Sosyal Medya

Para-banka-finans

Alman banka denetleyicisi:   Bankalarda stres var

Alman bankacılık düzenleyici kurumu (bizim BDDK muadili) bankaların ‘gergin bir dönemden’ geçtiğini ifade etti, emlak piyasasında çalkantı  öngördü. Almanya’nın mali…

Alman banka denetleyicisi:   Bankalarda stres var

Alman bankacılık düzenleyici kurumu (bizim BDDK muadili) bankaların ‘gergin bir dönemden’ geçtiğini ifade etti, emlak piyasasında çalkantı  öngördü.

Almanya’nın mali düzenleyicisi Salı günü, ülkenin bankacılık sisteminin mevcut oynaklığın ortasında gerçek hayat tarzı stres testinden geçtiğini beyan ederek aynı zamanda ticari emlak sektörü için kırılganlık teşhisi yaptı.

Global bankacılık sektörü, Mart ayından bu yana Silicon Valley Bank’ın iflas etmesi ve güç durumdaki birkaç başka kredi kuruluşunun kurtarılmasıyla ilgi odağı haline geldi. Sektörün karşı karşıya olduğu baskılar, birçok merkez bankasının gösterge faiz oranlarını yükseltmesiyle mevduat-kredi faizi makasının daralması  ve tahvil fiyatlarını düşmesinden kaynaklanıyor.

Alman düzenleyici BaFin’in (Federal Mali Denetleme Kurumu) başkanı Mark Branson, CNBC’ye verdiği demeçte, Almanya’nın dünyadaki diğer birçok ülke gibi yüksek faizlerden olumsuz etkilendiğini söyledi.

 

Alman bankacılık sisteminin “biraz acı çektiğini” eklerken “sistemik bir tehlike” olmadığı ve finansal sistemin faiz çalkantısının etkilerini iyi şekilde idare etmeyi başardığının altını çizdi.

CNBC’den Annette Weisbach’a, “Şu anda küresel bir bankacılık krizi yaşamıyoruz, ancak gergin bir dönem; sistem için bir tür gerçek yaşam stres testi yapıyoruz” dedi.

Genel olarak, daha yüksek faiz oranları banka bilançoları için olumlu bir gelişme, çünkü kredilerde daha yüksek faiz çarc edebilirler. Bununla birlikte, mevduat faizleri kredilerden daha çabuk yükseldiği için bankalar ek risk üstleniyor ve oranlarda sürekli ve keskin bir artışa ayak uyduramadığında sorunlar ortaya çıkabilir.

Amerika Birleşik Devletleri’nde görülen oynaklık akabinde yatırımcılar ve büyük mevduat sahpleri, hangi Avrupalı ​​bankaların risk altında olabileceği konusunu araştırmaya bşladı. Örneğin, Deutsche Bank hisseleri, bilanço kalitesine  ilişkin spekülasyonlar nedeniyle Mart ayı sonlarında baskı altına girdi. Credit Suisse sonunda rakibi UBS tarafından kurtarılmak zorunda kaldı.

Geçen hafta açıklanan veriler, Euro-bölgesinde  (EB) bankaların kredi koşullarını sıkılaştırmaya başladığını, borçluların da daha az kredi talep ettiğini gösterdi. Bu dinamikler yeni bir ekonomik yavaşlamaya dönüşebilir.

Branson Salı günü yaptığı açıklamada, “Parasal sıkılaştırma döngüsünün geride kaldığına emin değiliz. Mali piyasalar ve banka hisse/tahvil  değerlemelerinde halihazırdaki faiz oranlarının  tüm  olumsuz etkilerini görmedik” dedi.

Nitekim, Avrupa Merkez Bankası Başkanı Christine Lagarde geçen hafta faiz oranlarını yükseltmek için kat edilmesi gereken daha çok yol olduğunu söyledi.

On yılı aşkın süredir süper-düşük borçlanma maliyetlerinin ardından yüksek faiz  ortamına uyum sağlamakta güçlük çeken sadece bankacılık sektörü değil. Bankalara sıkı sıkıya bağlı olan emlak piyasası da faiz oranlarındaki hareketlerden büyük ölçüde etkileniyor.

BaFin başkanı, “Gayrimenkullere baktığımızda, en çok odaklandığımız yer ticari gayrimenkul, sadece Almanya değil,” dedi.

Pazarın bu kesitinde bazı kredi riski sorunları oluşabileceğini de sözlerine ekleyerek, “Bu pazara yaklaşan stres dalgası var” dedi.

Hafta sonu konuşan 92 yaşındaki yatırım ikonu Warren Buffett, ticari emlak piyasasının daha yüksek borçlanma maliyetlerinin sonuçlarını yaşamaya başladığının altını çizdi.

