Sosyal Medya

Reel Sektör

Bloomberg: Petrole Rus pompası

Bloomberg, Brent  petrolün, Rusya’nın üretimi kısıtlamayı planladığını söylemesinin ardından 86 doların üzerine yükseldiğini okurlarına iletti. Cuma günü Brent  Londra’da %2,6…

Bloomberg: Petrole Rus pompası

Bloomberg, Brent  petrolün, Rusya’nın üretimi kısıtlamayı planladığını söylemesinin ardından 86 doların üzerine yükseldiğini okurlarına iletti.

Cuma günü Brent  Londra’da %2,6 kadar prim yaparak, varil başına 86 doların üzerine çıktı ve  önceki düşüşünü sildi. West Texas Intermediate (WTI) ise varil başına 80 doların üzerine çıktı. Rusya’nın kararı, son üç ayda ülkenin enerji ihracatına uygulanan bir dizi yaptırımın üretim üzerindeki olumsuz etkisinin ilk göstergesi olabilir.

Başbakan Yardımcısı Alexander Novak yaptığı açıklamada, Rusya’nın üretim kesintisinin gönüllü olacağını ve Batı’nın fiyat sınırlamalarına bir yanıt olduğunu söyledi. Novak’a göre Rus üreticiler rahatlıkla petrol ürünlerini satabiliyor; fakat Batılı ülkeler tarafından uygulanan fiyat kısıtlamalarına uymak istemiyor.

 

SEB AB baş emtia analisti Bjarne Scieldrop, “Rusya, petrol piyasasını alıcı pazarından satıcı pazarına çevirecek” dedi. “Bu, şu anda Rus petrol gelirini düşüren yaptırım iskontosunu geri alma girişimi.”

Daha kesinti duyurulmadan önce ham petrol, Ocak ortasından bu yana en büyük haftalık yükselişini gerçekleştirme yolundaydı. Türkiye, Norveç ve Kazakistan’dan sevkiyatta aksamalar yaşanırken, Suudi Arabistan fiyatlarını yükselterek Çin’in petrol talebindeki güçlenmeye bahse girdiğinden bu yana, ham petrolün  yeniden ralliye geçeceğine dair beklentiler güçlendi.

 

Rus ham petrolüne Ural türü deniyor ve halen Batı alıcı olmadığı, yata da fiyata tavan uyguladığı için Asya’da varil başına spot Brent’e 20 dolara yaklaşan iskontolarla alıcı buluyor.

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler