Sosyal Medya

Politika

Murat Yetkin: Fidan, Blinken, Barzani, Güler- PKK diplomasisi ısınıyor

Son birkaç günkü diplomatik temasların belki tek ortak özelliği PKK ile mücadele olarak görülebilir. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ı on üç yıl…

Murat Yetkin: Fidan, Blinken, Barzani, Güler- PKK diplomasisi ısınıyor

Son birkaç günkü diplomatik temasların belki tek ortak özelliği PKK ile mücadele olarak görülebilir. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ı on üç yıl boyunca Milli İstihbarat Teşkilatını (MİT) emanet ettiği Hakan Fidan’ın Dışişleri Bakanlığının dümenine geçmesiyle PKK ile sorununun dış politika gündeminde öne çıktığı gözleniyor. Seçimden galip çıkan Erdoğan bir yandan ekonomide mecbur kaldığı faiz dönüşünü yaparken diğer yandan içeride güçlenen konumunu dış politikada -PKK ile mücadele dahil- sonuç almaya yoğunlaştırmak istiyor.

Birkaç günkü gelişmelere göz atmak bu konuda bir fikir veriyor.

Türkiye vurdu, PKK Rusya’yı suçladı

Türkiye, Rusya ve İran arasında oluşturulan Astana Grubu 20’inci toplantısını için 20-21 Haziran’da Astana’da toplandı. Türkiye’yi, Dışişleri Bakan Yardımcısı Burak Akçapar başkanlığında bir heyet temsil etti. Sonuç bildirgesindeki en dikkat çekici bölüm Suriye’de “Terörle mücadele bahanesiyle hayata geçirilmeye çalışılan gayrı meşru, sözde “öz yönetim” teşebbüslerinin kabul edilemez” bulunmasıydı.

“Özyönetim” ile kast edilenin Suriye’nin kuzeydoğusunda “Rojava” adı altında PKK’nın Suriye kolu PYD gövdesi etrafında kurulan fiili “Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi” ve ABD’nin IŞİD ile mücadele gerekçesiyle bu yönetimin silahlı gücü olarak YPG gövdesi etrafında inşa edilen Suriye Demokratik güçlerine verdiği destekti.

Astana toplantısının başladığı 20 Haziran günü Türkiye’ye bir SİHA, Nusaybin’in Suriye’deki ikizi Kamışlı ile Tirbespiye arasındaki bir aracı vurdu. Saldırıda “özerk yönetimin” Kamışlı Kantonu Eşbaşkanı Yusra Derviş ve yardımcısı Leman Şiveş öldürüldü. İşin dikkat çekici yanı, PKK çizgisinde Almanya’da yayın yapan Yeni Özgür Politika gazetesinin bu saldırıdan dolayı Rusya’yı suçlaması oldu.

Fidan, Barzani, Güler

Özgür Politika saldırının tam da Türkiye’nin Rusya (ve tepkilerinde adı geçirmeseler de) İran’dan “Rojava’ya karşı” istediği desteği aldığı gün gerçekleşmesine dikkat çekiyordu.
Büyük resimde ne kadar yeri var, henüz bilemiyoruz ama saldırıda öldürülen Şiveş daha önce Barzani ailesi yönetimindeki Irak Kürdistan Demokratik Partisi (KDP) güçlerince yakalanıp hapsedilmiş, daha sonra 7 yıl kadar PKK’nın Rusya’daki faaliyetlerinde yer almış bir isimdi.

Yine aynı 20 Haziran günü KDP başkanlığındaki Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi (IKBY) Başbakanı Mesrur Barzani Ankara’da Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı ziyaret etti. Görüşmeye Dışişleri Bakanı Fidan da katıldı. Fidan ve Mesrur Barzani’nin bir ortak yönü vardı. Fidan MİT’in başındayken Mesrur Barzani de IKBY istihbaratının başındaydı; irtibat halindeydiler.

21 Haziran günü Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler, katıldığı ilk AK Parti TBMM Grup toplantısında gazetecilere, bu Erdoğan-Barzani görüşmesini kast ederek “olumlu sonuçları olacak” dedi.
Neticede Barzani güçlerinin Türkiye’yla işbirliği sonucunda son yıllarda Kandil ve Rojava arasındaki stratejik köprü sayılan Sincar bölgesindeki PKK kontrolüne darbe vurulmuştu.

Blinken, İsveç, NATO, PKK

Savunma Bakanı Güler Ankara’da bunları söylediği sıralarda Fidan, Ukrayna Londra’da Ukrayna İyileştirme Konferansı için Londra’daydı. Dışişleri Bakanı olarak katıldığı ilk büyük toplantıda aralarında Almanya, Fransa, İtalya’nın da bulunduğu karşıtlarının yanı sıra ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ile de görüştü.
Blinken’in asli gündemi belliydi: Türkiye’nin İsveç’in NATO üyeliğine onay vermesi. Blinken’ın kısa konuşmasında Ankara’nın duymak istediği F-16 satışı, Suriye’de PKK bağlantılı örgütlere verilen desteğin kesilmesi yoktu.
Fidan ise bir mecburiyeti vurguluyordu:

• “Her konuda aynı fikirde olmayabiliriz ancak NATO ve diğer platformlardaki uzun süreli müttefikliğimiz bizi birlikte çalışmaya devam etmeye zorluyor.”

İsveç’in üyeliği konusunda Ankara’nın hem PKK hem FETÖ konusunda somut adım beklediği açık. ABD bu onayın 11-12 Temmuz’da Vilinius’ta yapılacak NATO zirvesi öncesi verilmesini istiyor. 14 Haziran’da Ankara’da yapılan İsveç-Finlandiya-NATO toplantısında Türkiye konuya “zaman odaklı değil, eylem odaklı” baktığını hatırlatmıştı.

Yazının tamamı burada.

BAKMADAN GEÇME

  • Son dakika: Suya zam geldi! İstanbullulara kötü haber

    İstanbul'da konutlarda ve iş yerlerinde kullanılan suya ortalama yüzde 10 oranında zam yapıldı. En çok kullanılan 0-15 metreküp arası suyun birim fiyatı 42.37 TL’den 46.62 TL’ye yükseldi. Bu kademe, İstanbulluların yüzde 85’ini doğrudan etkiliyor.

  • Merkez’den dezenflasyon mesajı! Cevdet Akçay: Başarısızlık algısı gerçekçi değil

    Merkez Bankası Başkan Yardımcısı Cevdet Akçay, son dönemde kamuoyunda dile getirilen "dezenflasyonda başarısızlık" yorumlarının gerçeği yansıtmadığını söyledi. Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD) toplantısında konuşan Akçay, dezenflasyon sürecinin doğru yönde ilerlediğini vurguladı.

  • HÜRJET Avrupa yolcusu! İspanya’da tarihi imza

    Türkiye-İspanya Anlaşması yeni bir çağı başlatacak. Türkiye'nin ilk yerli jet eğitim ve hafif taarruz uçağı HÜRJET için İspanya’da tarihi bir mutabakat anlaşması imzalandı. Anlaşma, uçağın İspanya’ya satışının önünü açarken, ortak üretim altyapısının da bu ülkede kurulmasını kapsıyor.

  • Trump’ın imzası Türkiye için pahalıya patlayacak! İlaç fiyatlarında fırtına kapıda

    ABD Başkanı Donald Trump, ülkedeki ilaç fiyatlarını yüzde 30 ila yüzde 80 oranında düşürecek kararnameyi imzaladı. Ancak bu adımın, küresel ilaç pazarında dengeleri bozacağı uyarısı geldi. Trump, ilaç şirketlerinin zarar etmemesi için diğer ülkelerdeki fiyatların artırılacağını belirtti. Türk Eczacıları Birliği Başkanı Arman Üney, ABD’de alınan kararın Türkiye için de kritik olduğunu vurguladı.

  • AB’den Rusya’ya 17. darbe! Yaptırım paketi üzerinde uzlaşı sağlandı

    Avrupa Birliği (AB), Rusya’ya karşı hazırladığı 17. yaptırım paketi üzerinde nihayet uzlaştı. AB büyükelçilerinin oluşturduğu Daimi Temsilciler Komitesi (COREPER), özellikle Rusya’nın petrol taşımacılığında kullandığı gölge filoyu hedef alan yeni önlemleri onayladı. Paket, AB dışişleri bakanlarının 20 Mayıs’ta resmen onaylamasıyla yürürlüğe girecek.

