Sosyal Medya

Genel

‘Dünya demokrasi liginde de küme düştük!’

Türkiye kutuplaşma ile en çok otoriterleşen 5 ülkeden biri. Dünya Demokrasi Ligi’nde Türkiye ekonomik güç olarak yakınında bile olmayan ülkelerin gerisinde kaldı...

‘Dünya demokrasi liginde de küme düştük!’

Türkiye kutuplaşma ile en çok otoriterleşen 5 ülkeden biri. Dünya Demokrasi Ligi’nde Türkiye ekonomik güç olarak yakınında bile olmayan ülkelerin gerisinde kaldı. Raporda Türkiye’nin ‘toksik bir kutuplaşma’ içinde olduğu vurgulandı.

2022 Demokrasi Raporunda Türkiye’nin son 10 yılda en fazla anti-demokratik hale gelen 10 ülkeden biri olduğu ve Dünya Demokrasi Ligi’nde Cibuti ve Ruanda gibi ülkelerin dahi altında yer aldığı ifade edildi. Raporda ayrıca Türkiye’nin “toksik” bir kutuplaşma ile en çok otoriterleşen ilk 5 ülke arasında olduğu belirtildi. Bu demokratik resesyonda Türkiye, çoğulcu olmayan partiler tarafından yönetilerek en çok otoriterleşen 6 ülke arasında sayıldı.

Cumhuriyet Gazetesi Yazarı Oktay Ekşi de dünkü yazısında; Türkiye’nin bir Avrupa Birliği ülkesi olacakken tam bir Ortadoğu sultanlığına dönüştüğünü ifade etti.

Oktay Ekşi yazısında şu ifadelere yer verdi;

AKP Genel Başkanı Tayyip Erdoğan dün, her zamankinden çok haber ve yorumla gazetelerimizi doldurmuştu. Bu defaki sebep, iki gece önce TRT’de yayımlanan mülakatı… En çok üzerinde durulan da yıllardır inatla sürdürdüğü “Faiz sebep, enflasyon neticedir” sözleriyle savunduğu “Benim alanım ekonomi! Neticesi ortada!” iddiası.

Bu, Türkiye’nin Avrupa Birliği’ne alınmayacağını anlayınca, “Onların Kopenhag kriteri gibi kriterleri varsa, bizim de Ankara kriterlerimiz var. Onların Avrupa Birliği’nde uyguladıklarını biz de Ankara kriterlerimizle Türkiye’de uygularız” diyen Erdoğan’dır.

Ne yazık ki Ankara kriterlerinin gerçek yüzü çok geçmeden ortaya çıktı ve Türkiye, bir Avrupa Birliği ülkesi olacakken tam bir Ortadoğu sultanlığına dönüştü.

Nitekim dünkü gazetelerden birinde “Dünya demokrasi liginde 2022 yılında 167 ülke arasında 103’üncü sırada” olduğumuz yazılıydı.

Araştırmayı, merkezi İngiltere’de olan Economist Intelligence Unit (EIU) yapmış. En fazla 10 puan verilen değerlendirmeye göre Norveç 9.81 puanla listenin başındaymış. Siyasi rejimler dörde bölünmüş. En iyiler “tam demokrasi” ile yönetilenler, ikinciler “kusurlu demokrasi”, üçüncü kategori “melez” (hibrit) rejim, dördüncüsü ise “otoriter rejim” diye nitelendirilmiş. Türkiye “kusurlu demokrasi” bile sayılmamış. “Melez” ülkeler arasında yer almış. Puanımız 2012’de 5.76 iken 2022’de 4.35’e inmiş. Listenin en altında neyse ki 0.32 puanlı Afganistan var. Ona da şükretsek mi dersiniz.

Bağımsız bir araştırma grubu resmimizi böyle çizerken Erdoğan AKP’nin “son 20 yılda (…) aşk ile yürüyerek ülkemizi hedeflerine taşıdıklarını, milletimizi hayallerine kavuşturduklarını” savundu durdu. Ayrıca “Ekonomiyi büyüterek refahı tabana yaymak suretiyle ülkemizi bütün fertleriyle birlikte zenginleştirdiklerini” ilan etti. Oysa her gün TV ekranlarında “pahalılıktan” ve “geçinememekten” şikâyet edenlerin feryatlarından geçilmiyor.

Türkiye’yi “demokratik” rejimden “melez” rejime sürükleyen, iletişim (basın) özgürlüğünü mahveden Erdoğan değil mi?

Türk ulusu Erdoğan’dan “ırzına geçilmiş bir hukuk” ortamı, mahvolmuş bir “yargı sistemi”, ayyuka çıkmış bir “soygun düzeni” mi istiyordu da “20 yılda hedefimize ulaştığımızı” söylüyor.

Gerçek şu ki Erdoğan Türkiye’yi kendi kişiliğine uygun şekilde yönetiyor. Ya da yönettiğini zannediyor. O yüzden belediye başkanlığı dönemindeki başarılı TOKİ uygulamalarının dışına çıkamıyor. O yıllarda TOKİ, gecekondu sahiplerini eve kavuşturan yeni bir modeldi. Ama artık o dönem geride kaldı. TOKİ de amacından sapıp kendisine umut bağlayanları hayal kırıklığına sürükleyen bir yapıya dönüştü.

Erdoğan Cumhuriyetin ilk yüzyılında yapılanları yıkarak ve çökmüş Osmanlı İmparatorluğu üzerine boş hayaller kurarak tarihte kendine parlak bir yer sağlamayı hayal ediyordu. Merhum Süleyman Demirel’in ifadesiyle “Cumhuriyet çok sağlam temeller üzerine inşa edildiği için” son yirmi senede ancak bu kadar tahrip edebildi.

Neyse ki önümüzde Millet İttifakı’nın açtığı bir ufuk var. İnşallah onlar bu ufku ve ümidi yıkmazlar da aydınlığa kavuşuruz.

BAKMADAN GEÇME

  • Mobil Alışverişte ‘Sepeti Terk Etme’ Sorunu Nasıl Çözülür?

    E-ticaret dünyasında satışa dönüşmeyen alışveriş sepeti istatistiği geçen yıl için 18 milyar dolar olarak öngörüldü (CPC Stragey araştırması). Araştırmalara göre,…

  • ABD PMI Verileri Aralık’ta Düşüşte: İmalat ve Hizmet Sektörlerinde Yavaşlama Var

    S&P Global verilerine göre, ABD’de imalat sektörü Aralık ayında yavaşlama sinyalleri verdi. İmalat PMI, 52,2 seviyesinden 51,8’e gerileyerek son beş ayın en düşük seviyesine ulaştı. Piyasa beklentisi ise 52 seviyesindeydi.

  • Faiz İndirimi Sonrası Konut Kredilerinde Son Durum: Hangi Banka Ne Kadar Kredi Veriyor?

    Merkez Bankası’nın geçen haftaki faiz indirimi kararının ardından konut kredilerinde indirim dalgası devam ediyor. Aylardır %2,69 seviyesinde sabit kalan konut kredisi faizleri, geçen hafta önce %2,65’e çekilmişti. Bu hafta ise Ziraat Bankası’ndan yeni bir hamle geldi. Banka, “Konut Kredisi Ürün Paketi” kapsamında faiz oranını %2,69’dan %2,49’a düşürdü. Böylece konut kredilerinde son dönemin en düşük seviyeleri görülmüş oldu.

  • Bakan Şimşek: “Carry Trade’e Karşı Tedbir Alıyoruz”

    Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, TBMM Genel Kurulu’nda ’2026 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Teklifi’ görüşmeleri kapsamında Bakanlığı ve bağlı kurumlarına ilişkin bir sunum gerçekleştirdi. Şimşek, 2022-2023 yıllarında enflasyonun yüzde 64-65 seviyelerine ulaşmasının ardından, geçen yıl yüzde 44.4’e gerilediğini ifade etti.

  • Yapay Zekâ Altyapısı İçin Yeni Adım: Yerli Yapay Zekâ Dönemi mi Başlıyor?

    Türkiye, kendi egemen yapay zekâ altyapısını oluşturmak için adım atıyor: Artık Türk girişimleri, ihtiyaç duydukları kapasite ve donanımı yurt dışına bağımlı olmadan karşılayabilecek. Ena Venture Capital Strateji Danışmanı Mehmet Üner, "Türkiye'de bir egemen yapay zeka altyapısı kurmak istiyoruz" diyerek, Türk şirketlerinin yurt dışına gitmeden tüm kapasite ve donanım ihtiyaçlarını Türkiye içinde karşılamayı amaçladıklarını ifade etti.

