Paraanaliz

Piyasa Bülteni | KKM faiz avantajı ile DTH; kamunun kur hâkimiyeti ile rezervler geriliyor

Her hafta perşembe günü açıklanan TCMB ve BDDK’nın haftalık bültenlerini önemle irdeliyorum. 17 Şubat ile biten haftada, Kur Korumalı Mevduat (KKM) hesapları 16,4 milyar TL artış kaydederek 1,5 trilyon TL ile tüm zamanların zirvesine yükseldi. Son 5 haftada KKM stokunun 130 milyar TL artış kaydettiğini not etmem gerekiyor. Bunun da arka planında KKM’ye uygulanan faiz tavanının serbest bırakılmasının büyük bir katalizör etkisi yarattığını düşünüyorum.

KKM stoku artış kaydederken, kur ve parite etkisinden arındırılmamış seriye göre, yurtiçi yerleşiklerin döviz mevduatları geride bıraktığımız hafta 3 milyar dolar geriledi. DTH’da son 5 haftada yaşanan gerilemenin de yaklaşık 7,6 milyar dolar olduğunu not edelim. DTH gerilerken, TCMB’nin ise döviz rezervleri geçen hafta 2,2 milyar dolar azalırken, deprem sonrası dönemde (son 2 haftada) brüt döviz ve altın rezervleri yaklaşık 7 milyar dolar düşerek 122,6 milyar dolar seviyesine geriledi. Swap hariç net rezervlerde ise önemli bir değişiklik göremedik.

Rakamları alt alta üst üste koyarak birlikte değerlendirirsek, KKM’ye getirilen faiz avantajı sonrasında ilginin yeniden canlandığını rahatlıkla söylebilirken, döviz mevduatlarının ise sert bir şekilde gerilediğini görüyoruz. Buna rağmen, zamanın zorluğu ve depremin getirdiği belirsizliğin gölgesinde, USDTRY kuru bebek adımları ile kuzeye gitmeye mütemadiyen devam ederken, TCMB rezervleri de geriliyor. Kamunun döviz piyasasındaki hâkimiyetinin bedelini rakamların dilinden de okuyabiliyoruz!

Öte yandan, dün sonuçlanan olağan Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısında TCMB politika faizini 50 baz puan indirerek %8,5 seviyesine çekti. Piyasalar rasyonaliteden yoksun 100 baz puan faiz indirimi beklerken, karara neden olarak deprem gösterildi. Karar hakkında yorum yapmak ne kadar mantıklı bilemiyoruz. Aynı şeyleri tekrar etmek istemediğimizden yine TCMB’nin haftalık bültenine dönerek son bir veriye daha ışık tutarak yurtdışı piyasalara geçeceğiz. 17 Şubat ile biten haftada, ticari kredi faiz oranı %14,49 ; 3 aya kadar TL vadeli mevduat oranı ise %26,64 olduğunu ve makasın ezber bozarcasına (yaklaşık %12) ters yöne açıldığını söyleyerek konuyu noktalayalım.

Her hafta Perşembe günü ABD’de açıklanacak işsizlik maaşı başvuruları, geçen hafta beklenmedik bir şekilde gerileme kaydetti. İşgücü piyasasına güçlü görünümü teyit eden veri, FED’in şahin tonunu destelerken, faiz oranlarının da beklenenden daha yüksek artırılabileceğine dair korku kamçılanmış oldu.  ABD’de en büyük 500 şirketin işlem gördüğü S&P 500 endeksi peş peşe açıklanan güçlü makro ekonomik veriler ardından dün seans açılışında son 1 ayın en düşük seviyesine kadar geriledi.

Her ne kadar ABD’de işsizlik maaşı başvurularında görülen beklenmedik düşüş faiz artırım endişelerini kuvvetlendirse de, ABD’li çip üreticisi Nvidia’nın ilk çeyrek için yüksek satış tahmini yapmasının diğer çip şirketlerinin hisselerini desteklemesiyle kayıpların da hızla telafi edildiğini gördük. ABD borsaları geceyi %0,5 civarında yükselişle tamamlarken, Netflix, artan rekabet şartları nedeniyle 30’dan fazla ülkede aylık fiyatlarını %50’ye varan oranda düşürdü. Netflix hissesi günü %3,5 düşüşle tamamladı.

Altın ve gümüş dün biraz daha mevzî kaybederken, doların piyasa kuru olan DXY 104,6 seviyesinde yatay bir seyir izleyerek güçlü dolar temasının devam ettiğine işaret etti. EURUSD paritesi doların güçlenmesine paralel 1,05’li seviyeleri temas ederken, yaklaşık 5 hafta sonra ilk kez EURTRY kuru 20 seviyesinin altına geriledi.

Yeni gün başlangıcında Asya piyasalarında tatilden dönen Japonya borsasında görülen %1 yükselişi göz ardı edersek, genele yayılan bir düşüşten söz edebiliriz. Hong Kong borsası Hang Seng %1,5 aşağıda işlem görürken, ABD borsalarının da vadeli işlemlerinde hâkim renk kırmızı. Jeopolitik risk kapsamında son günlerde yaşanan gelişmeleri sizlere aktarırken, 1-2 gün içinde Kiev’in düşeceği söylemi ile başlayan Rusya’nın Ukrayna’yı işgalinin 1 yılı bugün geride kaldı!

Mali piyasaların gündeminde bugün ABD’de tüketici güveni ve yeni konut satışları izlenecek. FED’in favori enflasyon endeksi olan kişisel tüketim ve harcamalar verisi (PCE) ise önemle takip edilecektir (çekirdek PCE’nin yıllık %4,3 artması bekleniyor). Faiz artırım beklentilerini risk iştahını baltaladığını rahatlıkla söyleyebiliriz.

 

 

 

iktisatbank.com

Exit mobile version