Sosyal Medya

Borsa

Borsa’da ralli sürecek mi?  Aracı kurumlar cevapladı

Borsa'yı düşürecek riskler hala mevcut, ama boğa trendinin sürmesi daha olası

Borsa’da ralli sürecek mi?  Aracı kurumlar cevapladı

Yapı Kredi Yatırım: 10,350 hedef direnç noktasının aşılmasıyla yükseliş güç kazanıyor …

Endeks 30 Aralık Kontratında kısa vadeli düşüş trendi  içerisindeki aşağı hareketin, geçtiğimiz hafta 9,900 desteği  üzerinde tepki yükselişi oluşturduğunu gözlemliyoruz.

Haftalık periyotta %3.14 oranında değer artışının oluştuğu  piyasada, tepki alımları kapsamında önemli bir direnç  noktası olarak izlediğimiz 10,350 seviyesi cuma günü  yukarı geçilmiş oldu. Yukarı hareketini sürdürme eğilimiyle  haftaya başlayacak olan piyasada, 10,300 seviyesini geri  çekilmelerde ilk önemli destek noktası olarak izliyoruz.

 

10,300 üzerindeki hareketlerin sürdüreceği yükseliş  eğiliminde ise 11,000 seviyesini kritik direnç noktası olarak alıyoruz. Piyasadaki yukarı hareketin kısa vadeli bir  yükseliş trendine dönüşebilmesi için 11,000 direncinin  aşılması gerekiyor.

Şu aşamada ilk önemli destek noktası olarak izlediğimiz  10,300 üzerindeki hareketi tepki sürecinin devamı yönünde  izliyoruz. Bu seviye altındaki olası hareketlerin ise yeniden  zayıflama  sinyali  oluşturabileceğinin  bulundurulmasını öneriyoruz

 

NCM Investment: Borsa İstanbul’da Boğa Ayak Sesleri: Stratejik Bir Oyun Planı Şart

 

 

Yoğun bir haftanın ardından piyasaları bir solukta özetlemek gerekirse; küresel piyasalarda ABD başkanlık seçimleri ve faiz kararları gündemi domine etti. Özellikle Donald Trump’ın zaferi sonrası dolardaki güçlenme, ABD borsalarında adeta fırtına etkisi yarattı ve sert yükselişlere yol açtı. Buna karşılık, yılbaşından bu yana ciddi yükselişler yaşayan altının ons fiyatı 2.643 dolara kadar geriledi. Hem Fed hem de İngiltere Merkez Bankası (BoE), ekonominin güçlü seyrini işaret ederek beklentilere paralel faiz indirimleri gerçekleştirdi.

 

Yurt içinde ise dikkatler enflasyon verilerindeydi. Ekim ayında açıklanan enflasyon rakamları beklentileri aşarak yıllık %48,58 seviyesine ulaşmıştı. Bu durum, TCMB Başkanı Fatih Karahan’ın enflasyon tahminlerini yukarı yönlü revize etmesine yol açtı ve 2024 sonu enflasyon beklentisi %44 olarak güncellendi. Sıkı para politikasının süreceği vurgusu yatırımcıların dikkatini çekerken, BİST100 endeksi toparlanma göstererek haftayı 9.184 puanda kapadı.

 

Borsa İstanbul’a yakından baktığımızda, aylardır köşelerinde ürkek bir şekilde bekleyen boğaların sahneye yavaş yavaş çıkmaya başladığını görüyoruz. 8700 seviyesindeki ilk kritik muharebeyi kazanmış gözüküyorlar ancak bu savaş daha bitmiş değil. Düşen trendden tamamen kurtulmuş değiliz ve 9270 seviyesi bu hafta için önemli bir eşik. Bu seviyenin aşılması, düşen trendden çıkış anlamına gelecek ve muhtemelen alımları hızlandıracaktır. Ancak, vadeli piyasalarda biriken aşağı yönlü pozisyonların çözülmemiş olması piyasada baskı yaratmaya devam ediyor.

 

Piyasada riskler net bir şekilde ortada. İlk olarak, devam eden yüksek enflasyon baskısı ve kötü gelen bilançolar yatırımcıları temkinli olmaya itiyor. Bu veriler, ekonomi üzerindeki baskıyı artırırken, olası bir geri çekilme riskini de gözler önüne seriyor. Diğer yandan fırsatlar da oldukça cezbedici ve yatırımcılara göz kırpıyor. Şimdiye kadar sabırlı olanlar için oyun başlamak üzere.

 

Yatırımcıya düşen, riskleri görmezden gelmeden bu fırsatları değerlendirmek. Ancak bu dalgalı denize kontrolsüz bir şekilde atlamak yerine, stratejik bir oyun planı belirlemek en mantıklısı. Şu an için en sağlıklı strateji, tam anlamıyla balıklama atlamak yerine, önce bir ayağını suya sokarak alışmaya başlamak gibi görünüyor. Bu şekilde, piyasanın nabzını tutup duruma göre pozisyon almak en doğru oyun planı olabilir. Unutmayalım, her şeyin başladığı ve bittiği yer risk yönetimi; güçlü bir oyun planıyla, bu çalkantılı sulardan kazançlı çıkmak mümkün.

KİB Sabah Analizi: Trump ve FED’i ‘sindiren’ piyasaların gözü ABD enflasyon verisinde…

A1 Capital Yatırım

Endeks, geçen haftanın son işlem gününde 6,73 puan düşüşle 8939 puandan başladı. Gün sonunda ise %2,67 ve haftalık bazda %3,37 değer kazanımı ile 9184 seviyesinden kapanış gerçekleştirdi. Endekste, gün içinde 8927-9195 bandında hareket gözlendi.

Borsa İstanbul, 100,05 Milyar TL işlem hacmi ile günü noktaladı. 86 şirket günü pozitif olarak sonlandırırken, 13 şirket negatif olarak kapattı.

En çok artan sektör endeksi; “Bankacılık, Bilişim ve Mali” oldu. Endekse puan bazında en yüksek pozitif etki; Akbank, Yapı Kredi Bankası ve Türk Havayolları hisselerinden, en yüksek negatif etki ise; Ülker hissesinden geldi.

Haftanın ilk iki işlem gününde satış baskısına yenik düşen endekste, Çarşamba gününden itibaren tepki alımları etkili oldu. Böylece, art arda yaşanan 3 işlem günündeki yükseliş hareketiyle birlikte Ağustos ayında başlayan düşen trendin üzerine yerleşti.

Son günlerdeki yükselişle artan hacim ve para girişine ek olarak 22 günlük ortalamasının üzerinde seyrederken 50 günlük ortalamasına denk gelen 9252 seviyesine de yaklaşmış olduğunu görüyoruz.

Günün en yüksek seviyesine yakın kapatmış olması pozitif havaya katkı sağlarken, teknik göstergelerini incelediğimizde genelinin yukarı yönlü devam etmesi de olumlu görünümü arttırıyor.

Bir önceki raporumuzda takip ettiğimiz 9165 seviyesinin üzerinde kalıcılığını korumaya devam ettiği takdirde 9250’yi ilk direnç olarak takip edebiliriz. Bu seviyenin üzerindeki hareketlerde 9340 seviyesine kadar yükseliş hareketi ivmelenebilir.

Endeksin saatlik grafiğini incelediğimizde ise indikatörlerin aşırı alım seviyelerine ulaştığını gözlemliyoruz. İndikatörler henüz SAT  sinyali üretmemiş olsa da olası geri çekilmelere de temkinli  kalınmasını öneriyoruz.

Olası satış baskısı yaşanması halinde gün içinde 9165 seviyesinin üzerinde tutunamadığı takdirde sırasıyla 9050 ve 8940 alt desteklerini takip edebiliriz.

