Piyasa
Credit Suisse’i devralması UBS’e pahalıya patladı: Milyonlarca dolarlık ceza kapıda
Financial Times’ın haberine göre, UBS Group AG, satın aldığı Credit Suisse’in Archegos Capital ile anlaşmaları nedeniyle yüz milyonlarca dolarlık cezalarla karşı karşıya.
Financial Times’ın haberine göre, UBS Group AG, satın aldığı Credit Suisse’in Archegos Capital ile anlaşmaları nedeniyle yüz milyonlarca dolarlık cezalarla karşı karşıya.
ABD’li yatırım fonu Archegos’un 2021’deki yüklü hisse satışı ardından küresel çapta birçok banka ve finansal kurum durumdan olumsuz etkilenmişti.
Gazetenin konu hakkında bilgi sahibi kaynaklara dayandırdığı haberinde, UBS’in, İsviçreli bankacılık düzenleme ve denetleme kurumu FINMA, Fed ve İngiltere’nin İhtiyati Düzenleme Kurumu’ndan(PRA) elde ettikleri bulguları ve uygulanacak cezayı ay sonuna kadar duyurmalarını istediği belirtildi.
FT haberine göre Fed’in Archegos-Credit Suisse işleri nedeniyle UBS’e çıkaracağı ceza en fazla 300 milyon dolar , PRA’in cezası en fazla 128 milyon dolar seviyesinde olabilir. FINMA’nın ceza uygulama yetkisi bulunmuyor.
Archegos’un çöküşü, kurucusu Hwang’ın piyasa pozisyonlarının etkin boyutunu artırmak için bir tür finansal sözleşme olan toplam getiri takaslarını sert bir şekilde kullanmasından kaynaklandı. New York merkezli firmanın çöküşü Credit Suisse için milyarlarca dolarlık zarara neden oldu.
borsatek.com
BAKMADAN GEÇME
-
Ekonomi
/ 5 Şubat 20262 Milyar Dolarlık Güneş Enerjisi Yatırımı: Türkiye–Suudi Arabistan Enerji İş Birliği Somutlaştı
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Türkiye ile Suudi Arabistan arasında yaklaşık 2 milyar dolarlık güneş enerjisi yatırımı anlaşması imzalandığını açıkladı. İlk etapta “yeni” ve “sürpriz” bir gelişme gibi sunulan bu anlaşma, aslında uzun süredir hazırlıkları yürütülen bir sürecin somutlaşmış hâli olarak öne çıkıyor.
Ekonomi
/ 5 Şubat 2026BYD’nin Türkiye Yatırımında Belirsizlik: Manisa Fabrikası Askıya mı Alındı?
Çin merkezli otomotiv üreticisi BYD’nin Türkiye’de gerçekleştirmeyi planladığı 1 milyar dolarlık fabrika yatırımından vazgeçtiği öne sürüldü. Manisa Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Derneği Başkanı Ali Suat Ertosun, şirketin Manisa’daki yatırım sürecini durdurduğunu ve bu karara ilişkin resmi açıklamanın 2026 yılının ilk aylarında yapılabileceğini iddia etti.
Dünya Ekonomisi
/ 5 Şubat 2026Bessent’ten Net Mesaj: ABD, Bitcoin Piyasasına Müdahale Etmeyecek
ABD Hazine Bakanı Scott Bessent, Senato’da yaptığı konuşmada Bitcoin için herhangi bir kurtarma yetkisine sahip olmadıklarını açıkladı. Vergi mükelleflerinin kaynaklarının kripto para alımında kullanılamayacağını vurgulayan Bessent, hükümetin Bitcoin piyasasına doğrudan müdahale etmeyeceğini net bir şekilde ifade etti.
Borsa
/ 5 Şubat 2026Garanti BBVA Hisse Analiz: Şeker Yatırım’dan AL Önerisi
Garanti BBVA 4Ç25 Sonuçları: Kâr Beklentilerle Uyumlu, 2026 Görünümü Güçlü Garanti BBVA, 2025’in dördüncü çeyreğinde 26,6 milyar TL net kâr…
Borsa
/ 5 Şubat 2026Deniz Yatırım Hisse Stratejisi: 4Ç kar tahminlerinden öne çıkanlar
Sadece "Net Kar" rakamına bakarak karar vermek, bu dönemde yapılabilecek en büyük hatalardan biri olabilir. Finansal sağlığı anlamak için operasyonel performans, nakit akışı ve faaliyet raporlarındaki detaylara odaklanmak hayati önem taşıyor.
Genel
/ 5 Şubat 2026CoinTR Kripto Para SABAH ANALİZİ: Satış Baskısı Güçleniyor, Risk İştahı Zayıflıyor, Likidite Daralıyor
Bitcoin 71 bin doların altına gerileyerek yaklaşık 15 ayın en düşük seviyelerini test ederken, Ethereum ve altcoinlerde de zayıf görünüm korunuyor. Kaldıraçlı işlemlerde artan tasfiyeler ve ETF çıkışları, kısa vadede oynaklığın yüksek kalabileceğine işaret ediyor.
Borsa
/ 5 Şubat 2026SABAH ANALİZİ: Risk iştahı bozuldu: AI paniği teknoloji hisseleri ve kıymetli metalleri sarstı
Küresel piyasalar, yapay zekânın (AI) yazılım dünyasındaki kârlılığı bitirebileceği endişesiyle sarsılıyor. Bir zamanlar “boğa piyasasının” lokomotifi olan teknoloji devleri, şimdi…
Borsa
/ 5 Şubat 2026Yapı Kredi 4Ç25 Sonuçları: Net Kâr Beklentilerin Üzerinde, Öneri: AL
Böylece banka, 2025 yılını %62 yıllık artışla 47,1 milyar TL net kâr ile tamamladı. Özkaynak kârlılığı %21,4 seviyesine yükselirken (2024: %15,8), net faiz marjındaki toparlanma ve güçlü komisyon gelirleri sonuçları destekledi. Piyasa etkisinin nötr olması bekleniyor.
Ekonomi
/ 5 Şubat 2026TCMB Fiyat Gelişmeleri Raporu: Ocak Ayında Enflasyon Artışını Gıda ve Hizmetler Sürükledi
Rapora göre ocak ayında aylık enflasyon beklentilerin üzerinde seyrederken, yıllık enflasyondaki düşüş sınırlı kaldı. Enflasyon artışında gıda ve hizmet fiyatları belirleyici olurken, çekirdek göstergelerdeki gerileme hız kaybetmeye devam etti.
Gündem
/ 5 Şubat 2026“Trump Yolu” Gerçek Oluyor
Ermenistan ile Azerbaycan arasında barışa hiç olmadığı kadar yaklaşılmışken, ABD destekli bölgesel bağlantı projeleri bu sürecin kalıcı bir düzene dönüşüp dönüşmeyeceğini belirleyecek.
Dünya Ekonomisi
/ 5 Şubat 2026Washington’da Fed Savaşı: Senato, Powell’ın Zırhı Olmaya Hazırlanıyor
Donald Trump’ın Fed Başkanı Jay Powell’a yönelik sert tutumu ve Adalet Bakanlığı (DoJ) üzerinden yürütülen soruşturmalar, beklenmedik bir direnç noktasına çarptı: ABD Senatosu
Gündem
/ 5 Şubat 2026Yapay Zekâ Sarsıntısı Trilyon Dolarlık Kayıp Yarattı
ABD merkezli teknoloji şirketlerinde başlayan sert satışlar, yazılım hisselerinden kredi piyasalarına kadar geniş bir alana yayılarak trilyon dolara yaklaşan bir değer kaybına yol açtı.
Borsa
/ 5 Şubat 2026Asya Borsaları Teknoloji Satışıyla Gerilerken Altın Yeniden Yükselişte
Fonlar teknolojiden çıkıp eski ekonomi hisselerine dönüyor
Benzer Haberler