Bunun nedeni, yüksek faiz oranlarının konuta alternatif teşkil etmesi ve  vadesi gelen inşaat kredilerini yeniden finanse etmeyi daha maliyetli hale getirmesi. Aynı zamanda, evden çalışma trendi de ticari mülke olan talebi kısmen törpüledi.

 

 

Kaynak:  German regulator warns of a ‘nervous time’ for banks, predicts stress in the property market

 

BAKMADAN GEÇME

  • Sanayi üretiminde bahar canlanması!

    Mart ayında sanayi üretimi hem aylık hem yıllık bazda artış gösterdi. Madencilik ve imalat sanayi yükselişe geçerken, enerji üretiminde düşüş yaşandı.

  • Enerjisa Üretim’den 2.5 milyar dolarlık yenilenebilir enerji hamlesi

    Türkiye'nin en büyük özel elektrik üreticisi Enerjisa Üretim, 30. santralini devreye aldı. Uygar RES’in tamamlanmasıyla Türkiye’nin ikinci en büyük rüzgâr santrali devreye girecek. Şirket, 11 ülkeye hizmet verirken 2.5 milyar dolarlık dev yatırım planını sürdürüyor.

  • Özgür Özel: “19 Mart süreci Türkiye’yi paralize etti, KOBİ’ler iflasa sürüklendi”

    CHP Genel Başkanı Özgür Özel, İstanbul Sanayi Odası ziyaretinin ardından yaptığı açıklamalarda 19 Mart sonrası yaşanan ekonomik gelişmelere sert tepki gösterdi: "Türkiye'yi ayakta tutan sağlam kolonlar nefes alamıyor."

  • Aracı Kurumlar Borsa için ne yorum yaptı?  Yükseliş sürebilir

    Genel bir değerlendirme yaptığımızda, son dönemde  sergilediği zayıf seyirle 9,000 bölgesine kadar savrulan  piyasada, dün itibarıyla bu kritik destekten yukarı yönde bir  toparlanma çabası daha başlamış durumda. Yaşanan  yükseliş hareketinin, son dönemkilerden farklı olarak, daha  homojen bir şekilde farklı sektör endekslerine yansımış  olmasını, hareketin devamı açısından cesaret verici olarak  görüyoruz.

  • Dövize kaçış bitti, TCMB rezervleri yükselişe geçti

    2 Mayıs haftasında swap hariç net rezervlerde 2,9 milyar $’lık azalış, yurtdışı yerleşiklerin 1,2 milyar $’lık DİBS satışı ve DTH’lardaki 825 milyon $ azalış öne çıkıyor. Ayrıca, TCMB Analitik Bilanço verilerine göre, swap hariç rezervlerde 7 Mayıs itibariyle 4,2 milyar $’lık artış olduğunu hesaplıyoruz. Haftalık hareketleri şöyle sıralayabiliriz:

  • SABAH Analizi: Ticaret umudu: Risk iştahı arttı, Bitcoin kükredi, dolar toparladı!

    ABD-İngiltere ticaret antlaşması piyasalar moral verdi. Bitcoin, dolar ralliye geçti

  • Trump, Netanyahu ile Bağlarını Kesti: Ortadoğu’da İsrail Olmadan Adım Atacak

    Eski ABD Başkanı Donald Trump, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile bağlarını kopardı. Trump’ın Netanyahu’yu manipülasyonla suçladığı ve Ortadoğu stratejisini İsrail hükümetinden bağımsız yürüteceği bildirildi. 📌 Haber Metni: İsrail Ordu Radyosu’nun haberine göre, ABD eski Başkanı Donald Trump, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile ilişkilerini sonlandırma kararı aldı. Nedeni ise Netanyahu’nun Trump’ı yönlendirmeye çalıştığına dair oluşan güçlü şüpheler. Habere göre Trump’ın yakın çevresi, İsrail Stratejik İşler Bakanı Ron Dermer’e Trump’ın artık Netanyahu ile Ortadoğu politikalarında koordinasyon kurmayacağını bildirdi. Dermer’e aktarılan mesajda, Trump’ın en çok nefret ettiği şeyin “manipüle edilmek” olduğu vurgulandı. Bir İsrailli yetkili, Dermer’in Cumhuriyetçi çevrelerde alışılmış “kibirli” tutumunun bu gerginliği gidermeye yetmediğini belirtti. Bu gelişme, Israel Hayom gazetesinin Trump’ın Netanyahu’dan “hayal kırıklığına uğradığını” ve artık Ortadoğu’daki adımlarını İsrail’in onayını beklemeden atacağını yazmasının hemen ardından geldi. Trump, 20 Ocak 2025’te başkanlık görevine yeniden başladığından bu yana Netanyahu hükümetine geniş çaplı ve koşulsuz destek vermişti. Bu destek, 7 Ekim 2023’ten bu yana Gazze’de yürütülen ve birçok çevre tarafından “soykırım” olarak tanımlanan askeri operasyonlara rağmen sürdü. Ancak Israel Hayom’un isimsiz kaynaklara dayandırdığı haberde, iki liderin kişisel ilişkilerinin giderek soğuduğu ve karşılıklı hayal kırıklığının arttığı ifade edildi. Trump’a yakın iki üst düzey ismin kapalı kapılar ardında, Trump’ın artık İsrail’i beklemeyeceğini ve Ortadoğu gündemini kendi başına ilerleteceğini söylediği aktarıldı. Trump’ın hangi somut adımları atacağı belirtilmemekle birlikte, Tel Aviv’in Trump’ın İsrail’i dışarıda bırakarak hareket ettiğinden şikayet ettiği bildirildi. Bu duruma örnek olarak, Washington yönetiminin Yemen’deki Husilerle imzaladığı ateşkes anlaşması gösterildi. Anlaşma İsrail’e haber verilmeden sonuçlandırıldı ve Tel Aviv tamamen devre dışı bırakıldı. Bu son gelişmeler, iki ülke arasındaki stratejik ilişkilerin geleceği konusunda yeni soru işaretleri doğururken, Trump’ın Ortadoğu politikasında İsrail’siz bir dönem başlattığı yorumlarına yol açtı. Kaynak: İsrail Ordu Radyosu, Israel Hayom, Arap basını Atilla Yesilada ve Güldem Atabay tarafından kaleme alınan özel raporlarımıza abone olmak ister misiniz? Abonelik koşulları için bize e-mail atın: [email protected] 🔑 Anahtar Kelimeler: Donald Trump, Binyamin Netanyahu, Trump Netanyahu krizi, ABD İsrail ilişkileri, Ortadoğu politikası, Trump İsrail bağları, Israel Hayom, Gazze savaşı, Trump Husi ateşkesi, Trump dış politikası 2025, Ron Dermer, ABD diplomasisi 🧠 Meta Açıklama: Donald Trump, Netanyahu ile bağlarını kopardı. Trump, İsrail Başbakanı'nı manipülasyonla suçlarken, Ortadoğu'da yeni adımlarını İsrail ile koordinasyon kurmadan atmaya hazırlanıyor. Devamında istersen bu haber için görsel önerisi de sunabilirim WS37. Hazır mısın?

  • Çin’in Yeni Teşvik Paketi Piyasaları Etkilemedi: Gözler ABD ile Ticaret Görüşmelerinde

    Çin hükümeti, ekonomiyi canlandırmak için yeni bir teşvik paketi açıklasa da, piyasalar bu adımlara sınırlı tepki verdi. Yatırımcıların odağı ABD ile yürütülen kritik ticaret görüşmelerine çevrildi.

  • Bakan Uraloğlu Açıkladı: Türkiye’nin Sosyal Medya Şampiyonu Belli Oldu

    Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, sosyal medya kullanımıyla ilgili dikkat çeken verileri kamuoyuyla paylaştı. We Are Social ve Meltwater tarafından hazırlanan Dijital 2025 Türkiye Raporunu değerlendiren Bakan Uraloğlu, Türkiye'de internet kullanıcı sayısının 77,3 milyona ulaştığını, sosyal medya kullanıcılarının sayısının ise son bir yılda %1,7 artarak 58,5 milyona yükseldiğini açıkladı.

  • Yazılı basına telif koruması gelebilir

    TBMM Dijital Mecralar Komisyonu, AK Parti Hatay Milletvekili Hüseyin Yayman başkanlığında, Google’ın algoritma değişiklikleri ve bunların Türkiye’deki medya kuruluşları üzerindeki etkilerini görüşmek üzere toplandı. Yayman, "“Haberin telif konusu haline getirilmesini ve kullanıma bağlı olarak medya kuruluşlarına ücret ödenmesini talep ediyoruz" ifadesini kullandı.

  • Çetin Ünsalan Yazdı: Enflasyon düşerse, alım gücü artar mı?

    TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda sunum yapan Merkez Bankası Başkanı Fatih Karahan, veriler meselesine değinmedi...

  • Selçuk Bayraktar’dan sonra bu kez Güler Sabancı’dan uyarı geldi!

    Geçtiğimiz süreçte Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın damadı ve BAYKAR Yönetim Kurulu Selçuk Bayraktar'ın yüzünü ve sesini kullanan yapay zeka dolandırıcıları bu defa da Güler Sabancı'nın kişisel bilgilerini kullandı...

  • Türkiye’nin dev çay firması satılıyor!

    Türkiye'nin en büyük çay üreticilerinden Of Çay, 6 yıl aranın ardından yeniden satılıyor. Şirketi 2019 yılında satın alan Jacobs kahvelerinin sahibi ABD merkezli Jde Peet’s, Türkiye'deki çay operasyonlarını elden çıkaracağını açıkladı...

Benzer Haberler