Piyasa
Sentetik elmaslar pırlanta sektörünü altüst etti!
Sentetik elmaslar, doğal elmaslardan ayırt edilmesi neredeyse imkansız olan bir noktaya geldi. Bu durum pırlanta endüstrisini kökten sarsıyor. Evlenme tekliflerinin ve zenginlik simgesi olarak kabul edilen pırlantaların fiyatları ise %40 oranında düşüş gösterdi.
Sentetik elmaslar, doğal elmaslardan ayırt edilmesi neredeyse imkansız olan bir noktaya geldi. Bu durum pırlanta endüstrisini kökten sarsıyor. Evlenme tekliflerinin ve zenginlik simgesi olarak kabul edilen pırlantaların fiyatları ise %40 oranında düşüş gösterdi.
Küresel pandemi ve onu takip eden ekonomik zorluklar, lüks tüketimde yaşanan sıkıntıları elmas endüstrisinde de ortaya çıkardı. Milyonlarca insan, gerçekten ayırt edilmesi giderek zorlaşan yapay pırlantaların daha uygun fiyatları nedeniyle tercih etmeye başladı. Bu durum, Belçika’daki önde gelen elmas şirketlerini sürekli olarak fiyatları düşürmeye zorluyor.
Elmas madeninin 57 yüzeyde kesilmiş parıltısı, mücevherlerde kullanılan pırlantaların etkileyici güzelliği, herkesi büyülüyor. Özellikle Sevgililer Günü, Anneler Günü ve yılbaşı gibi özel günlerde pırlantalı kolye ve setler vazgeçilmez hediye seçenekleri arasında yer alırken, yaz aylarında ise düğün sezonunun başlamasıyla bu ürünlere olan talep artıyor. Ancak alıcılar için pırlantanın göz alıcılığı kadar taşların doğallığı da büyük önem taşıyor. Çünkü son dönemde “doğal” olarak satılan pırlantaların aslında sentetik olduğu ortaya çıkabiliyor.

Bilinmesi gereken bir nokta var: Sentetik elmaslar da kimyasal ve fiziksel olarak doğal elmaslar gibi özelliklere sahip. Yer altında doğal elmasın oluştuğu ortam, sentetik elmasların üretiminde de oluşturuluyor ve 1-2 aylık bir süre içinde benzer özelliklere sahip elmaslar üretiliyor. Bu durumu kültür mantarlarına benzetebiliriz. Her mantarın doğal ortamdan toplanmadığını bilsek de güvenle tüketmeye devam ederiz. Bu yüzden pırlanta alırken dikkatli olmak ve güvenilir kaynaklardan edinmek büyük önem taşıyor.
BAKMADAN GEÇME
-
Genel
/ 12 Aralık 2025Küresel Çalkantıda Yeni Denge: Gelişen Piyasalar ve Çin Öne Çıkıyor
Küresel finansal bloklaşma derinleşirken, ABD ekonomisine yönelik belirsizlikler yatırım stratejilerini yeniden şekillendiriyor. Bu süreçte gelişen ülkeler ve Çin, güçlü performansları, yüksek getirileri ve artan ticaret hacmi ile yatırımcılar için öne çıkan alternatiflere dönüşüyor. Fed’in faiz indirim döngüsü ve zayıflayan dolar, gelişen ülke varlıklarına güçlü fon girişlerini desteklerken, Çin’in ihracat çeşitlendirmesi küresel rekabette yeni bir sayfa açıyor.
Genel
/ 12 Aralık 2025Alzheimer Tedavisinde Yeni Dönem: Bilim, Kanserle Mücadeleden İlham Alıyor
Alzheimer artık tek hedefli bir hastalık değil, kanserde olduğu gibi çoklu biyolojik yolakların birlikte ele alınması gereken kompleks bir sistem olarak görülüyor. Uzmanlara göre geleceğin tedavileri, tek bir proteine değil, birden fazla mekanizmaya aynı anda müdahale eden kombinasyon odaklı stratejilerden oluşacak.
Borsa
/ 12 Aralık 2025Nasdaq %1,6 Düştü: 30 Yıllık ABD Tahvil Getirileri Sıçradı, Piyasalarda Satış Baskısı Arttı
ABD borsaları Cuma günü sert satışlarla geriliyor. Nasdaq 100 endeksi %1,6’ya varan düşüş yaşarken, uzun vadeli tahvil getirilerindeki yükseliş teknoloji hisselerini baskıladı. Yatırımcılar aşırı değerlenen teknoloji devlerinden uzaklaşarak daha geniş coğrafi ve tematik çeşitlendirmeye yöneliyor. Küresel stratejistler 2026’ya doğru hisse senedi piyasalarında yükselişin süreceğini öngörüyor.
Ekonomi
/ 12 Aralık 2025ANALİZ: Cari İşlemler Hesabı- Hizmet Gelirleri Tırmanıyor, Yatırımlar Dalgalı Seyrediyor
Ekim ayında cari işlemler dengesi 457 milyon USD fazla verdi. Dış ticaret açığındaki genişlemeye rağmen, hizmet gelirlerindeki güçlü artış cari dengeyi destekledi. Yılın ilk 10 ayında net doğrudan yatırımlarda önemli çıkışlar yaşanırken, portföy ve diğer yatırımlar kaleminde dalgalı bir görünüm hâkim. Uzmanlara göre yılın son çeyreğinde cari dengede “ılımlı toparlanma” devam edebilir.
