Paraanaliz

Onur Çanakçı: Gemi Batarken Keman Çalanlar..

Evet kıymetli dostlar seçime doğru tam hız yaklaştığımız şu günlerde enflasyon ve baskılanan kur sarmalının bize biz sürpriz yapacağı artık aşikâr..

Özellikle 200 milyar doları kısa vadeli olmak üzere , 460 milyar dolarlık dış borç , ve rekordan rekora koşan dış ticaret açığı ile cari açık.. Peki ne yapsak da bu ikilinin arasını açsak . Tabi ki üretim ile . Tabi ki yabancı sermaye ile . Son 5 yılda ülkeyi terkeden yaklaşık 200 milyar dolar yabancı sermaye geri gelmek için , güven istiyor , adalet istiyor , istikrar istiyor.

Seçimin kazananı kim olursa olsun , ortadoks politikalara döneceğiz , ve eğer Cumhur İttifakı kazanırsa o IMF kapısı çalınacak.. Peki sorum basit .. IMF bu kadar kötülendikten sonra hiç mi yüz kızarmayacak o kapı çalınırken.. Gerçi daha önceden öyle çarpılan kapılar geri çalındı ki hiç utanmadan , IMF hava civa kalır..Peki IMF cidden kötü mü bu kadar , hayır.. Bana sorsan para desteği bir yana denetim mekanizması için bile tercih ederim ben .. Çünkü eğer o denetim mekanizması bu ülkede olsaydı , 9 milyar dolara bitireceğin havalimanını sana 30 milyar dolara bitirtmezdi.. Asıl mesele bu..

Seçim sonrası faizler ve kısıtlaması kalkan dolar ister istemez yukarı doğru yavaş yavaş çıkacak.. Eğer Millet ittifakı başa geçerse, gelecek paralar batı sermayesinin yatırım finansmanı , Cumhur ittifakı kazanır ise , artık hangimizin evini bilmem ama ipotek ederek aldığı paralar olacak..Ülkede iyiden iyiye baş gösteren likidite sıkıntısı daha da artacak..
Piyasalarda 5 çeşit kur var. Merkez bankası kuru , bankaların kuru , Kapalıçarşı kuru , çarşı dışı döviz bürosu kuru , bir de piyasanın kendi arasında kullandığı kur.
İhracatçıya ödenen % 2 ekstra primi hesaba katmadım bile..

Eksi 60 milyar dolar bakiye ile hizmet veren Merkez Bankasının önünden geçerken cebimden 10 dolar çıkarttım, ve Merkez Bankasından daha zengin olduğumu hissettim.
Enflasyon düşecek diyenlere buradan selam olsun , m1 para arzı ( dolaşım ve vadesiz mevduattaki ) 3 yılda 1.2 trilyon liradan , 3.6 trilyon liraya yükselmiş. Eeee Merkez Bankası başkanının yardım gecesine 30 milyar lira bağışlaması bile bizlerin hanesine 352 lira borç yazdı. Kolay değil , tonlarca kağıt tükenmez mürekkep, sabaha kadar takır takır basılan para . Sonra enflasyon düşecek.
Dostlar tam 20 milyar dolarlık sermayenin teyidi bizzat tarafımdan alındı , ve Sayın Kılıçdaroğlu na teslim edilmek üzere hazırlandı. Batı sermayesinin piyasalarımız ile barışacağı günler çok uzak değil artık..

Bizler piyasaların bu kadar yok sattığı , ekonomik anlamda tarihin en kötü dönemini geçirdiği bu günlerde iktidar kanadının neredeyse her gün bir miting de “ istikrara devam “ haykırışlarını duyuyoruz . Doğru zaman , doğru adam diyorlar . Peki 20 yıldır bu piyasaları bu hale getiren hangi adamdı diye sormazlar mı adama , kendide sorumluluk benim demişti..

Bakan Togg a binmiş “ ya nasip “ demiş.. Belki de bakan olarak son turları sokaklarda . Ama tavsiyem Türkiye’yi Togg u değil , bizlerin cebinden çıkan vergiler ile bindikleri makam arabalarını gezdirsinler önce il il..

Vatandaş batıyor , bazıları evine ekmek götüremediği için intahar ediyor. Barınma krizi zaten artık boyumuzu aştı. Rusya’ya kendi içimizde Nükleer Santral kurduracak kadar bitik ve yitik durumdayken , iktidar kanadının çaldığı keman sesini duyacağımız son günün 14 Mayıs olmasını diliyorum..

Exit mobile version