  • Enflasyon yolu sisli! Fed’den belirsizlik uyarısı

    Fed'in gözü enflasyonun yönünde ve ticaret politikalarının etkisinde. ABD Merkez Bankası Başkan Yardımcısı Philip Jefferson, son enflasyon verilerinin yüzde 2’lik hedefe giden yolda ilerleme sağlandığını gösterdiğini söyledi. Ancak ithalata getirilen yeni tarifelerin fiyatları yukarı çekme olasılığı nedeniyle ekonomik görünümün belirsizliğini koruduğunu vurguladı.

  • Rusya-Ukrayna Savaşı Küresel Ekonomik Dengeleri Altüst Etti

    Dördüncü yılına giren Rusya-Ukrayna savaşı, tarımdan turizme, enerjiden ulaştırma ve lojistiğe kadar pek çok sektörü derinden etkileyerek küresel ekonomik dengeleri sarsmış durumda. Yarın imzalanacak bir ateşkes, enerji ve tarımsal emtia fiyatlarında pozitif şok yaratabilir..

  • Fitch’ten Bankacılığa Uyarılar

    Fitch, Türk bankalarına yönelik yayınladığı raporda, "Piyasa oynaklığının devam etmesi veya politika yönündeki bir değişiklik bankaların refinansman risklerini artırabilir" şeklinde değerlendirdi.

  • TCMB güncesi: Altın Fiyatlarındaki Yükseliş Konut Talebini Tetikledi

    TCMB'nin yayımladığı son analiz, Eylül 2023'ten itibaren hızla yükselen altın fiyatlarının, konut ve otomobil piyasasında talebi artırdığını ortaya koyuyor. Rapora göre, jeopolitik belirsizliklerin ve merkez bankalarının yoğun altın alımlarının etkisiyle altının dolar bazında fiyatı yaklaşık %77 artış gösterdi. Bu yükselişin Türkiye’deki bireysel tasarruf sahipleri için ciddi bir servet artışı anlamına geldiği değerlendiriliyor.

  • Fitch: Tarife Savaşı bitmedi, dünya durgunluk eşiğinde

    Fitch Ratings’e göre, 12 Mayıs’ta yayımlanan ABD-Çin Ekonomik ve Ticaret Görüşmesi Ortak Açıklaması, iki ülke arasındaki ticaret savaşında önemli bir yumuşama sinyali veriyor. Ancak kalıcı bir anlaşma olmadığı sürece, gümrük tarifelerinin nihai seviyesinin ne olacağı ve mevcut tarifelerin etkisi, küresel ekonomik öngörülerde belirleyici olmaya devam edecek. Fitch, küresel büyüme tahminini de  resesyon kabul edilen %1.9'a aşağı revize etti.

  • E-Ticarette eğlence patlaması: Oyunlar, yayın platformlarını solladı

    Ticaret Bakanlığı’nın e-Ticaret raporuna göre, dijital eğlence ve içerik tüketimi alanında 2024’te yaklaşık 19,6 milyar liralık işlem gerçekleşti. En yüksek harcama oyunlara yapılırken, sepet ortalaması 377 lirayı buldu.

  • 5 Milyar dolarlık zeka: Amazon’dan Ortadoğu’ya teknoloji çıkarması

    Amazon Web Services (AWS) ve Humain, Suudi Arabistan’da küresel ölçekte yapay zeka projelerini hızlandıracak “AI Zone” için dev bir yatırım planlıyor. Proje, krallığın teknoloji alanında küresel liderlik hedefini destekliyor.

  • Bakan Şimşek’ten Londra’da kritik mesajlar: “PKK’nın silah bırakması kredi notu için olumlu”

    Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, EBRD toplantısında yaptığı açıklamalarda Türkiye'nin siyasi ve ekonomik gündemine dair önemli mesajlar verdi. “PKK’nın dağılması ve silah bırakması, ekonomik büyüme ve reformların önünü açacaktır” dedi.

Benzer Haberler