Ekonomi
/ 12 Aralık 2025TCMB Başkanı Karahan: “Dezenflasyon rayında, gerekirse politika duruşunu sıkılaştırırız”
Karahan, enflasyonun ara hedeflerden sapması hâlinde para politikasının yeniden sıkılaştırılacağı uyarısında bulundu. Özel tüketimdeki hızlı artışın dengelenmesi, maliyet baskılarındaki zayıflama ve iyileşen beklentiler, Merkez Bankası’nın enflasyonla mücadelede elini güçlendiriyor.
Reel Sektör
/ 12 Aralık 2025Ali Alpacar: “Kaliteli varlıklar için iştah arttı, yatırımcı büyük hacimli işlemlere yöneliyor”
2025’te Türkiye birleşme ve satın alma (M&A) piyasasında işlem hacmi rekor seviyelere yaklaşırken, özellikle kaliteli varlıklara yönelik yatırımcı ilgisi belirgin şekilde arttı. Alpacar Associates Yönetici Ortağı Ali Alpacar, teknoloji, tüketici hizmetleri, finansal teknolojiler ve lojistik gibi alanlarda büyüyen fırsatları değerlendirirken, yabancı yatırımcının Türkiye’ye bakışında da olumlu bir dönüşüm olduğuna dikkat çekiyor.
Borsa
/ 12 Aralık 20252026 Yatırım Rehberi! Altına dokunmam, borsadan kaçarım! | Faiz, döviz, tahvil | Atilla Yeşilada ve Semih Sakallı video
"Yeşilada: Yüksek faizli mevduat ve kısa vadeli devlet tahvili öne çıkıyor; borsadan ve altından uzak durun."
Reklam
/ 12 Aralık 2025Tüketici Davranışları Değişti: Hediye Sektöründe “Premium” Kültürü
Perakende sektörü, yılın son çeyreğine girerken odak noktasını büyük indirim dönemlerine ve yılbaşına çevirmiş durumda. Ancak bu yoğun gündemin arasında, 24 Kasım Öğretmenler Günü gibi spesifik ve yüksek potansiyelli günler, pazarın dinamiklerini test eden önemli bir barometre görevi görüyor. Sektör raporları, son birkaç yıldır hediye alışverişinde gözlemlenen temel bir değişime işaret ediyor: Tüketici, kitlesel ve "klişe" hediyelerden hızla uzaklaşarak, "premium" ve "özel tasarım" olarak adlandırılan yüksek değerli alternatiflere yöneliyor. Bu durum, özellikle hediye ve çiçekçilik pazarında ciddi bir dönüşümü tetikliyor.
Ekonomi
/ 12 Aralık 2025Cumhurbaşkanı Kararıyla Küçük Esnafın Yeni Vergi Düzeni Belli Oldu
Resmi Gazete’de yayımlanan Cumhurbaşkanı Kararı ile esnafın vergilendirilmesine ilişkin önemli bir düzenleme hayata geçirildi. 1 Ocak’tan itibaren yürürlüğe girecek karara göre, nüfusu 2 binin altında olan bazı köy ve beldelerde faaliyet gösteren esnaflar basit usulde vergilendirilmeye devam edecek.
Ekonomi
/ 12 Aralık 2025Güncel Kurlar ile Anında Hesaplama: En Pratik Döviz Çevirici Aracı
Döviz çevirici, farklı para birimleri arasında değer dönüşümü yapmaya yarayan dijital bir araçtır. Özellikle yabancı para cinsinden işlem yapan bireyler ve kurumlar için temel ihtiyaçtır.
Döviz
/ 12 Aralık 2025Wall Street Bankalarından Dolar Tahmini: Yeni Yılda Dolar Kuru Düşecek mi?
Deutsche Bank AG, Goldman Sachs ve diğer büyük Wall Street bankaları, Fed’in faiz oranlarını düşürmeye devam etmesi durumunda ABD dolarının gelecek yıl değer kaybedeceğini öngörüyor. Stratejistler, ABD Merkez Bankası’nın para politikasını gevşetmeye devam edeceğini, diğer merkez bankalarının ise faizleri sabit tutacağını veya artıracağını öngördüklerinden, doların 2026 yılında tekrar zayıflayacağını tahmin ediyor.
Ekonomi
/ 12 Aralık 2025Hazine ve Maliye Bakanı Şimşek’ten 2027 Ekonomi Öngörüleri: “Vatandaşlarımızın ve reel sektörün hissedeceği bir döneme giriyoruz”
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Türk ekonomisinin geleceğine dair önemli açıklamalarda bulundu. Turkuvaz Medya tarafından düzenlenen 5. Finansın Geleceği Zirvesi’nde konuşan Şimşek, ekonomi programının kritik bir döneme girdiğini ve dezenflasyon sürecinin başarıyla tamamlanacağını ifade etti.
Ekonomi
/ 12 Aralık 20252026 Sigorta Sektörü İçin Kötü Bir Yıl Olacak: Fiyatlar Yumuşayacak, Büyüme Zorlaşacak
Sigorta sektörü, 2026’ya fiyatların yumuşadığı ancak şirketler ve acenteler için büyümenin zorlaştığı bir ortamda giriyor. Yeni yıl, maliyet baskısının hafiflediği ama satış hızının önem kazandığı bir dönem olacak. Bu değerlendirme AXA Türkiye CEO’su Yavuz Ölken’e ait. Şirketin genel müdürlük binasında önceki gün düzenlenen basın buluşmasında 2025’i değerlendirip 2026’ya dair öngörülerini paylaşan Ölken, en kritik beklentisini şu sözlerle özetledi: “2026, büyüme açısından acenteler ve şirketler için zor; müşteri açısından ise en makul yıllardan biri olacak.”
Benzer Haberler
