Borsa
Kocaer Çelik Türkiye’nin en çok ihracat yapan 50’nci şirketi oldu
Kocaer Çelik, Türkiye İhracatçılar Meclisi'nin (TİM), “Türkiye’nin İlk 1000 İhracatçısı 2022” listesine göre en çok mal ihracatı gerçekleştiren 50’nci şirket oldu...
Avrupa’nın ve Türkiye’nin çelik profil üretimi, servis merkezi ve galvaniz kaplama işlemlerini entegre bir yapıda gerçekleştiren öncü şirketlerden Kocaer Çelik, Türkiye İhracatçılar Meclisi’nin (TİM), “Türkiye’nin İlk 1000 İhracatçısı 2022” listesine göre en çok mal ihracatı gerçekleştiren 50’nci şirket oldu.
Türkiye’nin en büyük sanayi şirketleri arasında yer alan Kocaer Çelik, İzmir Aliağa’da toplam 280.000 m2 alanda 800.000 ton/yıl kapasiteli 3 Çelik Profil Fabrikası, 100.000 ton/yıl kapasiteli Galvaniz Fabrikası, 120.000 ton/yıl kapasiteli Çelik Servis Merkezi ve 15 milyon kWh/yıl kapasiteli yenilenebilir enerji üretim tesisi (GES) ile faaliyetlerine devam ediyor. Katma değerli ürünleri, yurt dışı dağıtım kanalları, Ar-Ge, inovasyon ve sürdürülebilirlik yatırımlarıyla sektöründe öne çıkan Kocaer Çelik, TİM’in verilerine göre FOB 393,5 milyon dolarlık ihracatıyla Türkiye’nin en büyük 50’nci mal ihracatçısı oldu.
“Katma değerli ürünlerimiz pozitif ayrışmamızı sağladı”
Elde ettikleri başarıların gelecek hedefleri için kendilerine güç verdiğini belirten Kocaer Çelik Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Kocaer, “Kurulduğumuz günden bu yana ülkemize sağladığımız katkıyı artırmak için tüm gücümüzle çalışıyoruz. Katma değerli ürünlerimiz ve güçlü yurt dışı dağıtım ağımızla ülke ihracatımıza değer yaratıyor, ekonomik kalkınmayı destekliyoruz. Sektörümüz global anlamda 2022 yılında tedarik sıkıntıları, küresel çapta yaşanan enflasyon artışı, yüksek enerji maliyetleri ve bölgesel çatışmaların etkisiyle oldukça zor bir sene geçirdi. 2023 yılına Çin’de beklenen talep artışının sektörü canlandıracağı ve resesyon endişelerini azaltacağı beklentisiyle girmemize rağmen yılın ilk yarısında sektörde beklenen iyileşmeyi tam olarak gözlemleyemedik. Dünyada ham çelik üretimi %1,1, Türkiye’de ise %16,33 oranında bir daralma yaşadı. Demir çelik sektöründe bozulan dengeler, ihracatta gözlenen büyük gerileme, enerji ve işçilik maliyetleri ve Aliağa – A2 fabrikamızın yatırım sürecinde gerçekleşen planlı 32 günlük üretim duruşuna rağmen 2023 yılının ilk yarısında toplam satış hacmimizi geçen yıl ile aynı seviyelerde korumayı başardık. Satış gelirimizi bir önceki yılın aynı dönemine göre %21 oranında artırarak 5.244 milyon TL’ye çıkardık. Net karımızı geçen yılın aynı dönemine göre %138 oranında artırarak 322,9 milyon TL’den 769,4 milyon TL’ye, net kâr marjını %6,7 seviyelerinden %23’e yükselttik. Özellikle dünyada üretimi zor ve kısıtlı olan özel çelik profil ürünlerine odaklanmamız sektörümüzde pozitif ayrışmamızı sağladı. Aliağa A-2 fabrikamızda yapılan katma değerli ürünlere yönelik yatırımımız ve alınan ön siparişler dikkate alındığında katma değerli ürünlerimizin payının yılın ikinci yarısında da artmasını bekliyoruz. Çelik profil sektöründe global oyuncu rolümüzü güçlendirmek, ülkemizin küresel pazarlardaki payını daha da artırmak için yatırımlarımıza devam edeceğiz” dedi.