  • Garanti BBVA: Kredi Sınırlamaları Önümüzdeki Yıl da Devam Edecek

    Kredi borçlarında rekor seviyede artışlar yaşanırken, ekonomik kriz milyonlarca kişiyi borçlu durumuna düşürdü. İş dünyası da krediye erişimde zorluk çekerken, geçtiğimiz ay kredi kartları ve krediler için üst sınır uygulaması başlatılmıştı. Garanti BBVA Genel Müdürü Akten, 2026 yılında da bu limitlerin kaldırılmaması gerektiğini ifade etti. Ekonomideki sıkı para politikaları nedeniyle krediye getirilen kısıtlamaların önümüzdeki yıl da devam edebileceğine dair bir işaret geldi.

  • TCMB, Kasım Ayı Konut Fiyat Endeksi Verilerini Açıkladı

    Konut fiyat endeksi, kasım ayında reel bazda yüzde 0,3 artış göstererek 22 ay aradan sonra yükselişe geçti. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), kasım ayına ilişkin Konut Fiyat Endeksi (KFE) verilerini açıkladı. KFE, Türkiye genelinde konutların kalite etkisinden arındırılmış fiyat değişimlerini yansıtmak üzere hesaplanıyor ve kasımda bir önceki aya göre yüzde 2,7 artarak 204,2 seviyesine ulaştı.

  • Kasım Ayında Tarım ÜFE Aylık Düştü, Yıllık Artış Yüksek

    TÜİK tarafından açıklanan verilere göre, 2025 yılı Kasım ayında Tarım Ürünleri Üretici Fiyat Endeksi (Tarım-ÜFE, 2020=100) bir önceki aya göre %1,56 düşerken, yıllık bazda %31,45 artış gösterdi. Geçen yılın Aralık ayına göre artış %31,97, son 12 aylık ortalamalara göre ise %37,58 oldu.

  • ABD Perakende Sektöründe Ekim Performansı Durağan Seyretti

    ABD’de perakende satışlar, Ekim ayında araç alımlarındaki düşüşün etkisiyle yatay seyretti. Hükümetin kapanması nedeniyle geciken Ticaret Bakanlığı raporuna göre, satışlar bir önceki aya kıyasla değişim göstermedi. Analistler yüzde 0,1 artış bekliyordu. Eylül ayı verisi ise yüzde 0,1 artış göstermişti.

  • TÜİK Verileri Yayımladı! Konut Piyasasında Kasım Şoku: Satışlar Düştü, Yabancı ve İpotekli Satışlar Kan Kaybediyor”

    Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Kasım ayına ilişkin konut satış istatistiklerini yayımladı. Buna göre, Ekim ayında tarihi rekor kıran konut satışları, Kasım ayında geçen yılın aynı ayına göre %7,8 düşerek 141 bin 100 oldu.

  • ABD Tarım Dışı İstihdam Verileri Açıklandı: Kasım Artışı Beklentileri Aştı

    ABD’de tarım dışı istihdam verileri açıklandı ve Kasım ayında ekonomideki istihdam artışının beklentilerin üzerinde gerçekleştiği görüldü. Buna karşın, Ekim ayına ilişkin veriler ise beklenenden daha büyük bir düşüş yaşandığını ortaya koydu.

  • BYD’den Kullanıcıları Sevindiren Haber: Öyle Bir Özellik Sundu Ki Piyasayı Sallayacak

    Türkiye pazarında Atto 3 ve Seal U DM-i modelleriyle büyük satış başarısı yakalayan BYD, elektrikli otomobil sektöründe dengeleri sarsacak önemli bir adım attı. Marka, dünya çapında ses getiren Blade Batarya teknolojisi için sunduğu garanti süresini 8 yıl veya 250.000 kilometreye çıkardığını açıkladı. Asıl dikkat çeken nokta ise bu kararın geriye dönük olarak uygulanacak olması. Yani daha önce BYD satın alan kullanıcılar da bu haktan otomatik olarak faydalanacak.

  • Hazine, 5 Yıl Vadeli TÜFE’ye Endeksli Tahvil ile 6,7 Milyar TL Borçlandı

    Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından düzenlenen tahvil ihalesinde, net satış tutarı 1 milyar 679,9 milyon TL olarak gerçekleşti. İhale öncesinde piyasa yapıcılar aracılığıyla gerçekleştirilen 5 milyar 500 milyon TL tutarındaki ROT (doğrudan satış) işlemi de dikkate alındığında, söz konusu tahvil ihracında toplam satış hacmi 6 milyar 676,9 milyon TL’ye ulaştı.

Benzer Haberler