Sosyal Medya

Gündem

Zeynep Gürcanlı: Yeni hükümet- Yeni politika

Cumhurbaşkanlığı ve parlamento seçimleri bitti; Ancak 10 ay sonra yerel seçimler var. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın kurduğu yeni kabine, yerel seçimlerde AK…

Zeynep Gürcanlı: Yeni hükümet- Yeni politika

Cumhurbaşkanlığı ve parlamento seçimleri bitti; Ancak 10 ay sonra yerel seçimler var. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın kurduğu yeni kabine, yerel seçimlerde AK Parti’nin muhalefete kaybettiği büyük şehirleri geri alarak, tam bir “zafer” planladığını gösterir nitelikte.

Ekonomi yönetiminin başına Mehmet Şimşek’in getirilmiş olması, dış dünyaya “ortodoks ekonomi politikalarına dönüş” mesajı veriyor. Cevdet Yılmaz’ın Cumhurbaşkanı Yardımcısı olarak atanması ise, bu mesajı perçinler nitelikte.

DIŞİŞLERİ’NDE KRİTİK DEĞİŞİKLİK

KANITLANMIŞ SONUÇLAR%78.3 başarı · ort. %14.8
CCOLA4 Oca – 16 Şub+%38,16
GUBRF25 Oca – 11 Şub+%21,55
OYAKC4 Oca – 16 Şub+%20,56
TKFEN2 Mar – 11 Mar+%20,49
AFYON8 Mar – 16 Mar+%14,03
RAPORU İNCELE →

Dışişleri Bakanlığı’na getirilen MİT Başkanı Hakan Fidan ise, zaten uzun zamandır Türk dış politikasının netameli konularında “diplomat gibi” hareket ediyordu. Rusya ile ilişkilerde, Libya meselesinde, Suriye’de Çavuşoğlu-Akar ikilisinin yaptığı temaslarda hep istihbaratın başı olarak Fidan da vardı. Akar-Çavuşoğlu’nun kabine dışında kalmalarına rağmen, Fidan’ın Dışişleri Bakanı olarak atanması, buralarda izlenen politikaların yeni hükümette “devamlılığının” da güvencesi gibi görünüyor.

Askeri kariyerinin ardından Türkiye’deki Avustralya Büyükelçiliği’nde danışman olarak çalışmış olan, master tezi olarak, “İstihbarat ve Dış Politika: İngiliz, Amerikan ve Türk sistemlerinin mukayesesi” konusunu seçen Fidan, Batı’da işlerin nasıl yürüdüğüne de hakim bir isim. MİT Başkanlığı öncesinde Türkiye’nin Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu nezdinde temsilcisi/şerpası olarak Batı-İran nükleer görüşmeleri konusunda da fiilen yer almış olması da, dış politika hakimiyetini artırır nitelikte.

Bu hafta potansiyeli en yüksek · 5 HİSSE
GARAN ▲ Long
GirişNONEEE
T/P HedefNONEEE
S/L StopNONEEE
+ THYAO, ISCTR, SISE, META ve toplam 5 hisse bu hafta analiz edildi
🔒 Tüm seviyeleri görmek için raporu edinin
ÖRNEK RAPORU GÖR →
Yatırım tavsiyesi değildir. Detaylar için raporu inceleyiniz.

Fidan’ın, yine MİT’in başına geçmesinin öncesinde, Başbakanlık Müsteşar Yardımcısı olduğu dönemde Kürt meselesinin çözümü için Oslo görüşmelerini yürüten aktör olması, kabinedeki görevinin dış politikayı aşan nitelikte olabileceğinin de sinyalini veriyor.

SAVUNMA BAKANI YİNE GENELKURMAY’DAN SEÇİLDİ

Erdoğan’ın Savunma Bakanı olarak bizzat ordunun başındaki ismi, Genelkurmay Başbakanı Yaşar Güler’i ataması da dikkat çekici. Böylece, daha önce Hulusi Akar’la yapılan politikanın devam edeceği, hükümetin izleyeceği politikalarda ordunun desteğinin en başından alınacağı gösterilmiş oldu.

Kabinede dikkat çeken bir başka unsur ise, Aile Bakanlığı için seçilen isim olan Mahinur Özdemir Göktaş. Adını ilk olarak Belçika siyasetinde, “Avrupa’da seçilen ilk başörtülü milletvekili” olarak duyuran Göktaş, Belçika’daki siyasi çalışmaları nedeniyle, Kral Leopold ödülüne layık görülmüş bir isim.

Keza Enerji Bakanı Alparslan Bayraktar’ın da hem Enerji Bakanlığı’ndaki kariyerinde uzunca süre Batı’yla ilişkileri yürütmüş olması, hem de kayınpederinin halihazırda Türkiye’nin Waşington Büyükelçiliği görevini yürütüyor olması, uluslararası politikaya hakimiyetini perçinler bir görüntü çiziyor.

Yazının tamamı burada.

HAFTALIK RAPOR
Haftalık quant yatırım raporuna erişin
AI model tahminleri
Hisse giriş seviyeleri
Hedef fiyatlar
Makro piyasa analizi
Detaylı analizi gör
KANITLANMIŞ SONUÇLAR %78.3 başarı
CCOLA 4 Oca – 16 Şub +%38,16
GUBRF 25 Oca – 11 Şub +%21,55
OYAKC 4 Oca – 16 Şub +%20,56
TKFEN 2 Mar – 11 Mar +%20,49
AFYON 8 Mar – 16 Mar +%14,03
16 işlemde ort. %14.8 getiri
RAPORU İNCELE →

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler