Dolar/TL49,76
0.14%
Euro/TL55,65
0.03%
Gram Altın6.453,40
0.79%
BIST 10011.151,96
0.31%
Brent Petrol$110,80
0.81%
Gümüş/Ons$54,26
0.57%
Gedik Yatırım
Dünya Ekonomisi

Rusya’nın petrol ürünlerine getirdiği ihracat kısıtlamasını Güldem Atabay gerçekçi bulmadı

Moskova’nın yaptığı yazılı açıklamada, iç piyasadaki akaryakıt fiyatlarını dengeleme amacıyla kısıtlama kararı alındığı kaydedildi.

21 Eylül 2023

Rusya’nın petrol ürünlerine getirdiği ihracat kısıtlamasını Güldem Atabay gerçekçi bulmadı

Moskova’nın yaptığı yazılı açıklamada, iç piyasadaki akaryakıt fiyatlarını dengeleme amacıyla kısıtlama kararı alındığı kaydedildi.

Benzin ve motorin ihracatına geçici kısıtlama getirildiği belirtilen açıklamada şu ifadeler yer aldı: “Geçici kısıtlamalar akaryakıt piyasasında arza yardımcı olacak ve bu da tüketiciler için fiyatların düşmesine neden olacak.”

Hükümet kararnamesine göre geçici kısıtlamalar "resmi yayınlandığı tarihten itibaren" 21 Eylül'de başlayacak.

Rusya’da son dönemlerde rekor seviyelerde işlem gören benzin ve motorin bu hafta düşüşe geçti.

Rus haber ajansı TASS’ın aktardığına göre geçen hafta adı açıklanmayan kaynak Rus hükümetinin akaryakıt fiyatlarını istikrara kavuşturmak için iki seçeneği değerlendirdiğini söylemişti. Buna göre piyasayı doyurmak için petrol ürünlerinin ihracatının belirli bir süre için tamamen yasaklanması ve ihracat vergisinin ton başına 250 dolara çıkarılması.

Bu arada Perşembe itibarıyla Rusya'da benzin hisse senedi fiyatları yüzde 4-5,7 oranında düşerken, dizel yakıt fiyatları ise yüzde 2'den fazla düştü.

GÜLDEM ATABAY RUSYA’NIN İHRACAT YASAĞINI DEĞERLENDİRDİ

Rusya’da petrol ürünlerine getirilen ihracat kısıtlamasını Paraanaliz.com ekonomi uzmanı Güldem Atabay’a sordu. Atabay Moskova’nın aldığı kararı gerçekçi bulmadığını söyleyerek şu ifadelere yer verdi: “Rusya bir enerji üreticisi olduğu için ülke içindeki enflasyonun petrolden kaynaklı olması, ihracatı kısarak bunu çözmeye çalışması gerçekçi değil. İhracat kısılma nedeni artan yaptırım baskıları sonucu petrol fiyatlarını küresel bazda artırmak amaçlı olması daha gerçekçi. OPEC+'nın üretimi kısıtlamalarında devam eden son dönemlerde Rusya'nın yaptığı önderliğin bir devamı diye bakmak daha doğru olur.”

PARA ANALİZ

Piyasalarda yalnız değilsiniz

Bu haberle ilgili detaylı rapor ve analizlere, uzman desteğiyle Akanak Insights'a ulaşın.

Uzman Desteğine Göz Atın
Paylaş

İlgili Haberler

Simya Gerçek Oldu: Labaratuar ortamında Civadan Altın Üretildi, Piyasalar Alarmda!
Dünya Ekonomisi

Simya Gerçek Oldu: Labaratuar ortamında Civadan Altın Üretildi, Piyasalar Alarmda!

Yüzyıllardır zenginliğin, servetin ve kriz dönemlerinin en güvenli limanı olarak görülen altın, bilim dünyasından gelen ezber bozucu bir haberle yeni bir tartışmanın odağına yerleşti. ABD'nin San Francisco kentinde faaliyet gösteren teknoloji şirketi Marathon Fusion, nükleer füzyon yöntemini kullanarak cıvayı gerçek altına dönüştürmeyi başardığını duyurdu. Gelecekte füzyon santrallerinde yılda tonlarca altın üretilebileceğinin öne sürülmesi, birikimlerini gram, çeyrek ve külçe altında değerlendiren yatırımcılar arasında "Altının kıtlığı ve değeri yok mu oluyor?" endişesini doğurdu.

24 Ekim 2026