 

 

Foreks Haber’e teşekkürlerimizle

BAKMADAN GEÇME

  • İmalat Sanayisinde Kapasite Kullanımı Ekimde Arttı

    Ekim ayında kapasite kullanım oranı (KKO), bir önceki aya kıyasla 0,2 puan artış göstererek yüzde 74,2 seviyesine ulaştı. Böylece gösterge, önceki ay başlayan yükseliş eğilimini sürdürdü.

  • TÜİK İşsizlik Verilerini Açıkladı

    Eylül ayında Türkiye’de işsizlik oranı, bir önceki aya göre sabit kalarak yüzde 8,6 olarak gerçekleşti. İşsizlik oranı erkeklerde yüzde 7,4, kadınlarda ise yüzde 11,1 düzeyinde tahmin edildi.

  • Ekrem İmamoğlu, Necati Özkan ve Merdan Yanardağ ‘Siyasal Casusluk’ İddiasıyla Tutuklandı

    19 Mart’ta gözaltına alındıktan sonra 23 Mart’ta tutuklanan Ekrem İmamoğlu, Silivri’deki Marmara Cezaevi’nden yaklaşık yedi ay sonra ilk kez dışarı çıktı ve beş saat boyunca Çağlayan Adliyesi nezaretinde tutuldu. Tutuklu bulunan İBB Başkanı ve CHP’nin cumhurbaşkanı adayı İmamoğlu, bu kez kayyım atanan TELE1’in Genel Yayın Yönetmeni Merdan Yanardağ ile danışmanı ve kampanya direktörü Necati Özkan’ın da yer aldığı “siyasi casusluk” soruşturması kapsamında ikinci kez tutuklandı.

  • Çetin Ünsalan: Hanutçuya neşter

    Turizm sektörü, Türkiye’nin çok büyük bir potansiyel taşıdığı, gereğini yapıyor mu sorusunun yanıtının tartışmalı da olsa, ülkenin iç kaynak kullanımından…

  • Küresel Petrol Fazlası Trump’a Alan Açtı: Rusya’nın Enerji Devlerine Yaptırım Dönemi Başladı

    Küresel petrol arzındaki artış, ABD Başkanı Donald Trump’ın bu hafta Washington’un temkinli enerji diplomasisini bir kenara bırakıp Rusya’nın iki büyük petrol devi Rosneft ve Lukoil’e yaptırım uygulamasının önünü açtı. Yeni yaptırımlar, Moskova’nın savaş bütçesini zayıflatmayı ve Kremlin’i Ukrayna’daki savaşı bitirmek için masaya oturtmayı hedefliyor.

  • Piyasalarda bahar havası ne kadar sürecek? | Borsa, döviz & altın | İris Cibre video

    Ekonomist İris Cibre, Merkez Bankası'nın 100 baz puanlık faiz indirimini ve CHP kurultay davasının reddedilmesini değerlendirdi. Borsa rallisinin sürebileceğini belirten Cibre, bu kararı hukukun işlediğine dair "rahatlatıcı bir görüntü" olarak yorumladı. Ancak yüksek enflasyon ve TL'deki değerlenme nedeniyle kurun baskı altında tutulacağını, altın fiyatlarındaki hareketlerin ise küresel sistemik dönüşümden kaynaklandığını söyledi.

  • Bitcoin Madencileri Rotayı Yapay Zekâya Çevirdi: Kazanç kurtarmıyor

    Bir zamanlar tek odak noktaları dijital varlıkları çıkarmak olan Bitcoin madencilik şirketleri, artık devasa bilgi işlem güçlerini, enerjilerini ve hazır veri merkezlerini Yapay Zekâ (AI) iş yüklerine yönlendiriyor. Sektör uzmanları, kripto madenciliğinden elde edilen kâr marjlarının daralması ve AI hizmetlerinin sunduğu cazip getiri potansiyelinin bu köklü dönüşümü tetiklediğini belirtiyor. Yatırımcılar ise bu stratejik kararı hisseleri fırlatarak ödüllendiriyor.

