, büyük güç rekabetinin askeri, ekonomik ve teknolojik fay hatlarını da ortaya çıkarıyor. Danimarka’nın hukuki egemenliğine rağmen, adanın güvenliği fiilen ABD’nin stratejik şemsiyesi altında şekilleniyor. Rusya ve Çin’in Arktik hamleleri ise Grönland’ı küresel satranç tahtasının merkez karelerinden biri haline getiriyor.

  • İran’dan ABD’ye sert uyarı: Trump saldırırsa misilleme gelir, Türkiye de uyarılan ülkeler arasında

    İran, ABD Başkanı Donald Trump’ın olası bir askeri müdahalesine karşı bölge ülkelerini açık şekilde uyardı. Tahran yönetimi, Washington’un İran’a yönelik bir saldırı düzenlemesi halinde, ABD’nin Orta Doğu’daki üslerinin hedef alınacağını bildirdi. Reuters’a konuşan üst düzey bir İranlı yetkiliye göre bu uyarı Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri ve Türkiye’ye de iletildi. Artan gerilim nedeniyle ABD, Orta Doğu’daki bazı askeri üslerinden personel çekmeye başladı.

  • “Kaynak milliyetçiliği” altını 5.000 dolara, gümüşü 100 dolara taşıyabilir

    Küresel piyasalarda altın ve gümüş, 2025’i rekorlarla kapattıktan sonra 2026’ya da son derece güçlü bir başlangıç yaptı. Yatırımcılar, arz kısıtları, jeopolitik gerilimler ve merkez bankalarının bağımsızlığına ilişkin endişelerin etkisiyle değerli metallerde yeni zirvelerin gündeme gelebileceğini düşünüyor. Bazı piyasa oyuncularına göre, bu yıl altın 5.000 doları, gümüş ise 100 doları test edebilir.

  • Enflasyonla Mücadelede Sona Yaklaşılırken Sanayi Devleri 2026’ya Umut Bağladı

    Türkiye’de yüksek enflasyonla mücadele kapsamında uygulanan sıkı para politikaları, son iki yılda sanayi sektörünü ağır bir baskı altına aldı. Vestel, SASA ve Arçelik gibi sanayi devleri yüksek faiz, güçlü TL ve zayıf iç talep nedeniyle ciddi zararlar açıklarken, 2026 yılına doğru daha dengeli bir makro görünümle birlikte kademeli bir toparlanma beklentisi güçleniyor. Ancak madalyonun diğer yüzünde iflaslar ve konkordato başvurularında yaşanan rekor artış, reel sektörün kırılganlığının sürdüğüne işaret ediyor.

  • Enflasyon Kıskacındaki Türkiye’de Yeni Trend: Son Kullanma Tarihi Yaklaşan Ürünler Satan Marketler

    Türkiye’de uzun süredir devam eden yüksek enflasyon ve hayat pahalılığı, tüketim alışkanlıklarını köklü biçimde değiştiriyor. Alım gücü hızla gerileyen orta gelirli şehirli kesim, daha ucuz gıdaya erişim için alternatif kanallara yönelirken, ülkede ilk kez “salvage grocery” olarak bilinen, son kullanma tarihi yaklaşan ya da tavsiye edilen tüketim tarihini aşmış ürünleri satan market zincirleri ortaya çıkıyor. Bu alandaki öncü girişimlerden biri olan Yenir, kısa sürede büyüme hedefleri ve yatırımcı ilgisiyle dikkat çekiyor.

  • Türkiye’nin Dev Tekstil Markasıydı: O da Ekonomik Kriz Karşısında Konkordato Başvurusunda Bulundu

    Türkiye’nin köklü tekstil firmalarından Famateks Tekstil Pazarlama Sanayi ve Ticaret Ltd. Şti., yaşadığı mali sıkıntılar nedeniyle konkordato başvurusunda bulundu. Ev, otel, plaj ve promosyon tekstilleri üreten ve 25 yılı aşkın süredir faaliyet gösteren şirket; başta ABD olmak üzere Kanada, Almanya, Fransa, İtalya, İngiltere ve Japonya’ya ihracat yapıyordu.

  • AB Komisyon Başkanı Von der Leyen Duyurdu: Ukrayna’ya AB’den 90 Milyar Euro’luk Destek Paketi Sağlanacak

    Avrupa Birliği Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, Avrupa Birliği’nin 2026-2027 döneminde Ukrayna’ya toplam 90 milyar euro finansman sağlayacağını açıkladı. Von der Leyen, bu tutarın 60 milyar eurosunun askeri destek, 30 milyar eurosunun ise bütçe desteği olarak ikiye bölüneceğini belirtti.

  • Formül Plastik Payları Yarın Borsada İşlem Görmeye Başlıyor, 9 Endekse Dahil Edilecek

    Halka arz süreci, 7-9 Ocak tarihlerinde gerçekleştirilen talep toplama işleminin ardından yatırımcılara pay dağıtımı ile tamamlandı. Formül Plastik’in payları yarından itibaren işlem görmeye başlayacak ve Borsa İstanbul tarafından 9 farklı endekse dahil edilecek.

  • Riskli Varlıklar Parlıyor: Kripto Piyasasında Ralli Sürecek mi?

    Bitcoin, haftalarca dar bir fiyat aralığında işlem gördükten sonra yaklaşık iki ayın en yüksek seviyesine çıkarak riskli varlıklar ve değerli metallerdeki genel ralliyi takip etti. Bu yükseliş, yatırımcıların alternatif varlıklara yönelmesi ve jeopolitik belirsizliklerin destekleyici etkisiyle gerçekleşti.

  • Allianz Commercial 2026 Risk Barometresi: Siber Tehditler Zirvede, Yapay Zekâ Hızla Yükseliyor

    Allianz Commercial tarafından hazırlanan yıllık küresel iş dünyası riskleri araştırması, Allianz Risk Barometresi’nin 15. sayısını yayımladı. 97 ülke ve bölgeden, 23 farklı sektörde görev yapan 3 bin 338 risk yönetimi uzmanının görüşleriyle oluşturulan rapora göre, 2026 yılında siber olaylar, özellikle fidye yazılımı saldırıları, tüm şirketler için art arda beşinci kez en büyük risk olarak öne çıktı.

  • Sürücüler Dikkat: 2026 Trafik Sigortası Fiyatları Açıklandı

    2026 yılı trafik sigortası primleri belli oldu ve milyonlarca araç sahibini doğrudan ilgilendiriyor. Ocak ayından itibaren geçerli olacak tarifede, aylık maksimum artış oranı yüzde 0,66 olarak belirlendi. Yeni tarifede, araç sahibinin hasar geçmişi, araç tipi ve bulunduğu il prim tutarlarını önemli ölçüde etkiliyor.

  • Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Başdanışmanı Oktay Saral’dan “Gümrük Düzenlemesi” Açıklaması

    Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Başdanışmanı Oktay Saral, ‘gümrük düzenlemesine’ dair bir paylaşım yaptı. Saral, “Devletin aldığı her kararın merkezinde millet olmalıdır. Uygulama vatandaşın omzuna yük bindiriyorsa, orada durup samimiyetle hesap yapılmalıdır” ifadelerini kullandı.

Benzer Haberler