12 binin üzerinde katma değerli ürün çeşidi
Kocaer Çelik, 60’a yakın farklı kimyasal kompozisyon içeren kalitede ve 12 binin üzerinde çeşitli cins, ebat ve kalınlıklarda katma değerli ürün üretiyor. Başta enerji nakil hattı çelikleri, güneş enerjisi çelikleri ve madencilik sektörleri olmak üzere yapısal çelikler, ulaşım, makine imalat, tarım, gemi inşa ve savunma sanayilerindeki farklı talep ve ihtiyaçlarına göre özelleştirdiği ürünleri yüksek kalite ve son kullanıma hazır şekilde müşterilerine sunuyor.
Güçlü yurt dışı ağıyla ürünlerini altı kıtada 140 ülkeye ulaştırıyor
Son 5 yıldır Ege Bölgesi’nin demir çelik sektöründeki en büyük ihracatçısı konumunda yer alan Kocaer Çelik, yurt dışı dağıtım kanalları Kocaer Steel UK ve Kocaer Steel Ireland ile yüksek katma değerli ürünlerini Birleşik Krallık’taki depolarından müşterilerine en kısa sürede ulaştırıyor. Amerika, İtalya, İsrail, Peru, Kolombiya ve Fas’taki yurt dışı satış temsilcilikleriyle altı kıtada 140 ülkeye ulaşan şirket, yüksek katma değerli ürünleriyle ihracatta ülke ekonomisine sağladığı faydayı her geçen gün artırıyor. Kocaer Çelik, yurt dışı dağıtım kanallarını farklı ülkelerde genişletmeyi hedefliyor.
Kocaer Enerji ile yenilenebilir enerji sektöründe büyümeyi hedefliyor
Sürdürülebilirlik çalışmalarıyla da sektörüne öncülük eden Kocaer Çelik, yeşil enerji, sürdürülebilir üretim ve tüketim doğrultusunda yenilenebilir enerji yatırımlarına devam ediyor. Ege Bölgesi’nin en büyük çatı üzeri GES’lerinden birine sahip olan şirket, tükettiği elektrik enerjisinin %33’ünü kendi ürettiği temiz enerjiden karşılıyor. Stratejik büyüme alanı olarak seçtiği yenilenebilir enerji sektöründe, temiz enerji üretim kaynaklarını jeotermal enerji ile çeşitlendirmeyi amaçlayan Kocaer Çelik, yatırımlarını tek çatı altında toplayarak daha etkin yönetimini sağlamak amacıyla %99 iştiraki olan Kocaer Enerji A.Ş. unvanı ile yeni bir şirket yapılanması gerçekleştirdi. Aydın Kuyucak’ın Horsunlu-Ortakçı Köyü’nde toplam 10.844 hektarlık alana sahip Jeotermal Kaynaklar ve Doğal Mineralli Su sahası ve işletme ruhsatını alan şirket, birinci faz olarak yaklaşık 120 MW’lık güneş enerjisine eşdeğer 24 MW kapasiteli Jeotermal Enerji Santrali (JES) yatırımı için sismik ve manyetotellürik (MT) çalışmalarına başladı. Bu yatırımların tamamlanmasının ardından elektrik tüketiminin %100’ünü yenilenebilir kaynaklarla karşılamayı planlıyor. Şirket, aynı zamanda elektrik kaynaklı emisyonlarda karbon nötr hedefini gerçekleştirirken, enerjide bağımsız hale gelerek uluslararası rekabette de önemli bir avantaj kazanmayı amaçlıyor. Kocaer Enerji A.Ş. özellikle yenilenebilir başta olmak üzere enerji alanında yapacağı yatırımlar ile ulaştığı elektrik üretim kapasitesini ulusal elektrik dağıtım sisteminde değerlendirerek enerji satışı da gerçekleştiren bir yapıya dönüşmeyi hedefliyor.