  • Türkiye, Şampiyonlar Ligi Yolunda Dev Adım Attı! Opta’dan Dikkat Çeken Hesaplama

    Futbol veri analiz şirketi Opta, 2027-2028 sezonu için yaptığı UEFA Şampiyonlar Ligi tahmininde Türkiye adına dikkat çekici bir hesaplama paylaştı.

  • Altın Fiyatlarında Beklenen Çöküş: Küresel Yatırımcılar Düşüşü Alım Fırsatına Çevirdi

    Küresel piyasalarda aylardır beklenen “altın düzeltmesi” bu hafta sert şekilde gerçekleşti. Ons fiyatı haftalık bazda %6,3 düşerek 4.400 dolar seviyesinden 4.113 dolara gerilerken, dünya genelinde yatırımcılar düşüşü alım fırsatına çevirdi. Sosyal medyada altın dükkanları önünde uzayan kuyrukların görüntüleri paylaşılırken, profesyonel yatırımcılar ise satış baskısının “uzun vadeli yükseliş trendinde sağlıklı bir düzeltme” olduğuna inanıyor.

  • ‘Casusluk’ soruşturmasında savcılıkta ifade veren Merdan Yanardağ’ın ifadesine ulaşıldı

    ‘Casusluk’ suçlamaları kapsamında bugün savcılıkta ifadesi alınan TELE1 Genel Yayın Yönetmeni Merdan Yanardağ'ın ifadesine ulaşıldı. İtirafçı Hüseyin Gün’ün kendisine para verdiği iddialarına “Hüseyin Gün'den bu güne kadar hiçbir ad altında para almadım. Ya ben yanlış hatırlıyorum ya da kendisi yanlış hatırlıyor”  şeklinde cevap verdi. Gün’ün programda konuşulacaklar hakkında yönlendirme yaptığı iddiaları hakkında da konuşan Yanardağ, “Her ne kadar kendisi ile olan whatsapp konuşmalarımız soruşturma dosyasına kendisinden talimat emir aldığım şeklinde suçlamaya dönüşmüş ise de kendisi ile olan yazışmalarım normal bir izleyici ile olan aramdaki sıradan bir yazışmadır” diye söylemini sürdürdü. Son sözleri sorulan Yanardağ, “Ben sol görüşlü ve yurtsever bir gazeteciyim. Ülkemin aleyhine halkımızın aleyhine herhangi bir faaliyet içeresinde olmam düşünülemez bu bana yöneltilebilecek en çirkin suçlama olur bunu reddediyorum” şeklinde ifadesini tamamladı.

  • BÜTÇENİN KANAYAN YARASI: KDV AÇIĞI

    Türkiye ekonomisinin en büyük ve kronik sorunlarından biri olan Katma Değer Vergisi (KDV) Açığı, bütçe gelirleri üzerindeki baskıyı her geçen gün artırıyor. Maliye Bakanlığı verilerine göre, 2023 yılında toplam vergi gelirlerinin yaklaşık %40’ını oluşturan KDV, teorik olarak toplanması gereken miktarın çok altında kalıyor.

  • Ekrem İmamoğlu’nun ‘casusluk’ soruşturmasında savcılık ifadesi ortaya çıktı

    ‘Casusluk’ suçlamaları kapsamında bugün savcılıkta ifadesi alınan CHP’nin tutuklu Cumhurbaşkanı adayı ve İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu savcılıkta verdiği ifadesine ulaşıldı.

  • İngiltere Başbakanı Starmer Ankara’da: Milyarlarca Dolarlık Eurofighter Anlaşması Tamamlanıyor

    İngiltere Başbakanı Keir Starmer, göreve geldikten sonraki ilk resmi Ankara ziyaretinde Türkiye ile milyarlarca dolarlık Eurofighter Typhoon savaş uçağı anlaşmasını sonuçlandırmaya hazırlanıyor. Middle East Eye’ın haberine göre iki ülke, Temmuz ayında ön mutabakat imzaladıkları 40 uçaklık dev savunma anlaşmasında son aşamaya geldi.

Benzer Haberler