Sosyal Medya

Borsa

Anket:  Dev yatırımcılar Gelişen Piyasalara hücuma geçecek

Katılımcıların onda dokuzu, gelişmekte olan piyasa hisse senetlerine fon tahsislerinin gelecek yılın sonuna kadar endeks altı pozisyondan aşırı ağırlığa kayacağını tahmin ediyor.

Anket:  Dev yatırımcılar Gelişen Piyasalara hücuma geçecek

Ocak ayında yapılan bir araştırmaya göre yatırımcılar, 2025 sonuna kadar gelişmekte olan piyasalarda pozisyonlarını hatırı sayılır ölçüde artırmayı bekliyor.

Dragon Capital tarafından derlene ankette,  profesyonel hisse senedi yatırımcılarının neredeyse onda dokuzunun, gelişmekte olan piyasa hisse senetlerine girişlerin önümüzdeki üç yıl içinde artmasını beklediği tespit edildi.  Yine katılımcıların onda dokuzu, gelişmekte olan piyasa hisse senetlerine fon tahsislerinin gelecek yılın sonuna kadar endeks altı pozisyondan aşırı ağırlığa kayacağını tahmin ediyor.

Bu ankete katılanlar toplu olarak yaklaşık 1,64 trilyon ABD doları yöneten emeklilik fonları, aile servet vakıfları, sigorta varlık yöneticilerinden ve diğer geleneksel kurumsal para yöneticileri.

Katılımcıların  %40’ı şu anda, yönettikleri fonun gelişen piyasa hisse senetlerinde ağırlığının olması gerekenin altında kaldığını düşünüyor.  Katılımcıların %25’i  tahsislerinin dengeli olduğunu söylüyor. On kişiden dokuzu, gelişmekte olan piyasa hisse senetlerine tahsislerini 2020 yılının başından bu yana zaten artırdıklarını söyledi. 2023 ve yaklaşık beşte biri artışın “dramatik” olduğunu söyledi.

Gelişmekte Olan Piyasalar Gelişmiş Piyasalardan daha hızlı büyüyecek

Gelişmekte olan piyasalara  iştahta artış, araştırmaya katılan profesyonel hisse senedi yatırımcılarının neredeyse tamamının (%98) gelişmekte olan ve  az gelişmiş (Frontier Markets, sınır piyasaları) büyümenin önümüzdeki beş yıl içinde gelişmiş piyasaları geride bırakacağını düşünmesinden kaynaklanıyor.  Çoğu gelişmekte olan piyasaların dünya ortalamasından daha hızlı büyüyeceğini düşünüyor. Katılımcılara göre, gelişmekte olan piyasalarda işlem gören menkul kıymetler adil değerinin çok altında.  Birçok fon yöneticisi bu pazarları teknolojideki ilerlemelerden en çok kazanç sağlayan pazarlar olarak tanımlıyor.

Anket, gelişmekte olan piyasalar, teknoloji ve ilaç yatırımları için umut verici 2024 görünüm çizdi

 

Dragon Capital’in Vietnam Hisse Senedi (Ucits) Fonu portföy yöneticisi Quynh Le, Vietnam’ın gelişmekte olan piyasaların neden iyi beklentiler sunduğuna dair bir örnek olarak öne çıktığını savundu. “Vietnam saminmiyetle teknolojik çağı kucaklıyor ve yerli bankalar bu heyecan verici dijital devrimin dümeninde. Örneğin, 38,9 milyar dolar ile varlık bakımından en büyük özel banka olan MB Bank, e-banka kullanıcılarının sayısının sadece iki yıl içinde 11 milyondan 25 milyona yükseldiğini gördü” dedi.

Ayrıca Le, 100 milyonluk bir ülkede giderek teknolojiye meraklı orta sınıfın 2030 yılına kadar 37 milyon artacağının tahmin edildiğini ve bu durumun sürdürülebilir ekonomik büyüme için verimli bir ortam sunduğunu ekledi.

 

 

Kaynak:  Investors poised to go overweight in emerging markets by end-2025

 

 

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler